Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Úzvölgyi katonatemető - Román-magyar szolidaritási menetet rendeztek Kolozsváron

Háromszáz román és magyar nemzetiségű ember gyűlt össze a Mátyás-szoborcsoport előtt a Facebookon meghirdetett rendezvényre.
Román-magyar szolidaritási menetet szerveztek szombat este Kolozsváron az úzvölgyi katonatemetőnél történt incidensek miatt. A Mediafax hírügynökség azt közölte, hogy mintegy háromszáz román és magyar nemzetiségű ember gyűlt össze a Mátyás-szoborcsoport előtt a Facebookon meghirdetett rendezvényre.

A tüntetők tábláin - többnyire románul, de magyarul is - többek között ilyen feliratok voltak: "Román vagyok, szabadon élek szabad emberek között, nem uralkodok senki fölött", "A csendőrség egymás ellen uszít", "Manipulálás és uszítás nélkül" "Szolidaritással a sovinizmus ellen", "Hargita, Kovászna, emberséges föld". Utóbbi felirattal arra az úzvölgyi temetőben is skandált román jelmondatra adtak választ, hogy "Hargita és Kovászna román föld". Cornel Vilcu, a megmozdulás kezdeményezője a Mediafaxnak elmondta: azt szerették volna megmutatni, hogy normálisan gondolkozó közösségek is vannak Erdélyben, amelyekben az etnikai besorolások nem működnek.

A kezdeményező az európai parlamenti választások kampányával és a választások által kirajzolt, átrendeződött politikai erővonalakkal magyarázta az úzvölgyi incidenst. "Amikor ismertté vált a politikai realitás, olyan etnikumközi feszültségek jelentek meg, amelyek 1990 óta nem léteztek. (.) Románként bocsánatot kérek mindazért, amit a legostobább nemzettársaim tettek" - nyilatkozta a szervező, aki a írezist mozgalom pólóját viselte.

A mozgalom a baloldali-liberális román kormánynak a korrupcióellenes harc ellehetetlenítését célozó intézkedései elleni tiltakozások során alakult ki. A Mediafax hírügynökség Gáspárik Attilát, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatóját is idézte, aki szerint a normális emberek vannak többségben az országban, de vannak, akik nagyon jól megélnek az uszításból. A szolidaritási tüntetés résztvevői a kolozsvári városháza elé, majd a Béke térre vonultak, ahol befejeződött a megmozdulás.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mexikói külügyminiszter: az ország méltósága sértetlen maradt

Mexikó "sértetlen méltósággal" került ki az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokból -… Tovább olvasom