Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Természeti csodák a megyében

Győr-Moson-Sopron megye - Csütörtökön a Kisalföld szerkesztőségében átadtuk "A megye hét természeti csodája" játékunk emléktábláit. Az első hétbe kivétel nélkül tájegység került; így olyan polgármesterek, lokálpatrióták vihették el a díjakat, akik erősen kötődnek egy-egy nyertes tájegységhez.


Az első hétbe a következő tájegységek, területek, helyi természeti értékek kerültek: az ásványrárói holtágrendszer, a Csáfordi-erdő, a Fertő tó, a gönyűi Erebe-szigetek, a hédervári Árpád-fa, a jobaházi tölgyfa és a Soproni-hegység. A szakmai zsűrink döntése alapján a mindent eldöntő, harmadik fordulóba jutott 21 jelölésre összesen közel 3000 szavazatot adtak le olvasóink.

A szavazás kapcsán mindenképp érdemes megjegyezni, hogy az első hét helyezett után "tűzközelben" volt még a Csíkos-égeres Osliból, a Fehértó körüli élővilág, Lipóti Holt-Duna, a Nyirkai-Hany és a pannonhalmi arborétum.

Az állat- és a növényjelölések közül igazán egyik sem kapott annyi szavazatot, hogy komoly eséllyel pályázott volna a megye hét természeti csodája közé kerülésnél. Az állatok közül a legtöbb vokssal a gyurgyalag, míg a növények közül a Boldogasszony papucsa (orchidea) büszkélkedhet.

Megőrzésük a mi feladatunk

A csütörtöki díjátadó ünnepségünkön részt vett a zsűri négy tagja – dr. Czimber Gyula, dr. Alexay Zoltán, Kozák Gábor és Kovács Péter –, Tatai Sándor munkaügyi elfoglaltsága miatt nem tudott eljönni. A Nyugat-magyarországi Egyetem professzora, a MTA doktora, Czimber Gyula ünnepi beszédében hangsúlyozta: "A természeti értékek megőrzése az emberek feladata."

"Ezért tartom nagyon fontosnak, hogy egy-egy győztes tájegység díját olyan embereknek vagy lokálpatriótáknak adjuk, akik nap mint nap sokat tesznek annak értékeinek megőrzéséért. Elég itt talán megemlíteni a Magyarország legöregebb fájának megmentéséért indított akciót Héderváron vagy a jobaházi tölgyfa folyamatos gondozását" – folytatta dr. Czimber Gyula.

Lakatos Attila, Böősy Imre, Juhász József, Titkovics Pál, Kozák Gábor (Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatója helyett vette át a díjat), dr. Losonczi Ferenc, Tóth Mihályné. Fotó: K. Cs
Lakatos Attila, Böősy Imre, Juhász József, Titkovics Pál, Kozák Gábor (Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatója helyett vette át a díjat), dr. Losonczi Ferenc, Tóth Mihályné. Fotó: K. Cs


Szűkebb pátriánk sokszínű

Kozák Gábor, a Fertő–Hanság Nemzeti Park soproni tájegységvezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy megyénk természeti környezete tán sehol nem olyan változatos az országban, mint szűkebb pátriánkban. "A megye hét természeti csodája játék arra volt kiváló, hogy hétköznapi emberek közelebb kerüljenek a természethez. Ha csak páran – akik nem szoktak kimozdulni otthonról – kirándultak egyet a játék apropóján, már akkor megérte az egész" – közölte Kozák Gábor.

A díjátadó ünnepi pillanataiban olyan aktuális környezetvédelmi témák is szóba kerültek, mint például, hogy a csáfordi tőzikéket erősen védeni kell az özönnövények elburjánzásától.

Mint ahogy az is, hogy a Szigetközben továbbra is rendkívül alacsony a vízszint. Böősy Imre, Ásványráró polgármester erre kissé fanyarul meg is jegyezte: "Az volna a legjobb, ha ehhez a szép réztáblához egy kis vizet is tudnának adni."

A vetélkedőről

Játékunk május végén rajtolt a Vasárnapi Kisalföldben. Három fordulóból állt: első körben olvasóink nevezhettek természeti szépségeket, míg a második fordulóban a szakmai zsűri döntött a jelölésekről. A harmadik fordulóban ismét olvasóink szavazhattak a legjobb 21 jelölésről. Bővebb információ itt

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lapul a jövő évi adócsomagban?

Magyarország - Megkezdődött az adótörvények vitája. A parlamentben az elkövetkező hetekben az egyes… Tovább olvasom