Programajánló

2024.06.16. 17:01

Kórusok örömünnepe Sopronban - A koncertektől az emléktúráig

Az 5. Szólam Alapítvány június 28-30. között, immár hatodik alkalommal szervezi meg a Soproni KórusÜnnepet. Az idei vendégfellépő a könnyűzene és az énekkarok világa közé hidat építő pécsi popkórus, a VoiSingers lesz a Lenck-villa kertjében.

Bódvai Ildikó

A Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar

Háromnapos énekes fesztivállá terebélyesedett az idei, hatodik Soproni KórusÜnnep. Június 28-30. között koncerteken vagy a Lenck-villa árnyas fái alatt lazíthatunk majd a kóruspiknik hangjaira. A Soproni KórusÜnnep idei vendégfellépője a könnyűzene és az énekkarok világa közé hidat építő pécsi popkórus, a VoiSingers lesz. 

soproni
Immár hatodik alkalommal szervezik meg a Soproni KórusÜnnepet.  Fidelissima Vegyeskar

A rendezvény már június 28-én, pénteken megkezdődik. Aznap 17 órakor a Sonitus Scarbantiae Nőikar önálló koncertje nyitja az események sorát a Liszt-központ Munkácsy-termében. A nőikar július elején a németországi Kemptenben, Sopron testvérvárosában lép fel egy kórusfesztiválon, a romantika kórusirodalmából merítő műsorát pedig indulás előtt itthon mutatja be. Az énekesek aztán a hangversenyt követően is együtt maradnak: kezdődik a BlattNight Sopron, ahol bárki csatlakozhat a kottaolvasók csapatához, hogy megtapasztalja az együtt éneklés örömét. 

„Olyan ez, mint egy rapid randi est első látásra, csak itt zenebarátok randevúznak kórusművekkel. Az est vezetője maga válogatja össze a kottákat a zeneirodalom összes korszakából, külföldről és itthonról, amiket a jelenlévők együtt elénekelnek. Ez nem koncert, és nem is kóruspróba: sokkal inkább a zene közös felfedezése, valódi varázslat” – árulta el Bognár László, a Soproni KórusÜnnepet szervező 5. Szólam Alapítvány kuratóriumi elnöke. 

Kórusba oltott pop

A Soproni KórusÜnnep második napján, szombaton 14.30-kor egyházzenei koncert kezdődik a Deák téri református templomban. A koncert különlegessége egy ősbemutató lesz: A „Jövel, Szentlélek Úr Isten” kezdetű református népéneket egy gregorián témával egybeolvasztó kompozíció. A minőségi kóruszene bemutatását a zászlajára tűző Goldmark Énekegyüttes tagjai már izgatottan készülnek a premierre.

A tér túloldalán, a Lenck-villa kertjében 15 órától zenés játszóház és helyi kistermelők, kézművesek ízes-illatos kirakodóvására nyílik, 16 órakor pedig kezdetét veszi a kóruspiknik: az árnyas fák alatt, akár egy plédre heveredve élvezhetjük az énekkarok minikoncertjeit. A városi kórusokon kívül idén itt lesz a kőszegi Concordia-Barátság Énekegyesület is: az énekkar története 1861 óta íródik – alapítói jó eséllyel részt vettek már az 1863-as soproni Országos Dalárünnepélyen, Magyarország első kórustalálkozóján is. 

A nap koronája a VoiSingers popkórus önálló nagykoncertje lesz 19 órától, a Lenck-villa kertjében. Magyarország legfoglalkoztatottabb popkórusa dinamikus komoly- és könnyűzenei feldolgozásairól és látványos előadásairól ismert. Zenéjük egészen újszerű hagyományőrzéssel, töretlen dinamizmussal épít hidat múlt és jövő kórusainak világa között.

Emléktúra a Daloskőhöz

A zenei rendezvény június 30-án, vasárnap délelőtt 9 órától emléktúrával zárul. A várisi zenepavilontól induló, énekes kirándulás célja a Daloskő, amit épp 160 éve, 1864-ben állítottak fel a Daloshegyen. A programok idén is ingyenesek, de támogatói jegy váltásával bárki hozzájárulhat a rendezvény további fejlődéséhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában