Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Mostantól kevesebb élelmet kapnak a darfúri menekültek

Felére csökkenti az ENSZ Élelmezési Világprogramja a segélyszállítmányokat a háború sújtotta nyugat-szudáni térségbe, Darfúrba. Ezt a Program irányítói jelentették be közleményükben csütörtökön. Az Indoklás szerint rendszeresen megtámadják és kifosztják bandák a világszervezet teherautóit, így lehetetlenné vált az eddigi napi 1800 tonna célba juttatása.
Ezért májustól csak napi 900 tonnát tudnak a darfúri szenvedőknek eljuttatni."A szudáni kormány rendőri kíséretet ad egy ideje a konvojokhoz, de a rendőrök létszáma kevés ahhoz, hogy fenntartsuk az eddigi élelem-vonalat."- közölte az Élelmezési Világprogram szudáni képviselője, aki egyben felszólította a fegyveres csoportokat hagyják békén az élelmiszer szállítmányokat, és tartsák tiszteletben a a humanitárius program résztvevőit.

Darfúrban 2003-ban kezdődött a vérontás. Az iszlamista arabok uralta szudáni kormányzat került szemben két afrikai felkelő csoporttal, a Szudáni Felszabadító Hadsereggel (Sudan Liberation Army, SLA) és az Igazságosságért és az Egyenlőségért Mozgalommal (Justice and Equality Movement, JEM), amelyek megvádolták a kormányt, hogy előnyben részesítik az arabokat az afrikaiakkal szemben. A rezsim bombázásokkal és a dzsandzsavídnak nevezett fegyveres, arab lovasok bevetésével válaszolt. A dzsandzsavíd milíciákat az emberi jogok súlyos megsértésével vádolják.

Emberi jogi szervezetek vizsgálatai szerint tömeggyilkosságokat és rendszeres rablásokat követnek el, illetve tömegesen erőszakolnak meg nőket. 2004 tavaszán több ezer ember vesztette életét, és százezrek kényszerültek elhagyni az otthonukat a környéket sújtó humanitárius katasztrófa miatt. Azonban a dzsandzsavídek továbbra is fosztogattak, és ekkor már a Csádban felállított menekülttáborokat is megtámadták. 2004. április 8-án a szembenálló felek fegyverszünetet kötöttek.

Rajtuk kívül a megállapodást Csád és a nemzetközi közösség képviselői is szignálták. A fegyverszünet április tizenegyedikén lépett életbe, és mindkét oldalról többször megszegték. Dárfúrban a mai napig harcok zajlanak. A halottak számát 400 000-re becsülik, és több mint 2 millió ember menekülni kényszerült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovák sertéspestis - 18 ezer állatot kell leölni

Már több mint 18 ezer állatot kell elpusztítani Szlovákiában a sertéspesti miatt. Egy dán cég két… Tovább olvasom