Kisalföld logö

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 6°C | 17°C Még több cikk.

Az időben érkező segítség a céljuk

Család- és gyermekjóléti ellátás: új szociális támogatói rendszert vezetnek be a soproni járásban.
Az utóbbi évekhez képest kevesebben szorulnak a családok átmeneti otthona szolgáltatásaira Sopronban. A helyzet további javulását két új intézkedés is támogatja. A cél, hogy időben lépjenek a nagyobb problémák meg-
előzése érdekében.

– Januártól két új szociális szolgáltatás bevezetésével segítünk a nehéz helyzetbe került családokon, gyermekeken a Soproni járás harmincnyolc településén. A családok jelentik a társadalom alapját, ezért is fontos, hogy mielőbb orvosolhassuk azokat az elhúzódó konfliktusokat és életvezetési gondokat, amelyek megkeserítik egy-egy család hétköznapjait – részletezte Roth Gyuláné, a Sopron és Környéke Család- és Gyermekjóléti Ellátás Intézete igazgatója. – Felmérjük azoknak a családoknak a szociális hátterét, meglévő erőforrásait, akik szociális krízishelyzet, családon belüli konfliktusok vagy bántalmazás, más nehézség miatt fordulnak az intézetünkhöz.
A Gyermekek Átmeneti Otthona rendszeresen kap felajánlásokat cégektől, magánszemélyektől. Fotó: Magasi
Velük együtt összegezzük, hogy mire lenne szükségük ahhoz, hogy az összetett problémákat kezelni lehessen. A családsegítő kollégák mellett jogász, pszichológusok, családterapeuták, mentálhigiénés szakemberek segítségét is igénybe tudjuk venni, hogy közreműködésükkel megelőzzük a helyzet további romlását, s jó irányba fordíthassuk a folyamatokat.

– A másik új szolgáltatás a gyerekeket nevelő családok és köznevelési intézmények számára indul – folytatta az igazgató. – Az óvodákba, általános és középiskolákba, kollégiumokba heti rendszerességgel látogatnak el diplomás szociális és mentálhigiénés munkatársaink. Számítunk az ottani pedagógusok együttműködésére is, hiszen ők ismerik legjobban a gyerekeket, s veszik észre a felmerülő gondokat, problémákat. Már felvettük mind a nyolcvankilenc intézménnyel a kapcsolatot, s tizennyolc kollégánk folyamatosan kezdi el a szakmai munkát. Itt is elsősorban azt várjuk, hogy még időben segítve elkerülhetőkké váljanak a nagyobb konfliktusok.

Az intézet működteti a családok, illetve a gyerekek átmeneti otthonát, amelyet soproni, kópházi, harkai, ágfalvi vagy fertőrákosi állandó lakcímmel vehetnek igénybe egy évig a bajbajutottak. A húsz, valamint a tizenkét férőhelyes otthon a korábbi években folyamatosan telt házzal üzemelt.

– Tavaly augusztustól azonban megfordult a tendencia, jelenleg is vannak üres szobáink. Ebben valószínűleg az is közrejátszik, hogy térségünkben könnyebb munkát találni. Ugyanakkor minden intézményi segítség ellenére az a legfontosabb, hogy a családban ne a gondok kiéleződésére, hanem a megértésre, a megoldásokra törekedjenek – zárta Roth Gyuláné.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas női sofőr a rendőr kezére ütött Röjtökmuzsajnál - A rendőrautó is megrongálódott

Ittas női sofőr a rendőr kezére ütött Röjtökmuzsajnál - A rendőrautó is megrongálódott
Az autó utasa betörte a rendőrautó üvegét, amely megvágta a rendőr kezét és nyakát. Tovább olvasom