Szülőföldem

2022.10.23. 08:57

Magánénekben mindenkit maga mögé utasított a fiatal győri tehetség

A Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium tanulója, Gőgh Laura első helyezést ért el a „Vivaldi International Music Competition” elnevezésű online zenei versenyen magánének kategóriában. A fiatal győri tehetséggel és felkészítő tanárával, Bognár Krisztinával beszélgettünk.

Ollári Gergely

Gőgh Laura (jobbra) és felkészítő tanára, Bognár Krisztina. Fotó: Csapó Balázs

Gőgh Laura korábban kétszakos tanulója volt a Richter János Zeneművészeti Szakgimnáziumnak, jelenleg ötödéves az intézmény ének szakján. Édesapja zenész, a fiatal lány hatéves korában ragadott először hegedűt a kezébe. Már az általános iskolában felfigyeltek gyönyörű hangjára, majd egymást követték a szerepek a Győri Nemzeti Színházban. Végül felvételizett a zeneművészetibe, és évek óta leteszi a névjegyét a legrangosabb énekversenyeken. 

– Mikor kicsik voltunk, édesanyám sokat énekelt nekünk, így nem is meglepő, hogy ezt a szakot választottam. Mára az életem része lett. Kezdetben két országos versenyen is szerepeltem, mindegyikben második lettem, legutóbb pedig egy online, nemzetközi zenei megmérettetésen ért be igazán a munka gyümölcse, és első helyezést szereztem – fogalmazott lapunknak Gőgh Laura. Hozzátette: – Nehéz megfogalmazni, mi a legjobb az éneklésben. Az viszont biztos, hogy ha valami nagyon jól sikerül, mérhetetlen boldogságot érzek, és most már meghallom éneklés közben, mi a jó, vagy mi az, amin javítanom kell. 

Laura kezdetben dalokat énekelt, most már áriákat is gyakorol felkészítő tanárával, Bognár Krisztinával. A tanárnő szerint a fiatal lány egyedi hangszínnel rendelkezik, és a jó Isten ajándékának tekinti, hogy ilyen tehetséget sodort mellé az élet. A közös munka kezdetben légzésgyakorlatokkal telt és a mutálást követő hangszálak óvásáról szólt. 

 

Önmagában a tehetség nem elég, sok szorgalom és önfejlesztés szükséges a sikerhez.

 

– Laura gyönyörű hangját először regenerálni kellett, amiből aztán most profitál. Tudatosan készül mindig a feladatokra, és közös munkánkban hálával tartozunk Yagi Maki tanárnőnek is a korrepetícióért. Saját testének hangszerével muzsikál, zeneisége mellett érzékeny lelki rezdülései és egyedi hangszínének összessége adja sajátos produkcióját. Ráadásul van egy különleges adottsága is: a saját lelkét is beleteszi az éneklésbe – árulta el Bognár Krisztina. Hozzátette: – Bizton mondhatom, ha marad az életében az éneklés, akkor további szép eredményeket érhet el, akár nemzetközi viszonylatban is. 

A „Vivaldi International Music Competition” elnevezésű online zenei versenyre videót kellett készíteniük nevezésként. Laura az életkori kategóriájában szerezte meg az első helyet, ami meglepetésként érte. 

Korábban kapott már szerepet a Győri Nemzeti Színházban, általános iskolásként felléphetett A varázsfuvolában és bekerült A muzsika hangja előadásba is. 

Felkészítő tanárával dolgoznak már a következő versenyek repertoárjain, hamarosan egy bécsi versenyen bizonyíthat, ahol nyereményként koncert-lehetőséget biztosítanak a győzteseknek a bécsi Mozart-házban. Az év végén Lengyelországban áll majd színpadra és szilveszterkor Krakkóban mutathatja meg szép hangját. 

A Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium igazgatója, Baross Gábor szerint az iskolában népszerű a magánének szak. 

– Nagyon jó tanáraink vannak, és az éneklés is vágya sok fiatalnak. A mi feladatunk, hogy segítsük, támogassuk őket. A versenyeredményeink kiemelkedőek, a magánénekesek a továbbtanulásban is kiválóak, hiszen sokan tesznek felvételit a pécsi egyetemre és a Zeneakadémiára, valamint külföldi főiskolákra. Laura rendkívül ügyes, tehetséges, és gyönyörűen hegedül is – mondta el az iskolaigazgató. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában