Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Gazdálkodási problémák miatt vizsgálják a Magyar Orvosi Kamarát

A vizsgálatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezte a a Magyar Orvosi Kamaránál a feltárt gazdálkodási problémák miatt.
Közleményük szerint a MOK felügyelőbizottsága (fb) fordult kérelemmel az Emmihez a Magyar Orvosi Kamaránál vélt működési és gazdálkodási problémák miatt. Az Emmi erről részletes tájékoztatást küldött az Állami Számvevőszék és a Miniszterelnökség részére, amelyben jelzi, hogy indokoltnak tartja a vizsgálat megindítását - tették hozzá.

Bánki Magdolna, a felügyelőbizottság elnöke az MTI-nek korábban beszámolt arról, hogy a kamara gazdálkodásában több szabálytalanságot tapasztaltak, ezért a számvevőszékhez, az adóhatósághoz és az adatvédelmi hivatalhoz fordultak. Utóbbihoz azért, mert véleményük szerint a kamara úgy kötött az orvosokra csoportos életbiztosítást, hogy adataik átadásához nem kérte beleegyezésüket.

Múlt csütörtökön azt mondta, hogy a MOK elnökségének visszahívását kezdeményezi a köztestület felügyelőbizottsága a február 8-ra összehívott rendkívüli országos küldöttközgyűlésen. Bánki Magdolna közlése szerint erre a lépésre azért van szükség, mert az fb álláspontja szerint több ponton is sérül a kamara jogszerű működése, az elnök és az elnökség továbbra sem tisztázta a gazdálkodás ellenőrzése során felmerült visszásságokat, és folyamatosan ellehetetlenítik a felügyelőbizottság munkáját.

Ugyanezen a napon a MOK fb-elnöke Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszterhez címzett levelét is eljuttatta az MTI-nek, amelyben felügyelőbiztos kinevezését kezdeményezte, hogy vizsgálják ki a köztestületnél a "folytatólagos visszaéléseket".

Éger István, a MOK elnöke erre úgy reagált: a kamara felügyelőbizottsága valótlanságokat állít a kamara gazdálkodásával kapcsolatban. A köztestületi elnök hozzátette: a kamara elnöksége és a területi szervezetek tanácsa már jóval korábban határozott arról, hogy február 15-re alapszabályszerűen küldöttközgyűlést hívnak össze, amelynek napirendjén a felügyelőbizottság visszahívása és az alapszabály módosítása szerepel.

Bánki Magdolna hétfőn az MTI-t is arról is tájékoztatta, hogy az adatvédelmi biztos határozata szerint a MOK megsértette az orvosok személyes adatok védelméhez fűződő jogát.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság MTI-nek megküldött határozata szerint az érintettek által a kamarai tagfelvételi kérelemben megadott adatok kezelésére rendelkezik ugyan a tagok hozzájárulásával, de ezen adatkör nem fedi le a biztosító részére továbbított adatokat.

A hatóság állásfoglalása kimondja továbbá, hogy a MOK kizárólag a (kamarai) tagsági jogviszony létesítése, fenntartása és megszüntetése, valamint az abból származó jogok és követelések érvényesítése céljából kezelheti az orvosok adatait. A tagok hozzájárulása így nem terjed ki a más célból, például biztosítás megkötése érdekében végzett adatkezelésre - olvasható a határozatban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új földosztást akar az LMP

Schiffer bejelentette: kellő választói felhatalmazás esetén új földosztást hajtanak végre és 1200… Tovább olvasom