Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

EU-IMF-EKB Brady-terv Görögországnak

A görög To Vima lap értesülése szerint az EU, az IMF és az EKB új megoldást keres a görög adósságteher enyhítésére, a megoldás a 80-as évek végén számos latin-amerikai országot az államcsődtől megmentő "Brady-terv" mintáján alapulna.

Az első lépésben Görögország pénzt venne fel az EU mentőcsomagjából görög államkötvények visszavásárlására 75 százalékos névértéken. Az érintett kötvények az EKB és magánbefektetők tulajdonában vannak. Az EU és az IMF ezt követően a görög adósság futamidejét 30 évre meghosszabbítaná.

Az elképzelés szerint azokat a magánbefektetőket is "megkérnék" a görög kötvények futamidejének meghosszabbítására 15-20 évre, akik együttesen több mint 100 milliárd euró értékben tartanak portfolióikban görög államkötvényeket. Az adósság átszervezése keretében 2011 végéig a görög adósságállomány mintegy kétharmadát rendeznék át új profilba. Görögország tavaly 110 milliárd euró hitelt vett fel az EU-tól és az IMF-től az államcsőd elkerülése érdekében.

A hitel ellenében az országnak rendbe kell tennie államháztartását. A görög államadósság a számítások szerint 2013-ban érné el zenitjét a GDP 158 százalékán, ami számos szakértő szerint már finanszírozhatatlanul magas szint. A Davosi Világgazdasági Fórumon Jeórjiosz Papakonsztantinu (George Papaconstantinou) görög pénzügyminiszter a görög adósságteher könnyítéséről folyó informális tárgyalásokról tett említést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megerősítették az új külügyminiszter kinevezését

Az iráni parlament vasárnap kis többséggel megerősítette Ali Akbar Szálehi kinevezését a… Tovább olvasom