Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 20°C | 31°C Még több cikk.

Angolérettségi 2019 - Mutatjuk a feladatlapok megoldásait! - Videó

Angolérettségi 2019 - Mutatjuk a feladatlapok megoldásait! - Videó
Black Friday és tündérmesék: ezek a témák is szerepelnek az angolérettségi második részében. Az íráskészség rész két feladatában nagyon sok volt az olvasnivaló.
19.50 - Videó a 3-4. feladatlapról:
 

17.48 - Videó az 1-2. feladatlapról:
 

14.32 - Fotókon a megoldások:
 
Galéria kép

12.15 - Szakértői vélemény az íráskészség részről:

Az íráskészség rész két feladatában nagyon sok volt az olvasnivaló – az első feladatban nem feltétlenül kellett elolvasni az egész szöveget, de a második feladatot nem lehetett megoldani a szövegek végigolvasása nélkül – mondta az Eduline-nak Östör Zsuzsa, az Euroexam Vizsgaközpont vezető vizsgáztató- és tanárképzője.

A második feladatról – amelyben az érettségizőknek kommentet kellett írnia egy tanárnak készülő diák posztjára – azt mondta: négy szempontot adtak meg a feladatnál, ám egy 100-120 szavas szövegben nem biztos, hogy mind a négyre ki lehet térni, ehhez túl kicsi a terjedelem. A témák egyébként jók voltak – tette hozzá Östör Zsuzsa.

12.00 - Az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint angol nyelvből középszinten 1141 helyszínen 53.205, emelt szinten 142 helyszínen 11.739 vizsgázó érettségizik. Az élő idegen nyelvi írásbeli érettségi vizsgák szerkezete.

10.16 - Szakértői vélemény a nyelvhelyességi feladatsorról:


A középszintű angolérettségi második, nyelvhelyességi részében három olyan részfeladat is van, amelynél két megoldás is lehetséges – mondta az Eduline-nak Östör Zsuzsa, az Euroexam Vizsgaközpont vezető vizsgáztató- és tanárképzője. A második feladat témáját a szakember nem tartja szerencsésnek, tréfát, pláne vezetést és alkoholfogyasztást érintő szöveget nem szokás tesztben szerepeltetni.

09:39- A Black Fridayról és a tündérmesékről is kaptak szövegeket a diákok a középszintű angolérettségi második, nyelvhelyességi részében.

9.36 - Az első szakértői vélemény

„A szövegek jók, szórakoztatók, megfelelnek a korosztálynak. Ilyen szempontból jónak tartjuk a szövegértési részt, bár egy érettségiző nem tudja élvezni a szöveget, amikor a konkrét feladatokra kell koncentrálnia. Az első két feladat egyértelmű, a harmadiknál ötből három részfeladatot anélkül is meg lehetett oldani, hogy valaki elolvasná a szöveget. Ám volt olyan is, amelyet csak kizárással lehet egyértelműen megoldani" – mondta az Eduline-nak Rádai Péter, az Euroexam Vizsgaközpont munkatársa, tapasztalt vizsgáztató, aki szerint a szövegek nyelvi szintje megfelelő volt.

Hozzátette azt is: a negyedik szöveghez kapcsolódó egyik részfeladatnál a válasz nem derült ki egyértelműen a megadott szövegből.

9.11 - Földrengésekről és egy komoly vitát kiváltó vizsgafeladatról is kaptak szöveget a diákok a középszintű angolérettségi első, szövegértést mérő részében.

7.05 - Hogyan néz ki a pontszámítás?

Középszinten összesen 117 pontot szerezhetnek a vizsgázók. Az egyes feladatrészek között a következő képpen oszlanak el a pontok: az olvasott szövegértésre 33 pont, a nyelvhelyességre 18 pont, a hallott szövegértésre 33 pont, és az íráskészséget mérő feladatokra pedig szintén 33 pont szerezhető - írta az eduline.

Az elérhető pontszámnak legalább a 12 százalékát kell teljesíteni ahhoz, hogy lehessen szóbelizni.

Emelt szinten az írásbeli 120 pontot ér. Mind a négy feladatrészre – vagyis az olvasott szövegértésre, a nyelvhelyességre, a hallott szövegértésre, és az íráskészséget mérő feladatokra – egységesen 30-30 pontot lehet szerezni. Emelt szinten mind a négy vizsgarészben – olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, íráskészség – külön-külön kell megszerezni a maxmális pontszám legalább 12 százalékát ahhoz, hogy az írásbeli sikeres legyen.

Korábban

Megkezdődnek az idegen nyelvi érettségi vizsgák, elsőként angolból tesznek csütörtökön emelt és középszinten írásbeli érettségit a diákok országszerte.

Középszinten az angol nyelv írásbeli ideje 180 perc, ebből az első rész, az olvasott szöveg értése 60 perces. A második rész a nyelvhelyességi feladatsor megoldása, amire 30 perc áll a diákok rendelkezésére. Ezután szünet következik, majd a hallott szöveg értése részre 30 percet, végül az íráskészségi feladatsorra 60 percet kapnak a vizsgázók.

Emelt szinten 240 perc áll a diákok rendelkezésére. A vizsgán az előzőekben is felsorolt összetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, de a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem alkalmazható.

Az egyes vizsgaösszetevők értékelése emelt és középszinten is független egymástól, és a javítás központilag kidolgozott útmutató alapján történik.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mérges volt a postára, bombariadóval fenyegetőzött a 25 éves Ramóna Győrben

Mérges volt a postára, bombariadóval fenyegetőzött a 25 éves Ramóna Győrben
Rendőrrel fogják elővezettetni, ugyanis nem jelent meg a tegnapi tárgyaláson. Tovább olvasom