Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Purhabot nyomtak a gyurgyalagok fészkeibe Ménfőcsanakon - fotók

A gyurgyalag fokozottan védett madárfaj. Elpusztításuk, vagy a fészkelőhelyük súlyos károsítása is bűncselekmény.
Lakossági bejelentésre vonultak a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei szerdán Győr-Ménfőcsanakra, ahol egy löszfalban több tucatnyi lyukba purhabot fújtak ismeretlenek – az ott fészkelő gyurgyalagok üregeibe.

Kívülről összesen 34 kézzel betapasztott üreget és 33 purhabbal „kifújtat" számláltak meg, de később kiderült, sok helyen a kézzel betapasztott lyukak mögött is ilyen töltőanyagot nyomtak az üregbe. A szakemberek értesítették a rendőrséget, akik helyszíneltek a családi házas övezet végén lévő dombtetőn. A madarak elpusztítása, vagy a fészkelőhelyük súlyos károsítása is bűncselekmény. 
 
Fotók


Váczi Miklós, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának őrszolgálat vezetője a megszabadított fészkelőhelyekbe egy másfél méter hosszú endoszkóppal vizsgálta, elhullott fiókát vagy tojást nem találni-e benne. A löszfal előtt már kiérkezéskor mindkettőből találtak egyet. 

Bár ebben az esetben nem erről volt szó, de Váczi Miklós elmondta: "szeretnénk mindenkinek felhívni a figyelmét, aki építkezik: a földmunkák során nap végén ponyvahálóval takarják le az érintett részeket, mert a fecskék és a gyurgyalagok másnapra könnyen fészkeket találhatnak ott. Ekkor viszont fel kell függeszteni a munkát."

A nemzeti park munkatársai végül három elpusztult madarat találtak, kettő a lyukban fulladt meg. "Az egyik megpróbált egy oldaljáratot vájni, s kitörni, de még 30 centiméter hiányzott neki: sajnos megfulladt."

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jókora halom uszadékfát szedtek ki szerdán a Rábából - fotó

Jókora halom uszadékfát szedtek ki szerdán a Rábából - fotó
A fákat felaprították és elszállítják, a folyó útja pedig újra szabad. Tovább olvasom