Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

A 110 éves Rezső bácsit, az ország legidősebb férfijét köszöntötték Győrben - fotók

Együtt dalolta a nótaénekessel kedves dallamát a 110 éves Rezső bácsi kedden tartott születésnapján.

A győri matuzsálemet, az ország legidősebb férfijét a városvezetés mellett a vízügyi igazgatóság is köszöntötte, hiszen Rezső bácsi hetven évig dolgozott az állami szervezet kötelékeiben, a tervezési osztályon.

A legidősebb férfi – s egyben az egyik legkorosabb magyar – maga vágta fel az ünnepi tortát. Minden kedvességet külön megköszönt, kommentált, s a tőle megszokott módon mindenre figyelt. Nem maradt adós régi történettel sem, hiszen van miből meríteni annak, aki 1904. január 29-én, másfél héttel az orosz–japán háború kitörése előtt, s szintén ennyivel Csehov Cseresznyéskertjének ősbemutatója után, pénteken látta meg a napvilágot.

110 éves Rezső bácsi. Fotók: H. Baranyai Edina

A száztíz éves Rezső bácsi felidézte viszontagságait: amikor Győrbe került, s nem volt semmije, sokszor az egyik belvárosi parkban mosakodott a kertészek öntözőcsövénél. „Bementem a karmelitákhoz, a templomba és leborultam. Még a miatyánkot se tudtam én akkor, csak annyit mondtam, hogy »Istenem, segíts, mert élni szeretnék.«. És nézzék meg, itt vagyok ma is, száztíz évesen. Isten adománya."

Borkai Zsolt polgármester mellett köszöntötte Gallai Rezsőt Simon Róbert Balázs alpolgármester és képviselő, Németh József vízügyi igazgató, Panker Mihály, az otthont fenntartó városi szervezet igazgatója is. Külön öröm volt az idős ember számára, hogy második házasságából származó, 30 esztendős unokája, Gallai Tibor is mellette ült az ünnepségen.Szombaton írtuk:

A száztíz éveseké is a világ

Velünk van még Gallai Rezső bácsi, s jól érzi magát a száztíz éves győri, akit kedden köszöntenek. Hallása idén sokat romlott, de szívesen társalog az otthon lakóival. Magunkkal hívtuk egy városi körútra.

– Igen, ez Gallai Rezső, nincs még egy ilyen vén szivar – közölte tükörképéről a száztíz éves Rezső bácsi, amikor a győri idősotthon nővére felsegítette rá a kabátot, hogy az ország legidősebb férfijét autóba ültethessük.

Körülnézett a kezdődő hóesésben, s leszögezte: neki ez meg se kottyan, márciusban maga is segített hóembert építeni az udvaron. A kapun kívül ősszel járt utoljára, amikor városnéző kisvonatra ültették.

– Ide jártam moziba – mutat az Elite hűlt helye felé, ahol most nyitva áll a tér a Rába-parti ágyúkhoz. – Ha jegyet vettem, vacsorára már nem futotta, olyankor üres hassal mentem haza – meséli lelkesedve Rezső bácsi.

A ma élők közül már csak igen kevesen láthatták a várost úgy, ahogy ő, aki 1926-ban felnőttként költözött Győrbe.

Érzékeltetésképpen a Győrbe költözés éve, 1926 a pengő bevezetésének éve volt, s röviddel utána, 1928-ban meg is nősült Gallai Rezső.

– Mind a két feleségemmel harminckét évet éltem együtt. A fiam ötvenhatban disszidált és sajnos hamar meghalt – törnek elő az emlékek. – Ez a Bisinger sétány? – mutat ki az autó ablakán. – Akkor itt ez a Vilmos császár út (ma Szent István). Ott volt az IBUSZ. A második feleségemmel beutaztunk mindent. Négyesünk volt a lottón, képzelje, és befizettünk egy tizennégy napos olasz útra. Voltunk Sorrentóban, meg Caprin. Úgy voltam vele, hogy ez Isten pénze, el kell költeni. Rengeteget fényképeztem – meséli. – A régi gépet már odaadtam valakinek – feleli kérdésünkre, ami egyébként a századik születésnapjára kért diktafonra is vonatkozott. – Az is elkerült, elajándékoztam, mert nem számítottam rá, hogy ilyen sokáig élek – magyarázza.

Nemegyszer járt a halál torkában az 1904-ben született Gallai Rezső. Ha elmeséljük, hogy gyerekként ledobta az alagi ló, sok olvasó talán már velünk fújja az árva lelenc történetét. Azt azonban kevesen tudják, hogyan szabadult a frontról.

– Nem bírtam volna tovább a háborút. Láttam a vonatról Ukrajnában, ahogy viszik a rengeteg halottat. Fel akartam áldozni a kezemet, hogy megsebesüljek. A vonat végébe álltam, ahol a katonák könnyítenek magukon. Rátettem kezem az ütközőre, hogy majd szétroncsoljam, erre hatalmas robbanás történt. Partizánok voltak. Végül a légnyomás „repített" haza, sebesültként. És még most is itt vagyok.

A révfalui hídnál szállunk ki az autóból, előtte csak kapkodta a fejét az épülő rakpartnál, a jelenleg ideiglenes képet nyújtó Dunakapu térnél, s megörült, amikor kereszteztük a Rákóczi utcát, amelyben 106 éves koráig élt Rezső bácsi. A korelnök egyébként még ekkoriban is ellátta magát, s százéves korában kért először takarítást, mivel a szekrény porolgatása közben leesett a székről.

– Azért sok minden megváltozott errefelé, laktam én Révfaluban, a lebombázott Torkos-kastély mellett is. Eleinte itt egy fahídon mentünk át – néz körül a révfalui hídon, amelynek elődjét – a kecskelábú hidat – 1928-ban bontották le.

A körút után visszatérünk az otthonhoz. Az ott a „szabadhegyi templom?" – nyugtáztatja Rezső bácsi, aki már sokadszorra lep meg minket azzal, ahogy a külvilággal kapcsolatot tart. A nővéreket, az ismerősöket név szerint emlegeti, s még az újságírót is, akit tavaly ilyenkor látott utoljára.
– Tessék, visszaadom a kesztyűt, nagyon köszönöm – veszi le kezéről a kölcsöndarabot. – Azt hiszem – tűnődik el melegséggel a tekintetében –, mi már többet nem találkozunk. Isten megáldott ezzel a hosszú élettel és egy tiszta elmével. De most már mindennap azért imádkozom hozzá, hogy altasson el engem.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dal 2014: három megyei énekesnő az első elődöntőben

Cserpes Laura, Hien és Marge is színpadra lép az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének első elődöntőjében, szombaton. Tovább olvasom