Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Mert ez műanyag

Idén is lehet hazánkban csatlakozni a Műanyagmentes július nevet viselő mozgalomhoz. Az akció célja, hogy legalább ebben az egy hónapban ne használjunk egyszer használatos műanyagokat. Valamiért az elmúlt időszakban ősellenséggé vált a műanyag, egyes kimutatások szerint az évente keletkezett mennyiség fele az egyszer használatos fajta, amelyeket csak napokig, órákig, esetleg percekig használunk, de nem lebomló anyag lévén mégis több száz évig a Földön maradnak. Ebből mintegy 8 millió tonna szemét az óceánokba kerül.
Ez utóbbi az, ami számomra kétségessé teszi a mozgalom sikerességét. Ugyanis a problémám nekem éppen az, hogy ez a nehezen vagy egyáltalán nem lebomló anyag nem önszántából kerül az élővizeinkbe, hanem általunk, emberek által. Sőt, továbbmegyek, az, aki csatlakozik a kezdeményezéshez, majdnem biztosan nem olyan fajta, aki eldobja a természetben a szemetet.
 
De mit lehet kezdeni azon embertársainkkal, akik az egésszel nem törődnek? A minap vittem el a szemetet a szelektív gyűjtőhöz, ahol az üvegeknek fenntartott konténerből kimagaslottak a papírdobozok, melyeket még össze sem lapítottak egykori gazdáik. Gyakorlatilag a kuka megtelt, miközben üvegekkel talán félig sem lett volna tele. S ez mindennapos látvány, szinte nincs olyan gyűjtő, ahol az egyikben ne lenne a háztartási szemét nemes egyszerűséggel csak úgy odadobva.
 
Mindezzel nem szeretném senki kedvét elvenni, hogy nemet mondjon a műanyagokra, de az alapvető gond szerintem továbbra sem az anyaggal van, hanem az emberi gondolkodással. Ha az nem változik gyökeresen, ezek az akciók hosszú távon csak csekély eredménnyel járnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisbíró

Tovább olvasom