Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Bécsben minden másodperc számít

Januárban kilenc új defibrillátort helyeztek ki Bécsben.
A laikusok által is könnyen használható életmentő eszközök ezúttal az osztrák főváros legforgalmasabb piacain lesznek majd elérhetőek. A "Minden másodperc számít" mottójú kampányt még tavaly indították, akkor 11 defibrillátort tettek ki fontos csomópontokba.

Az osztrák fővárosban évente csaknem 3.000 embert érint a hirtelen szívhalál. A megelőzés érdekében tavaly Bécs városának vezetése és a hirtelen szívhalál ellen küzdő egyesület, a Puls Verein új kampányt indított "Minden másodperc számít" címmel. A kampány keretein belül a városban ezidáig tizenegy forgalmas helyen installáltak defibrillátorokat. Januárban a már meglévő életmentő készülékek mellé kilenc új kerül kihelyezésre. Ezúttal a frekventált helyen található bécsi piacok – mint például a Naschmarkt, Brunnenmarkt vagy a Karmelitermarkt – gazdagodnak újraélesztő eszközökkel, ahol naponta körülbelül 350.000 ember fordul meg. A készülékek egész nap üzemelnek és a hangnavigációnak köszönhetően laikusok által is könnyen használhatóak lesznek.
Defibrillátor, Bécs:  A képen Ulli Sima városi tanácsos és Harry Kopietz, a közgyűlés elnöke látható. © C. Jobst/PID

Minden egyes eltelt másodperccel csökken a beteg túlélési esélye. A város vezetése szerint arra, hogy egy nyílt utcán bekövetkező hirtelen szívhalál esetén mi a teendő, tudatosan kell felkészíteni a város lakóit. Bécsben a Puls Verein önkéntesei és a mentőszolgálat munkatársai segítségével ezidáig 50.000 általános iskolai tanuló sajátíthatta el a szívhalál azonnali felismerését, az újraélesztés folyamatát, valamint azt, hogy hogyan kell a mentőszolgálatot riasztani. „Ezáltal a kisiskolások nem csak a másoknak nyújtott segítségadás kultúráját tanulhatják meg, de később igazi bátor elsősegélynyújtó felnőttekké is válhatnak “ – nyilatkozta Mario Krammel a Puls Verein ügyvezető igazgatója. A Puls Verein jóvoltából azonban felnőttek is részt vehetnek ingyenes újraélesztő tanfolyamon, ahol a szívmasszázs megfelelő technikáját sajátíthatják el. Ezenkívül a városban kihelyezett plakátokkal emlékeztetik a városlakókat az újraélesztés fontosságára.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizedik vasútmodell kiállítás Sopronban

Tizedik vasútmodell kiállítás Sopronban
A Liszt Ferenc Kulturális Központban három napon át, január 26. és 28. között várják az egykori, a… Tovább olvasom