Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Schulz: meg kell változtatni a magyar médiatörvényt

Meg kell változtatni a magyar médiatörvényt, mert az nincs összhangban a médiaszabadság európai alapelveivel - vélekedett keddi strasbourgi sajtótájékoztatóján Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) szocialista frakciójának német vezetője.

A médiatörvényről szerdán folytatnak plenáris vitát az EP-ben. Schulz elmondta, hogy a második legnagyobb frakciót adó szocialisták a liberálisokkal, a zöldekkel és az Egységes Európai Baloldalnak nevezett radikálisabb irányultságú frakcióval együtt közös határozattervezetet kívánnak elfogadtatni az Európai Parlamenttel. A szavazás csütörtökön várható.

Rebecca Harms, a zöldek frakciójának társelnöke - Schulz után tartott sajtótájékoztatóján - megerősítette, hogy a négy frakció egyeztette egymással a magyar médiatörvényre vonatkozó álláspontját, és most már - szemben a néhány héttel ezelőtti helyzettel - közösen vallják a törvény megváltoztatásának szükségességét.

A Fidesz politikai pártcsaládja, az Európai Néppárt a legnagyobb létszámú frakciót adja ugyan az EP-ben, de a közös határozattervezet elfogadtatására készülő, fent említett négy párt képviselői összességében többen vannak, mint a néppártiak.

Martin Schulz hangsúlyozta: megítélésük szerint a magyar médiatörvény nem csupán az audiovizuális és médiaszolgáltatásokról szóló uniós irányelvvel ütközik azokban a pontokban, amelyeket az Európai Bizottság észrevételezett, hanem ellentmond a demokratikus európai alapértékeknek is.

Kijelentette: a maga részéről sajnálja ugyan, hogy a Fidesznek kétharmados többsége van a magyar parlamentben, de ez demokratikus választások következménye, amit tudomásul kell venni. Azzal szemben sem lehet ellenvetés, ha Magyarország médiatörvényt alkot - folytatta, és elismerte, hogy más országok médiatörvénye alapján is léteznek médiatanácsok.

Az azonban szerinte nem demokratikus dolog, ha kizárólag egyetlen párt által kinevezett emberek ülnek a médiahatóságban, és dönthetnek büntetések kiszabásáról, illetve arról, megsértette-e valaki a kiegyensúlyozott tájékoztatás kötelezettségét.

Rebecca Harms a maga részéről kitért arra is, hogy a határozattervezetben bírálják az Európai Bizottságot, amiért az csak leszűkített szempontból - kizárólag az audiovizuális és médiaszolgáltatásokról szóló uniós irányelvnek való megfelelés szempontjából - tette vizsgálat tárgyává a magyar médiatörvényt.

A zöldek után a liberálisok tartottak sajtótájékoztatót. Vezetőjük, Guy Verhofstadt annak a reményének adott hangot, hogy az Európai Bizottság - amelynek részéről Neelie Kroes holland liberális EU-biztos jár el az ügyben - eléri Magyarországnál a törvény alapvető megváltoztatását.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. kolombela 2011. február 16. 15:24
  „24. mazsi 2011.02.16. 14:48
  Jobb kérdés: ki az a mazsi?”
 • 25. kolombela 2011. február 16. 15:17
  „Még nem kaptam választ, ezért még egyszer kérdezem: KI A F...M EZ A schulz?”
 • 24. mazsi 2011. február 16. 14:48
  „kolombelának KI AZ A VIKTOR?????”
 • 23. Muaddib 2011. február 16. 14:37
  „Morz!
  Engem nem az zavar hogy belpolitikai vita van egy törvénnyel kapcsolatban, sőt nagyon helyes.
  De az, ahogy reagálnak a külföldi országok (kivételesen csak erre) az kurvára bosszant..
  Ezzel minden magyart sértenek pártállástól függetlenül!
  Csak valaki vagy tudomásul veszi ezt vagy nem mint te!
  Ha valaki a saját országunk helyett idegen országbeli politikusokat pártól az előttem nem ál meg gerinc és gondolkodás ügyben.”
 • 22. galamblelkü 2011. február 16. 13:00
  „KÖSZÖNET A SZOCI EP KÉPVISELŐINKNEK!BUZGALMUK ELNYERI JUTALMÁT.”
 • 21. morz 2011. február 16. 11:47
  „Ha a médiatanács csupa maszoposból állna, a világ legnagyobb szemétségének tartanád. Igaz?
  Erre válaszolj öreg! Igennel vagy nemmel.”
 • 20. morz 2011. február 16. 11:44
  „Nem az országom ellen, hanem a szemellenzős hithűek ellen. Olvasd el mégegyszer amit írtam.
  Ez is rátok jellemző. Aki nem azt hiszi amit ti, az rögtön hazaáruló, vagy minimum komcsizsidó.
  Na ez ellen.”
 • 19. Pikulics 2011. február 16. 10:58
  „A Schulz (kutya) ugat, a karaván halad.”
 • 18. Muaddib 2011. február 16. 10:51
  „Az Eu elég jól megvezet minket!
  Ami a ,,legszebb", hogy ezt sokan észre sem akarják venni, hanem saját országuk ellen ,,fröcsögnek"
  (Például Hidas és morz )”
 • 17. Muaddib 2011. február 16. 10:46
  „13. hidas 2011.02.15. 17:55
  Tisztelt hozzászólók! Pár éve teljes egyetértésben önként és dalolva mentünk az EU-ba

  Én például nem!
  Ellene szavaztam!
  Ma is azt mondom, hogy ez úgy hiányzott nekünk, mint hátunkra a púp.”
 • 16. morz 2011. február 16. 09:07
  „Kedves jobberek, elképzelem ahogy nyáltól fröcsögő, habzó szájjal komcsiznátok, és tüntetésre, barrikádokra szólítanátok hittársaitokat, ha a médiatanács csupa MSZP-sből állna.
  A világ legszégyenletesebb dolgának tartanátok.
  Ez jellemző rátok. A kettős mérce, nektek szabad, másnak nem.
  Egyszerűek vagytok mint a 100-as szög.”
 • 15. Jandex 2011. február 15. 20:44
  „T.hölgyeim!
  Nem kell rinyálni hisz kis-királyotok megmondta,hogy nevetségessé tették a média törvényt ért vádakat!/ hétfőn a parlamentben,pedig a levél már úton volt!!! / Erre egy "semmit érő német firkálmány" a Frankfurter Allgemeine Zeitung leközölte a válaszlevelet melyben sűrű bocsánatkérés közepette kijelentettük: minden kifogásuknak eleget téve megváltoztattuk a belügyünknek tekintett médiatörvényt!:))) OXTJÓNAPOT ! Éljen viktor az igazmondó!:)))”
 • 14. kolombela 2011. február 15. 20:37
  „KI ..... EZ A SCHULZ?”
 • 13. hidas 2011. február 15. 17:55
  „Tisztelt hozzászólók! Pár éve teljes egyetértésben önként és dalolva mentünk az EU-ba. Tudomásul kell venni,hogy ebben a közösségben vannak bizonyos elvárások amiket mindenkinek teljesíteni kell. Ha ez nem tetszik -gondolom- ki lehet innen lépni, de akkor az előnyeit is elveszítjük. Az iszapkatasztrófáról jobb nem beszélni itt, mert azt nagy vezérünk (OV)szúrta el. Ő ugyanis inkább megtapsoltatta magát a parlamentben mert még a kivizsgálás előtt kijelentette, hogy a felelősöket lecsukjuk, előre cáfolva, hogy természeti katasztrófa történt volna. Akkor ugyanis az EU részt vett volna a károk enyhítésében! Most pedig lehet engem is a sárba tiporni!”
 • 12. Muaddib 2011. február 15. 16:58
  „3. Pofátlan 2011.02.15. 13:13
  "Ha tudnák ezek az emberek hogy hányan élnek 80.000 ft alatti pénzből az országban"

  Nagyon jól tudják csak nagyívből le..a...k!”
 • 11. Julianusz 2011. február 15. 16:49
  „Mivel is segítette Magyarországot ez a sok összeesküvő senkiházi az iszapkatasztrófa idején??????
  Ha akkor segítég helyett kussolt ez a sok zsírosan fizetett senkiházi, akkor most is kussoljon. Az adósság visszafizetése magánügyünk, a katasztrófa magánügyünk, akkor a médiatörvény is magánügyünk. Amikor a 2006-os balhét csinálták, akkor is ők segítettek Gyurcsánynak az uszításban, vagy ők szerelték fel az MSZP rendőrséget gumilövedékekkel meg viperával????
  Ki kellene vizsgáltatni eu bíróságon, hogy milyen jogon ártják bele magukat egy ország belügyeibe.
  Most nagyon meg vannak sértve, bosszút forralnak a magyar nép ellen, mert nem az általuk ajnározott, hitelt hitelre halmozó MSZP-t választották.”
 • 10. Pofátlan 2011. február 15. 16:47
  „Schultz úr igen aggódik a magyarországi komcsi bértolnok haverjaiért.
  Én azokért a kisfiúkért aggódnék, akiket a saját maga írt életrajzi könyve szerint molesztált.
  Perverz egy "ember" ez.”
 • 9. galamblelkü 2011. február 15. 16:05
  „Micsoda ocsmány figura!!!”
 • 8. csompi1 2011. február 15. 15:23
  „"Az azonban szerinte nem demokratikus dolog, ha kizárólag egyetlen párt által kinevezett emberek ülnek a médiahatóságban"
  Mert egy parlamentben, ahol ugye nem kizárólag egy párt emberei ülnek, nem az van, amit az "egy fővel nagyobb" frakció akar ugye, "kedves" sulc?!? És még dicsekszik is vele, hogy megszervezte a ´puccsot! -mert ugye a nagytöbbség elfogadná, de ez <moderálva> összeszedte talán még a portást is, hogy együtt többségük legyen.”
 • 7. janika 2011. február 15. 14:57
  „Ez az ember nem tudja mit beszél! Nincs itt semmiféle gond a sajtószabadsággal. Itt a bűnüldözéssel és a politikával van a gond! Itt bár ki megírhatja,hogy hogyan nkik fosztották ki8 és kik a fosztogatók segédei, a bűnüldözés és a politika nem törődik vele. Sőt hasznot húznak belőle.”
26 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra gázolták Amerikában a dalai láma unokaöccsét

Az amerikai állampolgárságú, 45 éves Jigme K. Norbut egy terepjáró ütötte Floridában. Tovább olvasom