Szülőföldem

2024.02.04. 11:37

A révfalui holtágtól a vezérigazgató székéig - Czepek Gábor energiaügyi államtitkár győri és vármegyei gyökereiről mesélt

Ezer szállal kötődik Győrhöz Czepek Gábor, az energiaügyi minisztérium államtitkára, az MVM Zrt. igazgatóságának elnöke, aki a mai napig gyakran és szívesen jár haza. Fiatalkora emlékeiről beszélt lapunknak, de a kormányzati munkája is szóba került.

Gyurina Zsolt

"Nemcsak győri voltam, hanem győri is maradok." - Czepek Gábor energiaügyi államtitkár, az MVM Zrt. igazgatóságának elnöke

- Hogyan emlékszik vissza a gyermekkorára, iskolai éveire?

- Győrben, Révfaluban nőttem fel, a holtág mellett laktunk, így korán kapcsolatba kerültem a vízzel, sokáig versenyszerűen úsztam is - emlékezett vissza Czepek Gábor. - Igazán élménydús gyermekkorom volt: akkoriban sok hasonló korú gyerek élt a környéken, jó világ volt. Fociztunk napnyugtáig, telente korcsolyáztunk és hokiztunk a holtág befagyott vizén. Más szórakozási lehetőség nem is nagyon volt, mint az, hogy összejártunk és sportoltunk. Egyik barátunk több alkalommal szervezett már focidélutánt a régieknek a Damjanich utcai ,,ketrecbe”; nagy élmény volt találkozni. Az úszás keretet adott a mindennapoknak és fegyelemre nevelt. A Tulipános-iskolába jártam, majd a Prohászkában fejeztem be az általános iskoláimat. Vallásos családból származom, így középiskolába a győri bencésekhez jártam, amely akkor még fiúiskola volt. A bencés közösség nyitott és befogadó, amely fontos támaszték kamaszok számára. Ugyanakkor szigorú szabályoknak kellett megfelelni, és a szabályszegésnek volt következménye. Mindezek miatt mind az osztályom, mind az évfolyamom összetartó csapat lett. A baráti társaságom a mai napig innen kerül ki, és aktív kapcsolatban vagyunk egymással függetlenül attól, hogy Győr mellett a társaság másik része már Budapesten él és dolgozik.

Bakonypéterdi szálak

- Tudom, hogy közel áll szívéhez egy kis falu a Bakony alján.

- Édesapám és édesanyám is Bakonypéterden született, mindegyik nagyszülőm ott élt. Bakonypéterd régen színsváb falu volt, ahová a második világháború után a Felvidékről érkeztek magyarok az otthonaikból kitelepített német származásúak házaiba. Így aztán a település hosszú ideig megosztott volt. A család egyik ága a sváb, a másik ága a felvidéki vonal. Ennek ellenére a szüleim megszerették egymást, összeházasodtak. A nagyszülőknek volt szőlője, földek, amennyit a TSZ engedett. Gyermekként, a kilencvenes években hétvégente hazajártunk Győrből Bakonypéterdre a nagyszülőkhöz. A nagyszüleim, amíg bírták, fizikai munkát végeztek; ebben pedig segíteni kellett, ez nem választás kérdése volt. Mivel húgom van, és az unokatestvéreim is egytől-egyig lányok, a segítségből nagyobb arányban kellett kivennem a részem. Legalábbis én így emlékszem, bár ezt a testvérem lehet, hogy vitatná.

- Gyakran eljut még oda?

- Sajnos a nagyszüleim már nem élnek, de a kapcsolat nem szakadt meg. Édesapámnak van egy kis pincéje és némi szőlője a péterdi pincehegyben. Igyekszik rábírni, hogy együtt tevékenykedjünk; és amikor sikerül neki, akkor semmi nem változik a korábbiakhoz képest; hagyományos munkarend van: édesapám megmondja mi a feladat, én pedig jelentek. Viccet félretéve, szívesen teszem, bár több időnk lenne erre. Budapesti irodám falán is látható két kép: az egyik a pincénket ábrázolja, a másik a hatvanas években készült a dédapámról és nagyapámról, amint éppen a szőlőben dolgoznak. Othello fajtával kezdtünk, ahogy a faluban mindenki. Ma pedig már kékfrankosunk van; apám minden évben készít néhány saját címkés palackot is.

Czepek Gápor budapesti irodájában őrzi a fotót, amelyen dédapja és nagyapja munka közben lettek megörökítve a bakonypéterdi szőlőben.

Energetikai zászlóshajó lehet a vármegye

- Rangosabbnál rangosabb felkéréseket kap.

- A jogi egyetemet Budapesten végeztem el, de az első munkahelyem újra Győrben volt, a feleségemet is itt, a győri bíróságon ismertem meg. Azt mindig tudtam, hogy olyan hivatást keresek, amelynek van valamilyen alakító hatása a közösségeinkre, a környezetünkre. A bíróság után Budapestre kerültem, és kormányzati munkát végeztem, innentől kezdve pedig nem magam választottam a feladataimat, hanem inkább elfogadtam a kihívásokat. Jelenleg két sapkám van: az egyik, hogy közigazgatási államtitkárként dolgozom az energetikáért és vízi közművekért, hulladékgazdálkodásért felelős Energiaügyi Minisztériumban. A másik, hogy az MVM Zrt. igazgatóságának elnöke vagyok, amely vállalati munka, arra törekszünk, hogy az MVM Közép-Európa egyik legjelentősebb energiacége legyen. Az elkövetkező tíz évemet tehát arra teszem fel, hogy hazánk energetikai céljai megvalósuljanak; leginkább az, hogy 2030-ra a villamosenergia ellátása terén önállóak legyünk. A nemzetközi energiaválság rávilágított arra, melyek az európai ellátás gyenge pontjai. A kormány 2010 óta törekszik arra, hogy hazánk önellátó legyen villamosenergiából, a földgáz kapcsán pedig minden szomszédos országgal építsük ki az összeköttetéseket. Ez az alapcél nem változott, csak az ütem gyorsult. Napjainkban a villamosenergia válik uralkodóvá Európában, törekednünk kell arra, hogy ezt saját magunk állítsuk elő. Földrajzi adottságaink miatt leginkább a napenergiára, geotermikus energiára, illetve az atomenergiára kell támaszkodnunk. Van egy komoly tervünk: Paks II-nek meg kell épülnie 2030-as évek elejére, ebben nincs választási lehetőségünk, Paks I üzemeltetési engedélyét akár húsz évvel meghosszabbítjuk, a napelem-kapacitások pedig érjék el a 12 ezer megawattot, ennek már idén meglehet a fele. Építenünk kell ezen kívül 1500 megawatt teljesítményű gázüzemű erőművet a rendszer kiegyensúlyozására, végül kiemelt figyelmet kell fordítani a zöldenergia tárolás lehetőségeire: az akkumulátorra, és vizsgáljuk egy szivattyús tározós erőmű létesítésének lehetőségét.

- Győr-Moson-Sopron miként járulhat hozzá az ország energiaellátáshoz?

- A kormány decemberi döntésével engedélyezte újabb szélturbinák létesítését Magyarországon. A telepítés alapvető feltétele a helyi közösség hozzájárulása és az, hogy ne rombolja a tájképet. Győr-Moson-Sopron adottságai miatt ennek a területnek zászlóshajója lehet. Az M1-en errefelé autózók számára rég megszokott látvány a szélkerekeké. A vármegye nyugati részén, az országhatár mellett már van az MVM-nek egy nagyobb szélerőműparkja, emellett a gönyűi gázturbinás erőmű is egy olyan kiemelt jelentőségű energiaellátási pont, ami a vármegyéhez köthető. Szintén ide tartozik, és fontosnak tartom, hogy az új szlovák kormánnyal mielőbb tárgyalásokat kezdjünk a bősi erőművel kapcsolatos esetleges együttműködési lehetőségekről, és ezzel akár évtizedes vitákat is lezárhassunk.

Család, énekkar, futás

- Ennyi feladat mellett mire marad még ideje?

- Igyekszem megmaradó időmet családomra szánni. 11 éves kislányunkat és hároméves kisfiúnkat neveljük feleségemmel, aki törvényszéki bíróként dolgozik, és gazdasági-polgári ügyekre szakosodott. Biatorbágyon élünk, ahol kisebb győri családi kolónia telepedett le; testvéremék és unokatestvéremék is ide költöztek. Fiunkat leginkább a kertészeti munkák kötik le, lányom pedig az Állami Operaház gyermekkarában énekel. Még a futásra szoktam lopni az időmből. Ha csak tehetem, hazajárok a szüleimhez, és ahogy említettem a Győrben élő volt iskolatársaimmal és barátaimmal is szoros a kapcsolatom. Így hát nemcsak győri voltam, hanem győri is maradok.

Névjegy

Név: Czepek Gábor
Születési idő: 1981. május 12. Hely: Győr.
Pályafutás: A győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium elvégzése után az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán jogász diplomát szerzett 2005-ben. Közben az Universität Regensburg Jogi Karán vett részt ösztöndíjas képzésen. 2009-ben jogi szakvizsgát tett. 2004 és 2010 között a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróságon, majd 2010-től a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban dolgozott. 2013 és 2014 között a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Igazságügyi és Magánjogi Jogalkotásért Felelős

Helyettes Államtitkáraként folytatta pályafutását. 2014-ben a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban közigazgatási államtitkári kinevezést kapott. Ebben az időszakban a GYSEV Zrt. igazgatóságának alelnökeként és a RÁBA Járműipari Holding Nyrt. felügyelőbizottságának elnökeként is tevékenykedett. 2018-ban a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára lett. 2018 és 2021 között a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatójaként dolgozott. Közben 2018 decemberében az egyes kiemelt jelentőségű állami vagyongazdálkodási feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosként is kinevezést kapott a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztertől. 2020 és 2021 között a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. felügyelő bizottságának elnöke, majd az igazgatóság elnöke. Az állami és nemzeti vagyongazdálkodás területén végzett kiemelkedő tevékenységéért 2021-ben Lánczy Leó díjat kapott. Ezt követően 2021 és 2022 között az MVM Energetika Zrt. elnök-vezérigazgatójaként kapott kinevezést. 2021-től az MVM Zrt. és a MVM Paksi Atomerőmű Zrt. igazgatóságának elnöke. 2022. december 1-jétől az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára és az MVM Energetika Zrt. igazgatóságának elnöke. Adótanácsadó képzettséggel, német nyelvből felsőfokú nyelvvizsgával, latin nyelvből középfokú nyelvvizsgával és angol nyelvből középfokú ismeretekkel rendelkezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában