Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

Vasízű és barnás az ivóvíz Nyárligeten

Az mondják, a nyárligeti víz vastartalma esetenként megközelíti, de nem lépi át a megengedett egészségügyi határértéket.

Húsz éve lakunk Nyárligeten, és már elfogyott a türelmünk. A kezdetektől vasízű, barnás színű víz csorog a vízvezetékből. Ez a település minden háztartását érinti. A problémát rendszeresen felvetem a közmeghallgatáson. A polgármester mindig megígéri, hogy tájékoztatja a Soproni Vízműveket a panaszunkról, de soha nem történik semmi. Vajon meddig kell várnunk, hogy tiszta víz folyjon a poharunkba? – fordult szerkesztőségünkhöz Knull Sándor.

Nyárliget a sarródi önkormányzathoz tartozik. A problémával kapcsolatban Papp Gyula sarródi polgármester kifejtette, ez ügyben a vízművel többször is felvette a kapcsolatot. Értesülései szerint a rendszeres vízmintavétel és minőségvizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a nyárligeti víz vastartalma esetenként megközelíti, de nem lépi át a megengedett egészségügyi határértéket. A nyárligetieknek önálló víziközművük van, a fogyasztás viszont alacsony, alig háromszázan laknak ott. Emiatt pangó víz alakul ki a rendszerben, ami a víz elszíneződését és a vasas ízt okozza. A jelenséget a rendszer átmosásaival igyekeznek orvosolni, de a vízmű már a végleges megoldáson dolgozik – közölte a polgármester.

A Soproni Vízműtől megtudtuk, az ivóvíz minőségének vizsgálata kiterjed a fizikai, kémiai, mikrobiológiai és mikroszkópos biológiai komponensekre is. Amennyiben szükséges lenne, azonnal intézkednének. A nyárligetiek ügyében új fejlemény, hogy a vízmű megbízást adott Nyárliget, továbbá Fertőújlak és Tőzeggyármajor vízellátásának javítására, az ehhez szükséges vízjogi engedélyezési tervek elkészítésére. Az elképzelés szerint a mostani önálló víziközmű helyett a települések vízellátását a Sopron–Fertőd térségi vízellátó rendszerrel való összekötéssel oldanák meg. A vízmű illetékese ugyanakkor megjegyezte, hogy az elmúlt évben csupán egyetlen nyárligeti panasz miatt kellett kivizsgálást elrendelniük. Ott a bejelentő a víz szaga miatt reklamált.
Illusztráció

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a hősök sírjait

Felújítják a hősök sírjait
Új fejfákat kapnak a Bánfalvi hősi temetőben nyugvó katonák. Tovább olvasom