Kisalföld logö

2019. 06. 27. csütörtök - László 22°C | 32°C Még több cikk.

Volvo S60 R: Erőautók négy C technikával

Az új Volvo S60 R a világ valószínűleg legfejlettebb aktív teljesítmény-futóművével, a négy C technikával szerelték fel (Continuously Controlled Chassis Concept – Folyamatosan Vezérelt Futómű Koncepció).

Egyetlen más autó sem kombinálja ennyire megalkuvást nem ismerően az extrém sportkocsik útfogását a családi autók komfortjával, mint a két Volvo R modell.

A műszerfal közepén elhelyezett három vezérlőgombot mutatóujjunkkal megnyomva háromféle futóműhangolást lehet lehívni. „Sport" hangolással átlagos autózásra van optimalizálva a futómű, azon belül azonban különösen kanyargós utakra és nagy sebességre. Ilyenkor a vezetési élmény, a stabilitás és a kényelmes utazás kiegyensúlyozott elegyét adja
az R-futómű. A „Comfort" gomb megnyomása lágyabbá teszi a futóművet, jobban elszigeteli a karosszériát az út egyenetlenségeitől. Ez az ideális beállítás városi közlekedésre és hétvégi családi kirándulásra, főképp azonban akkor, ha síkos az út, ahol könnyebben uralható és kellemesebb egy lágy beállítású kocsi. Ha a „Fokozott Sport" gombot nyomja meg a vezető, telivér sportkocsivá változik a Volvo S60 R vagy V70 R. A futómű ilyenkor minden helyzetben maximálisan fogja az utat,
különösen akkor, ha kanyargós úton vagy nagy sebességgel halad az autó. Ezt a hangolást akár versenypályán is használhatjuk. A lengéscsillapítók beállítását másodpercenként ötszázszor frissíti a rendszer.

A Volvo S60 R és V70 R elektronikus felügyeletű összkerékhajtása alapvetően azonos például a Volvo XC90 és S60 AWD modellekével. Az R-modelleken azonban nem a síkos út legyőzése a célja, hanem a maximális teljesítmény, útfogás és stabilitás. Az öthengeres, 2,5 literes, soros turbómotor a Volvo-kínálat legnagyobb teljesítményű darabja.
A Volvo T5 modellek 2,3 literes motorjának továbbfejlesztéséről van szó. Az 5200/percnél kifejtett 300 LE és az 1950-től 5250-ig rendelkezésre álló 400 Nm az élvonalba helyezi az R-motor fajlagos teljesítményét. Az elektronikusan határolt csúcssebesség 250 km/óra, az S60 R gyorsulási ideje százra 5,7 másodperc.

Az újonnan kifejlesztett hatfokozatú sebességváltó bőséges méretezése számot vet a motor nyomatékával. A váltás rövid mozdulatot kíván, és a vezető azonnal érzi, bekapcsolódott-e a fokozat. Ezáltal nagyon gyorsan lehet váltani.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-előírás: Hóláncot a kerekekre

Amint a tél megrázta magát és havazni kezdett, aktuálissá vált a hólánckérdés. S ha már az EU-ban… Tovább olvasom