Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Szegedre hoznám…

Szolgálati úton vagy szabadságon járva sokan sokféleképpen nézünk szét otthonunktól távol. Gyakorta utazó szegedi hölgyeket faggattunk arról, milyen ötleteket, „női apróságokat" hoznának magukkal haza. Szóba kerültek a vendégbarát éttermek, a stresszmentes életmód és a sport szeretete.
– Elsőként az jut eszembe, amit a csapatommal éltem át: a kosársport aktív szeretetét ültetném el szűkebb hazámban – vágta rá gondolkodás nélkül a kérdésre Török Szilvia, a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapatának játékosa. – Persze, az már fogósabb kérdés, honnan is „importálnám". Csábítóak a külföldi példák, de nem kellene messze földre utazni érte, hiszen az elkötelezettség Sopronból, Pécsről vagy Miskolcról is beszerezhető, ahol volt alkalmam hosszabb ideig játszani. Sőt lehet, hogy a szegedi kézilabdásoktól is elleshető néhány fogás. Ezzel együtt mi, lányok nagyobb szerepet vállalhatnánk a szegedi gyereksportban. Például elmehetnénk az iskolákba, hogy együtt játszva szerettessük meg a sportágunkat a gyerekekkel, és rajtuk keresztül minél több családot csábítsunk ki a meccseinkre. Szavakba sem tudom önteni, milyen csodálatos érzés hazai pályán telt házas nézőtér előtt rangadót játszani!

– Sorrendben először is a korrekt taxizást és a vendégbarát éttermeket
honosítanám meg a fővárosban, amely a repülőtere révén mégiscsak az ország kapuja. Az első csalódás különösen sokat ronthat – állította fel képzeletbeli kívánságlistáját Csajbók Éva szegedi endokrinológus. Az orvosnőnél a harmadik helyen a mosoly áll. A kedvességgel kapcsolatban sokat gondol az idei távol-keleti utazására. Kambodzsában ugyanis bármilyen szegények az emberek, mégis előzékenyek, és mindenkit kedvesen fogadnak. Japánban pedig azonnal feltűnt, hogy a hagyományos írásjelekkel írt feliratokat angol szöveg magyarázza az idegeneknek. Éva szerint hasonló helyi udvariasság lenne, ha Szegeden is minden fontos helyi útmutatót lefordítanának valamelyik világnyelvre, hogy mindenki értse, miről tájékoztatnak. Peruból pedig azzal a meggyőződéssel tért haza, hogy nálunk is minél több családias panzióra lenne szükség, amelyek a szegediség hangulatával késztetnék visszatérésre a hozzánk látogatót.

– Törökországból és Görögországból hazahoznám a stresszmentes életet – jutott eszébe először Tuczakov Szilvánának a nyári pihenéseiről. A megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense a két országban gyakran hallotta a helybeliek szavajárását: no problem. Azt jelentette, hogy bár senki nem siet sehová, ráérősen is igyekeznek megoldani minden helyzetet. A rendőrfőhadnagy kedves emléke maradt görög házigazdájuk, aki látva, hogy a sós ízű csapvízből nem tudnak teát főzni, kézzel-lábbal útba igazította őket egy édesvizű forrás felé. Amikor éppen az ellenkező irányba fordultak az utca végén, a bácsi csak nevetve integetett: semmi baj, úgy is megtalálják. Üzletekben a vásárláskor pedig jó érzés volt, hogy annyira megbíznak a turistákban, hogy egyedül hagyják őket nézelődni, senki nem figyelte őket a polcok közül árgus szemekkel. Igaz, tette hozzá a főhadnagy, nem is szolgáltatott okot senki a gyanakvásra.

Görög férfiak egy kávéház teraszán. A rendőr főhadnagy az ottani stresszmentes életet honosítaná meg nálunk

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra a téren a busz

Győr. Mától újra a Korányi Frigyes téren közlekednek a 2-es és a 23-as helyi autóbuszjáratok. Tovább olvasom