Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Kína és az emberi jogok

Kína - Az elmúlt heti tibeti események rávilágítottak arra, hogy a Kínai Népköztársaság nem teljesen úgy értelmezi az olimpia három szavas jelmondatát – „citius, altius, fortius" –, mint a Föld más részein. Összeállításunkban arra kerestük a választ, hogy az ötkarikás játékokat rendező világhatalom milyen mértékben tartja tiszteletben az emberi jogokat.
A kínai múltat nem részleteznénk, hiszen egy virágzó állam alakult ki időszámításunk előtt a hatodik évezredben, majd hullott évszázadok alatt folyamtosan darabjaira, egészen 1949-ig, amikor létrejött a Mao Ce-tung vezette Kínai Népköztársaság. Sokan állítják, hogy az ország egyes területeken a kapitalizmus útjára lépett, a tervgazdálkodást felváltotta a piacgazdaság, az emberi jogokat azonban továbbra is felülről korlátozzák, elég, ha csak az 1989-es vérbe fojtott diáklázadásra gondolunk.

Pártállamban

Az ország államszervezete az 1982-ben elfogadott alkotmány szerint „népi demokratikus diktatúra". A sokat mondó megfogalmazáson Kínában azt értik, hogy minden hatalom a népé. A nép különböző szintű helyi népi szervezeteken keresztül gyakorolja az államhatalmat, intézi az állami, a gazdasági, a kulturális és a társadalmi ügyeket a törvény előírásai szerint. Természetesen mindez csak az alkotmány betűje szerint van így, a gyakorlat mást mutat. Nincs mit szépíteni: Kína pártállam. Szakértők szerint kétezer ember irányítja a fővárosból az országot.
A felsoroltak miatt sérülnek rendszeresen az emberi, polgári jogok és a sajtószabadság. Félő, az olimpiáig hátralévő öt hónapban Kína már nem azon munkálkodik, hogy megmutassa a világnak, nem közömbös az emberi jogok iránt.Bloggerek börtönben

Az országban még létezik a halálbüntetés, tegyük hozzá ez még nem szokatlan. Az már annál inkább, hogy létezik a lelkiismereti foglyok kategóriája, de börtönbe kerül, aki az interneten vagy a sajtóban fejti ki szabadsággal kapcsolatos nézeteit.

Időzzünk el egy kicsit az internet csodálatos világánál: a múlt heti tibeti zavargások miatt a YouTube videomegosztó is bekerült a nemkívánatos nyugati weboldalak közé, amelyektől az úgynevezett Aranypajzs védi a világ legnagyobb online populációját (a pekingi BDA informatikai elemző cég legutóbbi jelentése szerint a kínai internetfelhasználók száma meghaladta a 216 milliót). Az Aranypajzs a kínai közbiztonsági minisztérium internet-ellenőrző és cenzúrázó projektje. Csakhogy a Nyugat ahelyett, hogy szót emelne a jogsértések ellen, a piac meghódítása és a fogyasztók elcsábítása lebeg a szeme előtt, ennek érdekében együttműködnek a hatóságokkal. A Google például beleegyezett, hogy ne lehessen keresni a tiltólistára vett szavakra, cserébe a google.cn cím alatt elindíthatta a keresőmotor kínai változatát.
A felhaszálókat Kína az öncenzúrára nevelni, aki viszont nem alkalmazza, amit a hatóságok elvárnak, valódi börtönbe kerül. Az Amnesty International elemzése szerint Kínában tartják fogva a legtöbb bloggert. Többségüket felforgatással vagy az állambiztonság veszélyeztetésével vádolják.

Kilakoltatás, munkára kényszerítés

Ha csak a hivatalos kínai jelentésekre hivatkozunk, akkor is legalább 300000 embert költöztettek ki pekingi otthonából az olimpiai játékok előkészítésére hivatkozva. Sokakat hivatalos eljárás lefolytatása és kártalanítás nélkül dobtak ki otthonukból. Ráadásul voltak, akiket letartóztattak és bebörtönöztek, mert tiltakoztak kilakoltatásuk ellen.
Kína élen jár a „munkára kényszerítéssel történő átnevelésben" is. Nemrégiben a büntetés beszüntetéséről érkeztek hírek a hivatalos kínai médiából. Az igazság az, hogy egy új törvény bevezetéséről tárgyaltak a kínai politikusok: az Illegális Viselkedésjavító Törvényt szeretnék elfogadtatni. Az olimpia azonban jó ürügynek bizonyult, hogy a rendőrség meghosszabbítsa az „átnevelést". A munkatelepeken olyanok dolgoznak, akik szabálysértést követtek el (a szabálysértés nem elég súlyos ahhoz, hogy a Büntető Törvénykönyv alapján elítélhessék a „bűnöst").
Nem gondoljuk, hogy az öt hónap múlva kezdődő nyári olimpiai játékokig sokat változtatna Kína a hozzáállásán, de bizonyára megpróbálja a világ szeme elől elrejteni, hogy az országban sérülnek az emberi jogok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerika Németországot is hibáztatja az iraki háborúért

Részben Németországot tartja felelősnek az iraki háborúért Larry Wilkerson. A férfi, aki a… Tovább olvasom