Új, állandó tárlat

2024.05.27. 14:24

Sopron Örök - Régészeti kiállítás nyílt az Év múzeumában - Mutatjuk a legjobb pillanatokat!

Sopron Örök címmel nyílt meg hétfőn a Soproni Múzeum új, állandó, régészeti kiállítása, amely feltárja a múlt titkait. A bronzkori kincsek, aranyak és ezüstök, a vaskoriak mesés világa és a Római Birodalom legdicsőbb korszaka, mind-mind arra vár, hogy a látogatók felfedezzék.

Varga Henrietta

A 10 000 év történelmét felölelő kiállítás az elmúlt évek legfontosabb felfedezéseit és egy különleges, numizmatikai tárlatot mutat be az érdeklődőknek a keltáktól egészen Diocletianusig.

Kiállítás a keltáktól egészen Diocletianusig


- A kiállításon Sopron és a kapuvári járás régészeti emlékanyaga látható a neolitikum kezdetétől a római kor középső szakaszáig - tudtuk meg dr. Mrenka Attilától, a Soproni Múzeum vezető régészétől. - A fő hangsúly azoknak a társadalmat vezető embereknek az emlékanyag bemutatásán van, akiket a bronzkor első felétől kezdve, a római korig végig tudunk követni. Ezeken keresztül tudjuk igazán bemutatni azt, hogy mennyire változatlan volt ez a régió - fűzte hozzá.

 


- Mindig olyan új dologban gondolkodunk, ami szép és a látogatókat érdekli - kezdte köszöntőjét dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója. - Amikor ez a gyönyörű Múzeumnegyed készülő félben volt, a projekt nem tartalmazta a Sopron régészeti múltját bemutató állandó kiállítást. Szerencsére a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége ezzel párhuzamosan meghirdette a Magyar Géniusz nevű programját, amely arról szólt, hogy a település és a múzeumok értékeit minél szebben és minél jobban ki lehessen domborítani. Ennek egy része volt, egy állandó kiállítás létrehozása vagy egy meglévő tárlat felújítása. Mi egy kilencvenes években már meglévő kiállítás megújításával pályáztunk, amely elnyerte a bírálók tetszését és többek között ennek köszönhető, hogy most itt állhatunk - mondta.

A megnyitón Vincze Máté, a közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár köszöntő gondolataiban hangsúlyozta, hogy mind a Múzeumnegyed, mind pedig a mostani állandó kiállításra szánt forrás kiváló helyre került.

Sopron évszázadok óta híres múzeológiájáról, talán régebbi is, mint maga a múzeum deffiníciója. Még nem is tudtuk, hogy múzeumok léteznek, amikor az 1500-as években itt már római sírköveket találtak és amelyet a város hatalmas becsben tartott. Az az üzenet, ami ennek a kiállításnak a címe is: Sopron örök, az múzeumszakmai szempontból is igaz

 - tette hozzá.

A meghívott vendégek, önkormányzati képviselők mellett Farkas Ciprián, polgármester is részt vett. Beszédében méltatta a kiállítás anyagát, valamint kitért a szombaton átadott rangos elismerésre, amelyben a Soproni Múzeum elnyerte az Év Múzeuma díját. - A megvalósult Múzeumnegyed ékköve városunknak, amelyre rendkívül büszkék vagyunk - hangsúlyozta.

Kiállítás
A Római Birodalom legdicsőbb korszakának kincsei, mind-mind arra várnak, hogy a látogatók felfedezzék a megújult tárlatot Fotó: Máthé Daniella


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában