Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Zuhanórepülésben a forint

Győr-Moson-Sopron - Az euró árfolyama a 300 forint közvetlen közelébe ért tegnap. Ez újabb történelmi mélypont. Arra voltunk kíváncsiak, miként érinti az embereket a forint zuhanórepülése. Emelkednek-e az árak s mire számíthatnak az utazási irodák ügyfelei? Előrebocsátjuk: jósolni a szakértők sem tudnak.

Arról korábban részletesen beszámoltunk, hogy „vergődő" pénzünk zuhanórepülése talán a devizahiteleseket érinti leginkább. Hiszen akár havi tíz-húsz-harminc ezer forint többletköltséget is jelenthet azoknak, akik még 240–250 forintos euróárfolyamon vettek fel hitelt. S ha az akkori törlesztőrészletet kalkulálták bele háztartási kiadásaikba, eladósod(hat)nak. De más fronton is „húsbavágó" valutánk gyengülése: elsősorban az importra kell gondolni, mivel a forintra átváltott árak most sokkal magasabbak. Nem beszélve arról, hogy a gyenge forint még az üzemanyagköltségekre – így végül a vásárló pénztárcájára – is kihat, mert a nyersolaj világpiaci árát dollárban határozzák meg.
 
A győri Aradi vértanúk útjai üveg- és porcelánbolt ügyvezetője elmondta: a beszállítók áremelése miatt valószínűleg elkerülhetetlen a drágítás az importtermékek esetében. Mivel az árajánlatokat  a napokban kapja meg az üzlet, pontos számokat még nem tudott jósolni Horváthné Simonits Rózsa.  Az ügyvezető szerint a konyhafelszerelési, műszaki cikkek esetében talán tízszázalékos áremelkedésre kell számítani februártól, de  a partnerek nagy része még nem jelezte, miként reagál  a forint gyengülésére.

– Ha áremelkedés lesz, akkor megpróbáljuk azt akciókkal ellensúlyozni. A Kontúr-üzlettel kapcsolatban lévő belföldi gyártók termékeinél egyelőre nem várható áremelkedés – tette hozzá Horváthné Simonits Rózsa.

A Tesco-hipermarketnél egyelőre nem érzik a vevők a forint 300 körüli árfolyamát. Erről az áruházlánc magyarországi szóvivője, Hackl Mónika tájékoztatta a Kisalföldet.

– Az élelmiszer termékeink nagy része hazai, ezekre tehát nem hat ki az árfolyam. Ami az importot illeti, a partnereinkkel hosszabb időtartamú szerződések szabályozzák az árakat, ezért egyelőre bízunk benne, hogy drágítás nélkül átvészeljük ezt az időszakot. Ha viszont tartós lesz a mélypont, akkor vélhetően tavaszra a Tescóhoz is begyűrűzik az áremelkedés. A magunk részéről mindent megteszünk, hogy a vevők pénztárcáját ne érintse a forint és az euró árfolyama – mondta Hackl Mónika.

Képünk az egyik győri pénzváltóban készült. Kósa Tiborné keze között gyorsan változtak a számok. Fotó: H. B. E.
Képünk az egyik győri pénzváltóban készült. Kósa Tiborné keze között gyorsan változtak a számok. Fotó: H. B. E.

Az utazások ára viszont nagy valószínűséggel nem tartható, hiszen ezeket jobbára akkor alakították ki, amikor 260 forint körül mozgott az euró.

 Radnóti Ákos, a Medici Travel egyik vezetője elmondta: ha 270 körül megállt volna az árfolyam,  tarthatóak lettek volna az árak, így viszont valószínű, hogy a legtöbb iroda 5, de legfeljebb 10 százalékkal drágábban értékesíti majd az utazást tavasztól őszig, mint ahogy az év vége előtt meghirdette. Radnóti Ákos szerint, aki a győri idegenforgalmi bizottság tagja is egyben, van néhány olyan iroda, amelyik garantálja a katalógusban szereplő árat, de ez az utaztató cégek kis százalékára igaz. Az jellemzőbb, hogy megpróbálnak kedvezményt adni azoknak, akik jóval a szezon előtt, decemberben foglalták le – vagy akár februárig lekötik – az utat. Valószínű egyébként, hogy több információnk lesz minderről a február végi országos utazási kiállítás után, mivel addigra minden cég elkészíti  ajánlatait.

 Radnóti Ákos kérdésünkre elmondta: a síturistákat is nyilván érzékenyen érinti az árfolyam, de a Szlovákiába járók döntő többsége önállóan foglalja le a szállást. Viszont ha már északi szomszédunkról beszélünk, valószínűleg még a gyenge forinttal is olcsóbbak vagyunk náluk, mivel például a Medici Travel komáromi irodájába a szlovákiai magyarok is szép számmal átjönnek az előnyösebb árak miatt. Érzékeltetésképpen: van olyan cég is, amely a határ mindkét oldalán működtet irodát, a kint élő magyarok mégis hazánkban veszik meg ugyanazt a szolgáltatást.

Olvasóink írták

  • 2. Fedayn 2009. február 01. 14:40
    „Zuhanórepülésben az ország!”
  • 1. miracle 2009. február 01. 10:42
    „"a legtöbb iroda 5, de legfeljebb 10 százalékkal drágábban értékesíti majd az utazást tavasztól őszig, mint ahogy az év vége előtt meghirdette"
    Természetesen, ha erősödik az euro a katalógusárhoz képest, akkor minden utasnak a buszba való beszálláskor visszafizetik a különbözetet...vagy naív vagyok?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félezer dolgozót küld el a Kecskeméti DDDK

513 embernek szűnik meg az állása idén május közepén, legkésőbb július elején a kecskeméti Digital… Tovább olvasom