Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Tibi atya kiverte a biztosítékot Máriakálnokon, költözik - videós riport

A Facebookon 117 ezres nyájnak "igét hirdető" és alpári vicceiről ismert Tibi atya nem örvendett túl nagy népszerűségnek képzelt szolgálati helyén, Máriakálnokon.

Tibi fiktív pap, aki naponta osztja az igét egyre gyarapodó Facebook-nyájának. Eddig Máriakálnok volt a képzelt szolgálati helye, most azonban Humbákfalvára ˝költözik˝. 

A legnépszerűbb közösségi oldalon jelenleg több mint 117 ezren követik a trágár virtuális atyát.

Csak viszonyításképp: a BL-győztes Audi-ETO összesen közel 16 ezer, a harminc év után bajnoki aranyat nyerő Győri ETO FC pedig valamivel több mint 11 ezer lájkot gyűjtött eddig.


Tibi atya viccei többnyire sértik a hívőket. Ez a poén még a finomabbak közül való
Tibi atya viccei többnyire sértik a hívőket. Ez a poén még a finomabbak közül való


Tibi atyának nincs semmi kötődése Máriakálnokhoz

"Tibi atya görbe tükör a társadalomnak. Célunk a szórakoztatás, senkit nem akarunk megsérteni ezzel. A történetek szereplői kitaláltak, mindennemű hasonlóság a valósággal a véletlen műve" - olvasható a részeges atya bemutatkozó szövegében a Facebookon.

Tibi atya arcát pedofiliáért elítélt amerikai paptól kölcsönözte - ezt maguk az oldal szerkesztői is elismerték a Nyugat.hu-nak adott interjúban -, szolgálati helyének pedig az alig 1860 lelkes szigetközi települést, Máriakálnokot tette a bolondos "pap".

Arra a kérdésünkre, miszerint "van-e bármi kötődése Tibi atyának Máriakálnokhoz?", az oldal szerkesztői röviden annyit válaszoltak: "nincsen semmi kötődésem Máriakálnokhoz, a település kiválasztása pusztán a véletlen eredménye volt".

Az oldal szerkesztői inkognitójukat egyelőre sikeresen őrzik. A Bplusz.hu oldalon megjelent interjúban szóba került, hogy Tibi atya ötletgazdái korábban az Exszakasz nevű viccblogot készítettek. A cikk alatt megjelent hozzászólásokban az olvasók műegyetemistákat és/vagy SOTE-hallgatókat sejtenek.

A kisalfold.hu információi szerint az oldal szerkesztői az egyik patinás győri gimnáziumban érettségiztek pár éve, s valóban fővárosi egyetemeken tanulnak jelenleg.  

"Arra is volt már példa, hogy barátok összevesztek Tibi atyán"

A parányi, Mosonmagyaróvártól 5 km távolságra fekvő szigetközi településen (amely a hagyomány szerint a 16. század óta búcsújáró hely, a Sarlós Boldogasszony kegykápolnát a mai napig rengetegen látogatják évről évre) több járókelőt és a falu vezetőit is faggattuk Tibi atyáról.

Ne siessünk előre, de azt dióhéjban kijelenthetjük: senki sem repdes az örömtől, hogy Tibi atya Márikálnokra álmodta meg kedvenc borozóját, a Tátikát.

Hajszán Zoltán négy éve él Máriakálnokon, de eddig még nem hallott Tibi atyáról, igaz, nem is használja az internetet.

"Én csak a nyomtatott sajtót olvasom, a hétfői sporthírek a kedvenceim" - tette hozzá a középkorú férfi.Hajszán Zoltán

Videó: Cseh Róbert


A posta melletti boltban már ismerősebben csengett Tibi atya neve. "Hallottam róla, hogy sokan szidják ezt az oldalt. Bevallom őszintén, én annak ellenére nem láttam Tibi atya a közösségi portálon, hogy tagja vagyok a Facebooknak.

Ha igaz a hír, miszerint a falu temploma is felkerült ide, ez túlmegy a jó ízlés határán" - hallottuk egy negyvenes évei elején járó hölgytől.

"Sajnos, arra is volt már példa, hogy barátok összevesztek Tibi atyán. Az egyikük lájkolta az oldalt, mire a másik számon kérte ezt. Elég szomorú, hogy ezért vakvágányra futnak emberi kapcsolatok" - tette hozzá beszélgetőpartnerünk.

"Az én környezetemben is sokan beszélnek Tibi atyáról, az ismerőseim nincsenek túl jó véleménnyel róla. Megszégyeníti a falut, hallani sok házban, amiben van igazság" - mondta Bognár Orsolya.


Bognár Orsolya kisfiával, Dáviddal

Rendőrségi bejelentést tett a polgármester Tibi atya alpári viccei miatt  

"Testületi ülésen is már többször szóba került Tibi atya. Nagyon rossz a véleményem az oldal készítőiről; szomorú, hogy az emberek erre fogékonyak, s nem a szép, igazán értékes ügyeket keresik az életükben" - közölte Ruzsa István, Máriakálnok alpolgármestere.


Ruzsa István

"Nézzék, tőlem nagyon távol áll az a humor, amit Tibi atya képvisel, de ez nyilván generációs különbségre is visszavezethető.

Ennek ellenére a magam részéről semmi gondom nem lenne az oldal szerkesztőivel és a követőivel, ha Máriakálnok helyett kitaláltak volna fiktív szolgálati helyet Tibi atyának. Olyant, ahol nem sértenek meg hívőket és lokálpatriótákat otromba viccekkel" - kezdte érdeklődésünkre Dr. Tóásóné Gáspár Emma polgármester.


Dr. Tóásóné Gáspár Emma

"Rendkívül károsnak tartom, hogy a közel 750 esztendős településünket egyre kevésbé a természeti szépségeivel, a 3600 tövet számláló Rózsakerttel vagy két lovardával azonosítják, hanem a szóban forgó viccoldallal.

Az pedig, hogy Máriakálnok templomát és címerét is feltöltötték az oldalra, úgy gondolom, komoly etikai kérdéseket vett fel" - folytatta Máriakálnok polgármestere.

Arra a kérdésünkre, hogy valóban tett-e rendőrségi feljelentést Tibi atya szerkesztőivel szemben a falu vezetője, Dr. Tóásóné Gáspár Emma úgy válaszolt: "pontosításra szorul az értesülésük: nem rendőrségi feljelentést tettem, hanem bejelentést.

A rendőrségi vizsgálatról egyelőre szóbeli tájékoztatást kaptam".


Riportunk megjelenése előtt, kedd délután Tibi atya azt írta a Facebook oldalán:

˝A máriakálnoki vezetőség úgy döntött, nem tart többet igényt a szolgálatomra, és kitoloncoltak a faluból. Humbák Ferivel, pár ministránssal, valamint majdnem félszáz helyi alkoholistával kiköltöztünk a pusztába, és egy ősközösséget alapítottunk Humbákfalva néven. "Borszagot éreztem, tudtam hogy menni kell" -nyilatkozta Ganajos István. A házak, a parókia és a Tátika borozó alá borosüvegeket raktunk, és elgurítottuk magunkkal a határba˝ - írta a fiktív pap, Tibi atya.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. poorman 2013. május 31. 22:59
  „#47!

  Hogyan is szólitsalak..... larong, longra vagy a mostani nickeden: pancser::)))

  Olvastad a könyvet vagy csak hinted a süketet??

  Ajánlom olvassál sok történelmet föleg az 1000 körülieket! :))
  Esetleg , ha valami gondod lenne, akkor ajánlom Jézus tanításait, valamint a Loyolai Ignác ámokfutását.
  Érdeklődve várom értekezésedet a katolikus papok által elkövetett bűnök tekintetében(különösen a pénzek lenyúlása valamint a pedofília területén) és kérlek világosíts fel, hogy a családról, a házassságról, a szerelemről és a sexről hogyan mondhat bármit is az olyan ember, akit cölibátusra kényszerítettek??

  Nos??”
 • 48. astra1 2013. május 31. 11:08
  „Máshol meg más felekezet tagjai verték ki a biztosítékot. Ők mikor költöznek???”
 • 47. pancser 2013. május 31. 08:01
  „46. poorman 2013.05.30. 19:34
  Alapvető tulajdonsága egy kultúrembernek, hogy tiszteli a másik világnézetét vallási meggyőződését, tehát nem fikázzuk sem a katolikus sem másmilyen vallást és annak képviselőit.”
 • 46. poorman 2013. május 30. 19:34
  „Az itt szenteskedőknek ajánlott olvasmány: Malota László - A Gyalázatosak szentélye c. könyv.
  Megjelent 2002-ben a Konkrét Könyvek kiadásában.
  ISBN 963 86134 7 5 (csak a pontosság kedvéért).

  A könyv elolvasása után lehet eszmecserét folytatni a katolikus vallásról, annak mai képviselőiről, Krisztusról valamint a katolikus egyház mai működéséről.”
 • 45. andritz 2013. május 30. 18:14
  „43.
  Meglehetösen sajátságos nézöpont, hogy Máriakálnok lejáratásáról lenne itt szó.”
 • 44. pancser 2013. május 30. 09:36
  „42. ödönke 2013.05.30. 07:01
  Egy hivatást, egy szolgálatot csak úgy lehet a porban, sárban meghempergetni? Te vagy az álszent meg a hozzád hasonlók.
  43. Láng_Vince 2013.05.30. 07:53
  Ne ne már, kommunista elődeid anno ugyanígy nyilatkoztak a papokról, de ha rongyos életük végveszélyben volt papot kértek.”
 • 43. Láng_Vince 2013. május 30. 07:53
  „Én kifejezetten örülnék, ha egy ilyen pap lenne nálunk :) Egyáltalán nem hiszem, hogy lejáratta volna a falut, inkább csak megismertette 100.000 emberrel. És ne mondja senki, hogy ilyen nincs a valóságban, mert voltam olyan temetésen, ahol a - tényleg - pap hasonló szintet nyújtott...”
 • 42. ödönke 2013. május 30. 07:01
  „Kikérem magamnak a begyöpösödött helyiekről szóló általánosítást! Senkiről nem tudok a környezetemben, akinek csípte volna a szemét Tibi atya. Akinek tetszik,olvassa, a többiek ne kattintsanak rá. Sikerült lejáratni a falut ezzel az álszent fontoskodással, köszönet érte a lobbizóknak. Jó sokáig rághatták a polgármester fülét, míg megtette a rendőrségi bejelentést, fülemülepereken kívül is akad elég dolga.”
 • 41. pancser 2013. május 29. 22:42
  „Az átkosban hivatalosan nem szerették az egyházat. Mégis amikor a párttitkár elvtárs haldoklott papot kért. Elvtársai nem mentek el a temetésére ezért. Aztán szép lassan rájuk is sor került, nekik is kellett a pap, kivéve azt akit a hirtelen halál vitt el.
  Csak nehogy így járjanak azok akik ezt a mocskos oldalt humornak tarják. Még a legvadabb emberből is lehet esendő a vallástalan is tud bűnbocsánatért könyörögni!”
 • 40. pancser 2013. május 29. 22:03
  „Ez nem humor hanem b.nk.ság egy az egyben. Remélem az aki ezt a dolgot csinálja, meg aki szerint ez humor, az élet utolsó perceiben majd véleményt változtat, mint sok MSZMP titkár még a cucuban!
  Az emberek nagyon esendőek ám!”
 • 39. Valaki 2013. május 29. 20:06
  „munka punka, ki akarna megsérteni egy pp-t? :)))

  Üldözésimániád is van?”
 • 38. Valaki 2013. május 29. 20:04
  „te demizsony, a kereszténység nélkül még mindíg a fán laknál. :)))”
 • 37. Mankapunka 2013. május 29. 19:59
  „Ezt csak te látod így, statisztikák mást mutatnak.”
 • 36. ekkenekepen 2013. május 29. 16:54
  „16. Mankapunka 2013.05.29. 00:59
  igen nagyokos sajnos már túl régóta csinálsz <moderálva> magadból itt, de neked ez már nem ront <moderálva>, de legalább az újakat folyamatosan elképeszeted, hogy mekkora <moderálva> vannak a törzsvendégek között. Az amivel csökkent a fórum színvonala azt tulajdonképpen mind neked köszönhetjük. Ámen”
 • 35. kisember1 2013. május 29. 14:13
  „A negatív reklám is reklám!”
 • 34. mindigatutit 2013. május 29. 13:45
  „Tibi atya for president:)”
 • 33. Demalgon 2013. május 29. 13:21
  „te valagi, ha ennyire álszent keresztény vagy menj a szentföldre pár keresztes hadjáratot lejátszani az egykori arabok utódaival, aztán meglátjuk az eredményt. Kit érdekel amúgy a keresztény vallás? Megérdemli a görbe tükröt. A nácizásról meg annyit, hogy jó pénzért támogatta az egyház őket, szal csak hátrább az álszenteskedéssel. Ez a poén meg belefér.”
 • 32. dsn 2013. május 29. 13:02
  „Mennyi megkeseredett nebáncsvirág :) Aki nem tudja értékelni ezt a fajta humort, az vagy vaskalapos öregember, aki még mindig a 60-as években él, és szerinte a nő is akkor nő ha szőrös, vagy elfogult vallási aktivista ! A helyiek minimális pozitív gondolkodással hasznot húzhattak volna belőle, de ha erre nem vágytak, csak kérni kellett volna őket, nem egyből a z első ránézésre a szexualitást évtizedek óta nélkülöző polgármesterhez és a rendőrséghez rohanni. A kálnoki címer köré szerintem húzzanak fel egy kis házikót, szimbolizálva ezzel a nagy máriakálnoki óvodát :)”
 • 31. Goldmund 2013. május 29. 11:56
  „"A házak, a parókia és a Tátika borozó alá borosüvegeket raktunk, és elgurítottuk magunkkal a határba˝ - írta a fiktív pap, Tibi atya."

  Az oldal szerkesztői még annyit se tudnak, hogy atyának a katolikus papokat nevezik, de nekik plébániájuk van. Parókiájuk a protestáns lelkészeknek van, akiket leggyakrabban tisztelendő úrnak szólítanak, de atyának sohasem.”
 • 30. kerteszb 2013. május 29. 11:42
  „Micsoda álszent bagázs.”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Senki sincs biztonságban az agresszív brazil kecskétől

Vírusvideóvá vált a Billy nevű brazil kecske garázdálkodásait megörökítő felvétel. Tovább olvasom