Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Orvosi csoda - Máshol meghaltam volna

Orvosi csoda vagyok – mondja Mikulkova Katalin, s nem túloz. A huszonnégy éves lánynak autóbalesetben leszakadt a karja, hetekig élet-halál között lebegett.

  
Visszavarrták a leszakadt jobb karját – ezzel a címmel adtunk hírt szeptember 1-jei számunkban arról a balesetről, amely augusztus 30-án, a 13-as úton Nagyigmándnál történt. Egy 24 éves fiatal lány szenvedett csaknem végzetes autóbalesetet: autójával árokba borult, a helyszínen a mentők újraélesztették. 
 

„Elmondták nekem, mi történt, látom a karomon a kötést is, így kénytelen vagyok elhinni, hogy min mentem keresztül. Ugyanakkor azt érzem, hogy egészséges vagyok, nem fáj semmim. És teljesen rendbe jövök" – jelenti ki teljes bizonyossággal Mikulkova Katalin. Felsorolni is hosszú, miket győzött le ez a fiatal lány: a teljesesen leszakadt karját egy éjjelen át operálták, aztán agyvérzéssel kellett műteni, sorozatos bordatörései miatt a tüdejében is légmell alakult ki, a lapockája szintén szilánkosan törött, vérmérgezést küzdött le a szervezete. Hetekig intenzív kezelésre szorult, szerettei hosszú éjszakákon át rettegtek attól, hogy megcsörren a telefon, s a szörnyű hírrel a kórház jelentkezik...

Valószínűleg meghaltam volna, ha nem a győri kórházba kerülök, mondja Mikulkova Katalin. Fotó: H. Baranyai Edina
Valószínűleg meghaltam volna, ha nem a győri kórházba kerülök, mondja Mikulkova Katalin. Fotó: H. Baranyai Edina „Nem sokra emlékszem ezekből a napokból, pillanatokra inkább. A balesetről egyáltalán semmire. Tudom, hogy közel jártam a halálhoz. Egy éjjel azt álmodtam, hogy egy szobában vagyok halottakkal körülvéve, s kiabáltam, hogy itt ne hagyjatok! Küzdöttem, mert mindenki, aki körülöttem volt, biztatott. Szerelmem naponta száz kilométereket utazott, hogy valamennyi látogatási időben ott legyen mellettem, ha kinyitom a szemem. Édesanyám, édesapám, nővérem úgy adtak erőt, hogy közben a magukét sem sajnálták. Most az egész családunk nagyon sovány..." – meséli Katalin, hozzátéve, hogy szerinte meghalt volna, ha nem a Petz-kórházba kerül.

Tudni kell, hogy a lány Szlovákiában él, ott volt mostanáig fodrászszalonja. A balesetkor is a munka után Székesfehérvárra tartott, ahol élettársával lakik. Élete során volt már kórházban Szlovákiában, azt mondja, hogy alapvetően más az egészségügyi közeg a határ túloldalán. „Itt azt éreztem, hogy az orvosok, a nővérek, a gyógytornász, s még azok a takarítók is, akik az intenzíven bejöttek a szobámba, erőt adtak. Küzdöttem a gyógyulásért, s ők is küzdöttek velem. Amikor még magatehetetlenül feküdtem, elég volt, ha annyit mondtak: fel ne add, kislány. Itt vagyok, ezt nekik is köszönhetem."

 Mikulkova Katalin hamarosan elhagyhatja a kórházat. Sérült karját tudja emelni, könyökből behajlítani. Fodrászatát szülei egy időre felszámolták, de ő úgy tervezi, hogy visszatér még a szakmájába. A jobb karja szakadt le, bal kézzel csinál most mindent. „Gyorsan tanulok" – jegyzi meg, s azt is, hogy szeretne még autóba ülni, „legfeljebb nem lesz váltós". A legfontosabb mondatokat mégis a végén mondja ki: „Sokkal, de sokkal többet mosolygok most, mint a baleset előtt.

Akkor csak az érdekelt, hogy naponta kétszázhatvan kilométert vezetve odaérjek a munkába, aztán haza. Feszült, fáradt, ideges voltam sokszor. Elfutottak mellettem az órák, a napok. Az ember remélem, csak egyszer veszítheti el a karját. Én elvesztettem, de visszakaptam. Úgy fogok rá vigyázni, ahogy az én életemre vigyáztak a szeretteim és a kórházi dolgozók."
 a kéz jövőjeKatalin karját többórás műtéttel operálta vissza dr. Kretzer András kézsebész és dr. Balogh Péter traumatológus.

A legnehezebb heteken a tekintetben is túl van a lány, hogy a fertőzésveszély, amely ilyenkor a műtét sikerét alapvetően befolyásolhatja, elmúlt. Hónapok kellenek még ahhoz, hogy biztosan lehessen tudni, hogy a váll alatt visszavarrt kar miként fog mozogni. Ami valóban tény, hogy most tudja emelni, könyökből hajlítani, s a csuklómozgások is kezdenek visszatérni.

Még egy fiatal küzd az életért
 A győri kórházban egy 27 éves fiatalember életéért is küzdenek. Ő az a bősárkányi férfi, aki a gázcsapot kinyitva magára robbantotta a családi házát.

Dr. Tamás László Jánostól, az intézmény főigazgató főorvosától megtudtuk, hogy a beteg, akinek teste 40 százaléka égett meg, továbbra is intenzív kezelésre szorul. Naponta kötözik, altatják, kicsivel jobb most az állapota, de továbbra is súlyos.


 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra Lilla-napok a Győr Plazában!

A megújult Lilla magazin október 21-i számából vágja ki a kuponokat és adja le a kedvezményt adó… Tovább olvasom