Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Akciós koszorút tessék!

˝Megnyugtató, hogy már akciós kegyelet is kapható.˝

Az elmúlt napokban lépten-nyomon eszembe jutott valamiről, hogy közeleg mindenszentek, halottak napja. Ezzel kapcsolatosak a hírek is, és mindenki azt tervezgette, mikor megy családjával a temetőbe és rokonlátogatóba. Péntek reggel a buszon néhány nyugdíjas karján takaros tobozfüzérrel igyekezett a sírkertbe, szemükből sütött, hogy szemfülesnek érzik magukat, amiért megkerülik a hétvégi rohamot. Szombat délelőtt a nagycsaládot terelgető édesanya idegesen kapott homlokához: Hétfőn sincsenek nyitva a boltok! A volán mögött ülő apa hangot adott aggodalmának, hogy vajon hazaérnek-e a nagyszülőktől az esti meccsre. Minden sarkon koszorú és mécses árusba botlunk, s csaknem mindegyik hipermarket szórólapja kínál kedvezményeset ezekből a termékekből, ahogy halloween-giccsekből is. Megnyugtató, hogy már akciós kegyelet is kapható.

Nagyobb tehát a nyüzsgés, fokozott a feszültség. De hová lett a meghittség? Arról senki nem beszél, hogy milyen szép élményeket élt meg elhunyt hozzátartozóival, s mennyire szerette őket. Kevesebb nyugodtan sétáló, emlékeiben elmélázó családot látni, mint rohanó, kocsijával tolakodó, egymást ledudáló egyént.

Talán ugyanaz történt a halottak napjával, mint a karácsonnyal és a húsvéttal. Ahelyett, hogy ezek a pihenés, az ünnep vagy éppen a megemlékezés időszakai lennének, beszippant minket a rohanás, a szervezés és a vásárlás. Hajszoljuk, mintsem megéljük az egészet, a kereskedelem pedig igyekszik hasznot húzni ebből is, mint mindenből.

A hétvégén nem mentem halloween partyra, s ma is itthon maradok. Ennek persze a munka az oka, de sebaj. Gyertyát gyújtok, egyszerűt. Magamban emlékezem a csendes, meleg szobában azokra, akik már nincsenek köztünk, s hálát adok, amiért nincs kihez rohannom a temetőbe dédszüleimen kívül. Hozzájuk pedig nem rohanok, voltam múlt héten, és megyek a jövő héten is. Mert nincs szükség egy nevesített napra, hogy lerójam kegyeletem, tisztelegjek, s gondozzam sírjukat. Mindezt bármikor megtehetem, s talán fontosabb, hogy többször megtegyem, minthogy megtegyem egy adott napon.

Olvasóink írták

  • 1. Cancer 2010. november 02. 17:27
    „Tokeletes jegyzet”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom