Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Romlott élelmiszer az illegális helyett

Győr-Moson-Sopron - Melaminos kínai tejkészítményt találtak egy szegedi nagyáruházban. Megyénkben ettől nem kell tartani, a főállatorvos szerint az illegális élelmiszereknél jellemzőbb probléma a sok lejárt szavatosságú termék. Mivel azonban olcsók, hamar el is fogynak...
Dr. Szabó Tamás megyei igazgató főállatorvos tapasztalatai szerint régiónkban nem jellemző az illegális élelmiszer, még akkor sem, ha nem került el bennünket sem a melamin-, sem a dioxinbotrány és néha az is előfordul, hogy meg nem engedett vagy egészségre ártalmas összetevőt találnak egy-egy termékben.

– Ellenőreink egy kockázatelemzés alapján különböző gyakorisággal, évente egy-négy alkalommal körülnéznek a megye csaknem kétezer üzletében, amelynek része az összetevők vizsgálata – mondja a Kisalföldnek Dr. Szabó Tamás. Amikor egy mérgezéses botrány felüti a fejét, mindig több támadás éri a multinacionális cégeket, de a vád a főállatorvos és munkatársai tapasztalatai szerint alaptalan. Az előforduló szabálytalanságok arányát tekintve nincs több baj a nagyokkal, mint a hazai vagy kisebb üzletekkel. Sőt, a multik gyakran jobban tisztában vannak az előírásokkal, ellenőrzési rendszereik átfogóbbak, szigorúbbak.

A kereskedelem gyenge pontjai sokkal inkább a kifogásolt jelölések, az árusítás körülményei és a lejárt élelmiszerek. Ezekkel kapcsolatban azonban már felmerül a fogyasztó felelőssége is. Aki tudatos és felelősségteljes, csak engedélyezett boltban vásárol, ott, ahol megfelelően tárolják az élelmiszert, elkerüli a feketepiacot, az ismeretlen házi árusítókat, elolvassa a termék összetevőit és meggyőződik arról, hogy elfogadható-e az ár-érték aránya. Hiszen ami például tejalapú termék, az nem egyenrangú a tejjel, és egy kiló virslit is meg lehet vásárolni 200 vagy akár 8–900 forintért.

A válsággal egyre nagyobb a kényszer az élelmiszer-forgalmazókon: az árakat igyekeznek lenyomni, ám ez sokszor minőségromlással jár. Mivel azonban sokaknak nincs módjuk megvenni a drágább terméket, megelégednek a vacakabbal, rosszabb esetben a lejárt szavatosságúval. Dr. Szabó Tamásnak ezzel kapcsolatban lehangoló a tapasztalata:
– Gyakran hiába érkezik panasz hozzánk ilyen élelmiszerekről, mert amikor ellenőreink másnap kimennek, már nem találnak belőle. Sajnos, egyre többen vannak, akik megveszik, s nemcsak azért, mert figyelmetlenek, hanem mert ráviszi őket a pénztelenség.

Sajnos egyre többen vannak, akik megveszik a lejárt élelmiszert, s nemcsak azért mert figyelmetlenek, hanem mert ráviszi őket a pénztelenség.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Kétszer ne rúgjanak a dolgozókba˝

Győr-Moson-Sopron - Az adómentes juttatások adómentességének tervezett megszüntetése érzékenyen… Tovább olvasom