Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Csalóka áfacsökkentés?

Átlagosan 30–50 ezer forintot takaríthatunk meg jövőre családonként az áfacsökkenés miatt. De ez csalóka is lehet.
Nemrég írtunk róla: a kereskedelem a karácsonyi vásár idején reklámfogásként használja, hogy már most „csökkenti" az áfát. Engedmény persze bármikor adható, de az általános forgalmi adó törvényileg csak januártól változhat.

A kereskedelmi forgalomban lévő árucikkeknek egyes számítások szerint a 42 százaléka eddig sem tartozott a legmagasabb áfakulcsba. A többinél feltételezhető a bruttó árból 4 százalékos csökkenés, hacsak ezt nem ellensúlyozzák áremeléssel. A szolgáltatásoknál még bonyolultabb a helyzet.

Eddig 15 százalék volt

Nézzük először az egyszerűbben, mármint hol nem kell számolni áfacsökkenéssel. Ott, ahol az áfakulcs már eddig is 15 százalék volt, tehát nincs miről lecsökkentsék 20 százalékosra. A fontosabb kategóriákat említve: gáz-, hő- és vízellátás, személyszállítás, diák- és közétkeztetés, gyógyászati segédeszközök, fürdőszolgáltatások, kulturális szolgáltatások, szállodai szolgáltatások, temetkezés... Érdemes megemlíteni, hogy számos szolgáltatás általános forgalmi adója tavaly emelkedett a korábbi alacsonyabb mértékről vagy a mentességből, s akkor az a most alacsonynak számító 15 százalék igencsak érzékenyen érintett bennünket (áramdíjak, diákutazás stb.).

Internet és ingatlanok

Konkrét csökkenés várható a távközlési szolgáltatások előfizetési díjaiban, a 25 százalékos áfa 20 százalékra mérséklődik, és a csökkentést a legtöbb szolgáltató már be is jelentette. Talán nem feltétlenül az áfacsökkenés, hanem a növekvő konkurencia miatt, de hát nem ez a lényeg. Legalább az áfacsökkenés mértékével olcsóbb lesz az internetezés, és ehhez még különböző kedvezményes akciók is társulnak.
Mérséklődhetnek némiképp a szakértők szerint az év elejétől az ingatlanárak, s mivel itt „nagy tételről" van szó, pár százalék is sokaknak sokat jelenthet. Azt viszont nem tudni, hogy az ingatlanközvetítői díjak változnak-e. Ez a tevékenység ugyanis az adózásban eddig a tárgyi mentesség körébe tartozott – jövőre viszont 25 százalékos áfaköteles lesz. Ezt visszaigényelhetik a szolgáltatók, így lehet, hogy semmit nem „hárítanak" át az ügyfelekre.

Más adók ellensúlyozzák

Az 5 százalékos áfacsökkenést néhány termékkörben más adók növelése ellensúlyozza: gépjárműveknél a magas regisztrációs díj, dohányárunál, alkoholnál (a bor kivételével) a plusz jövedéki adó.
A televíziós, kábeltelevíziós díjakra sem az áfa lesz hatással, hanem például az energiaköltségek, a tévécsatornáknak fizetendő műsordíjak növekedése és az, hogy a szerzői jogdíjak az infláció mértékének többszörösével emelkednek. A kábeltévés társaságok így jövőre országosan átlag 10 százalékkal emelik díjaikat (Győrben a napokban ennél mérsékeltebb, 6 százalékos emelkedést jelentettek be).

Vegyes számlák

Szolgáltatói számláinkban januárban nem várhatunk lényeges változást. Előfizetés (telefon, tévé, újság) esetén decemberben már a januári tarifát fizetjük – hiszen ezért előfizetés. Ha (villanynál, egyebeknél) a leolvasás, számlázás a hónap elejétől a végéig terjedő időszakra vonatkozik, januárban még a decemberi árakkal találkozunk. Ha például január 10-én lesz villanyóra-leolvasás, de a számlázott időszak egy része még decemberre is vonatkozik, akkor a teljes időszakra a 25 százalékos áfát kell felszámítani, alacsonyabb kulcsot csak ezután. Ha a szolgáltatás mérése nem óraleolvasás alapján történik, akkor viszont az új adómértéket időarányosan kell alkalmazni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ne ezen múljon

Miután olvasói SMS-rovatunkban is élénk vita alakult ki a téli gumiabroncsok használatáról, és a… Tovább olvasom