Kisalföld logö

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Négy forgalmas helyszínen új jelzőlámpák védik a gyalogosokat Győrben - videó, fotók

Évente általában a város egy-két pontján építenek új jelzőlámpát. Idén Győrben négy közlekedési gócpontot tesznek biztonságosabbá így. Két helyen a jelzőlámpa időszakosan sárgán villog majd, vagyis a forgalmat sem akadályozza állandóan.
Több ezer autós, néhány gyalogos

A statisztikák szerint a gyakran használt gyalogátkelőhelyeken kevés gázolás történik. Több baleset fordul elő ott, ahol az autósok ritkábban látnak járókelőket. A Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnökével közösen néztük meg az Új Bácsai út és Irinyi utca gyalogátkelőhelyet Vízivárosban. Az 1,3 km-es Új Bácsai utat napi 5000-7000 autó használja. Az Irinyi utca felől óránként 8-10 gyalogos halad át a főúton.
 


Halálos gázolás

Forgalomtechnikai szempontból itt már több elemet kipróbáltak az "autóversenyzők féken tartására": táblák, burkolati jelek óvják a közlekedőket. A jobb láthatóság érdekében cserjéket ültettek át. Az Új Bácsai úton megvilágított zebrákat is bevetettek. Most ez a tendencia folytatódik az Irinyi utcánál. "A csomópontba sárgán villogó jelzőlámpát építünk. A lámpa gombnyomásra engedi át a gyalogosokat. A rendszer ugyanolyan elv szerint fog működni, mint a Pápai útnál és a Dessewffy utcánál" - mondta Máthé-Tóth Péter.

Utóbbi helyszínen a jelzőlámpa elhelyezését megelőzően mintegy tíz éve halálos gázolás volt. Az Irinyi utcánál szerencsére eddig nem történt baj. Az Útkezelő szakemberei megelőzés céljából döntöttek a telepítés mellett. Az új lámpa 8-10 másodpercig ad majd szabad utat a gyalogosoknak. Nem lesz tehát "fitnesz lámpa", mint az Árkád melletti körforgalomnál vagy az Aradi vértanúk útján, ahol szednie kell a lábát mindenkinek. A jelzőlámpa az idei első félévben épül, a költsége 15 millió Ft. További három győri helyszínen is jelzőlámpának örülhetünk: a Mécs László és Kovács Margit utca, a Lajta út és az Ikva utca találkozásánál, valamint az Ifjúság körúton a "kanyarban". Ide is nyomógombos, sárgán villogó lámpát terveztek. A fejlesztésektől sebességcsökkentő hatást várnak.
 
A képen látható csomópontba hamarosan nyomógomb segítségével zöldre váltó, gyalogosokat segítő új jelzőlámpát telepítenek Vízivárosban. Fotók: Cseh Róbert

Trükkös fényviszonyok

Megtekintettük a Bartók út és Attila utcai csomópontot is Nádorvárosban. Itt tavaly befejeződött az érdemi munka. A beruházás célegyenesben van, az útburkolati jeleket még plasztik elemekkel kell kiváltani. A kész útszűkítés révén kevesebb időt töltünk az úton. "A trükkös fényviszonyok miatt nappal is könnyen elvesztek az árnyékban a gyalogosok. A problémát úgy oldottuk meg, hogy halogén izzókat szereltünk az átkelőhely fölé. Így este fényárban közlekedhetnek a járókelők az úttesten" - mondta Máthé-Tóth Péter. Itt sem történt baleset az elmúlt években, de a közeli iskolába és óvodába járó gyerekek érdekében lépett az Útkezelő.
 
A nádorvárosi zebra szélességét 12-ről 7 méterre csökkentették a Bartók úton.
 
Átépítés Győr-Ménfőcsanakon

A Horgas és Győzelem utca találkozását is átalakítják idén Ménfőcsanakon. A gyalogátkelőhelyet szűkítik, forgalomtechnikai megoldásokkal teszik biztonságosabbá.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30Y, Belga és ByeAlex Győrben - programkavalkád az áprilisi egyetemi fesztiválon

30Y, Belga és ByeAlex Győrben - programkavalkád az áprilisi egyetemi fesztiválon
A Széchenyi Egyetemi Napok széles zenei, kulturális és sportprogram kínálatára április 18-től 21-ig… Tovább olvasom