Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Eszterháza Központ: megóvják és fejlesztik a fertődi kastélyt - fotók

Március elsejével létrejön az Eszterháza Központ - jelentették be szerdán Fertődön.

Az Eszterháza Központ márciusi indulásáról és az ezzel kapcsolatos eddigi kormányzati döntésekről tartott sajtótájékoztatót szerdán, Fertődön, az Esterházy-kastélyban L. Simon László, a Budai Várnegyed, a Fertődi Esterházy-kastély és a Kúria megújításáért felelős kormánybiztos.
Az eseményen részt vett Cselovszki Zoltán, a Forster Központ elnöke és Firtl Mátyás, a térség országgyűlési képviselőjelöltje is.

A fertődi Esterházy-kastély 2014. február 28-ig a Forster Gyula Nemzeti
Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központhoz (Forster Központ) tartozik, amely az elmúlt években több európai uniós pályázat és kormányzati forrás segítségével is igyekezett az egyedülálló épületegyüttest megújítani és fejleszteni.

 Az Esterházy-kastély felújításáról szóló cikkünk itt érhető el >>


A Forster Központból kiváló új intézmény létrehozásával a kormánynak az a célja, hogy a fertődi Esterházy-kastélyegyüttes a közép-európai régió, Európa, illetve a világ egyik kulturális-szellemi központjává váljon, és
mint ilyen, Magyarország meghatározó kulturális-turisztikai helyszíne legyen a jövőben.

Esterházy-kastély: A nagy megtekintés. Fotó: Magasi


Az Eszterháza Központ a fertődi Esterházy-kastéllyal kapcsolatos feladatok és jogviszonyok tekintetében a Forster Központ jogutódjaként működik majd.

A kormány 2014. január 22-ei döntése értelmében az Eszterháza Kulturális, Kutató és Fesztiválközpont (Eszterháza Központ) egyrészt múzeumi szakmai besorolású közgyűjteményként – Esterházy-kastélymúzeum –, illetve mint a Joseph Haydn életművét
kutató és bemutató Haydn Kutatóközpont működik 2014. március 1-től.

Az Eszterháza Központ létrehozásának egyik fontos célja, hogy az Eszterházy család fraknói hercegi ágának műtárgyai, illetve a Joseph Haydnhoz kapcsolódó tárgyak és kutatási anyagok befogadására, közzétételére és bemutatására alkalmas új múzeum és kutatóközpont jöjjön létre.

Az új intézmény további célja, hogy a fertődi Esterházy-kastélyegyüttes, mint Magyarország egyik kulcsfontosságú kulturális és turisztikai helyszíne, hozzájáruljon a fertődi összművészeti szintér megteremtéséhez, illetve a nemzetközi zenekultú ra és műveltség egyik központja és találkozóhelye legyen.

A huszonkétezer négyzetméternyi épületegyüttesben március 1-jétől működő múzeum és zenei központ indulásához szükséges további döntéseket február 11-én hozta meg a kormány.

Ezek alapot teremtenek ahhoz, hogy az Eszterháza Központ indulásához nélkülözhetetlen egyszeri beszerzésekre, a 2014. évi üzemeltetési és fenntartási feladatokra, valamint a majdan ide kerülő műtárgyak elhelyezést biztosító egyedi feltételek megteremtésére elegendő
pénzügyi forrás álljon a rendelkezésre.

Ennek összege várhatóan jóval több lesz, mint amennyi jelenleg az épületegyüttes működtetésére jut. A kormány döntött arról is, hogy a
Forster Központ állományából az Eszterháza Központhoz átkerülő dolgozói létszámon túl jelentős állománybővítés is lesz Fertődön 2014-ben és 2015-ben.

Az Eszterháza Központnak elsődleges feladata március elseje után az ingatlanok kulturális alapú és értékelvű megóvása, fejlesztése, hasznosítása és üzemeltetése, valamint szakmai adattárak és gyűjtemények, nyilvánosan hozzáférhető kutatószolgálat működtetésének
kialakítása, a kulturális javak tudományos értékvizsgálat alapján történő felkutatása és dokumentálása.

Elvárás továbbá tudományos gyűjteményeinek gyarapítása, a rá bízott
állomány védelme és hozzáférhetővé tétele, valamint művészeti programok, előadások, rendezvények, fesztiválok, képzések szervezése és bonyolítása.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A soproni Muzikfabrik nyerte A Dal akusztikus szavazását

Egy 52 perces akusztikus koncertlehetőséget kaptak, amelyet az MTVA rögzít és műsorra tűz. Tovább olvasom