A Szentlélek-templom alapítója búcsúzik

2024.06.15. 14:25

Változások a Győri Egyházmegyében - Benkovich Ferenc atyát nyugállományba helyezte augusztustól Veres András

Augusztustól nyugdíjba kell vonulnia Benkovich Ferenc atyának. Mint ismert, hívei pár hete kéréssel fordultak Veres András püspökhöz, hogy a továbbiakban is engedje papi-lelkipásztori tevékenységének folytatására Benkovich Ferenc atyát, a Szentlélek-templom plébánosát. A Győri Egyházmegye honlapján szombaton hozták nyilvánosságra az összes személyi változást.

Kisalföld.hu

Benkovich Ferenc plébános. Fotó: Kisalföld-archív

Benkovich Ferenc atya, a győri Szentlélek-templom plébánosa népszerű Marcalvárosban, még a szocializmus idején, a nyolcvanas években az ő kezdeményezésére épült fel a templom. Hívei szerint lett volna lehetőség arra, hogy tovább folytassa tevékenységét.

"Ferenc atya kifejezetten energikus, képes lenne arra, hogy dolgozzon. Benkovich atya nagyon sokat tett a közösségért, fájó, hogy el kell engedniük" – osztotta meg lapunkkal korábban Dr. Oláh Dániel, a püspöknek írt nyílt levél támogatására létrehozott Facebook-csoport egyik adminisztrátora. 

Veres András megyéspüspök a Győri Egyházmegyében az alábbi személyi változásokat rendelte el június 15-én - olvasható az egyházmegye honlapján. 

Rendelkezések 2024. március 4-i hatállyal:

Győri Imre plébániai kormányzó urat egészségi állapota miatt köszönete nyilvánítása mellett felmentette a Győri Jézus Szíve-plébánia lelkipásztori szolgálata alól, és nyugállományba helyezte.

Bernáth Krisztián segédlelkész urat jelenlegi feladatai mellett megbízta, hogy a Győr városát érintő szociális temetéseket a továbbiakban végezze.

Rendelkezések 2024. augusztus 1-i hatállyal:

Farkas István SchP plébános urat a kánoni életkort betöltve, rendi elöljárójával egyetértésben felmentette Dunasziget lelkipásztori ellátása alól.

Benkovich Ferenc plébániai kormányzó urat a kánoni életkor betöltése után két évvel, köszönete nyilvánítása mellett felmentette a Győri Szentlélek-plébánia lelkipásztori ellátása alól, és nyugállományba helyezte.

Kálmán Imre püspöki irodaigazgató urat kinevezte a Győri Szentlélek-plébánia plébánosává és megerősítette irodaigazgatói és az Apor Vilmos Iskolaközpont püspöki biztosi feladatában.

Vlaj Márk teológiai tanár urat kinevezte az Apor Vilmos Iskolaközpont iskolalelkészévé.

Both Zoltán segédlelkész urat kinevezte a Győri Szent Imre-plébánia segédlelkészévé.

Ferling György plébános urat kinevezte a Győri Jézus Szíve-plébánia plébánosává.

Szalai Lajos plébános urat kinevezte Nagylózs plébánosává Pereszteg, Pinnye és Sopronszécseny lelkipásztori ellátásával. 

Smudla Tamás plébános urat kinevezte Halászi plébánosává Püski, Dunaremete, Kisbodak és Dunasziget lelkipásztori ellátásával.

Henczel Szabolcs plébános urat kinevezte Beled plébánosává Mihályi, Kisfalud, Vica és Vadosfa lelkipásztori ellátásával.

Méry László segédlelkész urat kinevezte Szany plébániai kormányzójává Rábaszentandrás, Egyházaskesző, Várkesző és Sobor ellátásával.

Hencz Márton szertartó urat jelenlegi feladatai mellett kinevezte püspöki titkárrá.

Gulyás Vilmos segédlelkész urat kinevezte a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda iskolalelkészévé.

Palatinus Kristóf segédlelkész urat Rómába küldte posztgraduális képzésre.

Ézsöl Krisztián újmisést kinevezte a Tatai Szent Imre-plébánia segédlelkészévé.

Horváth Csaba újmisést kinevezte a Kapuvári Plébánia segédlelkészévé.

Berta Tibor tábori püspök úr kérésére engedélyezte, hogy Dr. Író Sándor plébános úr jelenlegi plébánosi feladatai mellett 2025. augusztus 1-jéig a Katonai Ordinariátus kötelékében továbbra is katonalelkészi szolgálatot végezzen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában