Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Borkai Zsolt: marad az olajgyári kémény - Nem lesz robbantás!

Borkai Zsolt: marad az olajgyári kémény - Nem lesz robbantás!
Borkai Zsolt polgármester, a Győr-Szol Zrt. felett 100 %-os tulajdonosi jogokat gyakorló győri önkormányzat képviseletében hétfőn arra kérte Sági Géza elnök-vezérigazgatót, hogy ne robbantassa fel a kéményt, amely az egykori olajgyár területén, Sziget városrészben áll.
15.50 - 

Borkai Zsolt: Marad a kémény!

Bár a robbantáshoz szükséges minden engedély, hatósági dokumentum a Győrszol Zrt. rendelkezésére áll, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ pedig hivatalosan is kimondta, hogy nem nyilvánítja műemléknek a kéményt, azonban Borkai Zsolt hétfőn hosszasan egyeztetett Sági Gézával, és végül a kémény megtartása mellett döntöttek. 

A polgármester elmondta: „Győr büszke múltjára, jelenére, azonban mindig a jövőbe is kell, hogy tekintsen. Ezért ha vannak ésszerű érvek és logikus megoldások arra vonatkozóan, hogy a múlt és jövő megférjen egymás mellett, akkor azt Győr városa mindig támogatta és támogatni is fogja. A kémény egyfajta szimbóluma Győr ipari múltjának, azonban funkcióját, jelentőségét elveszítette, és jelen környezetébe már nem illik. A Forster Központ hivatalos állásfoglalása alapján nem minősül műemléknek sem, az indoklásban az áll, hogy műemléki értéket nem képvisel. Mindezek ellenére ma azt a döntést hoztam, hogy leállíttatom a kémény holnapi felrobbantására vonatkozó, a Győrszol Zrt. által előkészített folyamatokat. Ha van olyan megoldás, amely az értékesítésre szánt területen lehetővé teszi a kémény megtartását, környezetbe illesztését, akkor biztos vagyok benne, hogy a tehetséges építészek azt meg fogják találni. A kémény sorsa ettől kezdve tehát már a szakma kezében van, akik reményeim szerint egy olyan koncepciót tudnak a jövőbeli tulajdonos asztalára letenni, amelyben a múlt és a jövő is jól megfér egymás mellett." – zárta gondolatait Borkai Zsolt. Mégis járnak a buszok

13.50 - "A GYŐR-SZOL Zrt. újabb hivatalos tájékoztatása alapján a 8170/8. hrsz-ú területen álló kémény robbantása elhalasztásra kerül, ezért az alábbi forgalomkorlátozás is későbbi időpontban válik esedékessé. Újabb információ esetén azonnal tájékoztatjuk Tisztelt Utasainkat" - írta legfrissebb közleményében az ÉNYKK.

Építészek is megszólaltak

12.45 - Győr-Sziget egykori iparának utolsó mementója az olajgyári kémény, pótolhatatlan emlék, mely nem zavarja az olimpiai falu építését, de költeni kellene a megóvására - elismert győri építészek szerint ezért akarják felrobbantani. A petíciót velük együtt már közel nyolcszázan írták alá. Részletek ide kattintva >>

Nem járnak a buszok

12.15 - Az ÉNYKK közleményben tájékoztatta portálunkat és értesíti az utasokat, hogy a GYŐR-SZOL Zrt. hivatalos tájékoztatása alapján november 29-én (kedd) várhatóan 12 óra 50 perc és 13 óra 10 perc között az Erkel Ferenc utcában a volt olajgyár területén zajló bontási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz érvényben. Ebben az időben a 8, 9, 11, 14 jelzésű helyi autóbuszjáratok a forgalmi helyzet függvényében operatívan kijelölésre kerülő terelőúton közlekednek, illetve szükség esetén várakoznak, és a lezárás ideje alatt biztosan nem érintik az Erkel Ferenc utcai megállóhelyet.

Az ÉNYKK azt javasolja, hogy a Pinnyéd, Sziget, Újváros felől az AUDI gyár és az Ipari Park felé a 14 órai műszakváltásra tartó utasok a megszokottnál eggyel korábbi autóbuszjárattal induljanak útnak, annak érdekében, hogy biztosan át tudjanak szállni a városközpontban az iparterületek felé közlekedő járatokra.

11.00 - A kisalfold.hu információi szerint kedden délután 1 órakor felrobbantják az egykori olajgyár, utolsó, még álló kéményét.

Korábban - "A kémény környékén 29-én 7 órától megállási tilalom van" - írta olvasónk.
 

Olvasónk fotójaKorábban írtunk

Minden fontos infót itt talált: Petíciót a kémény megmentéséért >> 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltók az ETO Parknál Győrben - fotó

Tűzoltók az ETO Parknál Győrben - fotó
Tovább olvasom