Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Két sírját gondozzák a hős vadászpilótának

Csorna - A csornaiak szerint a helyi Szent Antal-temető őrzi Lőrincz Mátyás hősi halált halt vadászpilóta földi maradványait. A katonának azonban Kispesten is van sírja. A rábaközi településen azonban nem tudnak róla, hogy valaha is exhumálták volna a pilótát.
„Lőrincz Mátyás vadászpilóta őrmester 1921. Erdély–Dunántúl 1944. Érted Szent Magyar Hazám" – áll a szöveg egy síremléken a csornai Szent Antal-temetőben. Ugyanez a név szerepel Kispesten, a Wekerle-telepi Szent József-templom urnatemetőjében is. Azaz két helyen is imádkoznak a II. világháborúban hősi halált halt katonáért. Lőrincz Mátyás emlékét őrzik még a ságváriak is.


Ragaszkodnak hozzá

„Jobb, ha egy hős katonának két sírja is van, mintha egy sem volna. Nagyon sokan vannak, akik a háborúban estek el és jeltelen a nyugvóhelyük" – vallja Becze Csaba. A pécsi történész megszállott kutatója a magyar királyi honvéd légierő történetének. Elfelejtett hősök címmel könyvet is írt a pilótákról. Kutatása során jutott el Lőrincz Mátyás sírjához, illetve sírjaihoz. A vadászpilóta őrmesternek ugyanis kettő van. Egy Budapesten és egy Csornán. Volt egy harmadik is Rákospalotán. A csornaiak ragaszkodnak hozzá, hogy a településen alussza örök álmát. Becze Csaba viszont a Lőrincz családra hivatkozva mondja: Kispesten vannak a földi maradványai. A csornai Szent Antal-temetőben Szűcs Jánosné gondozza a sírt. A helyi cserkészek minden évben mindenszentekkor díszőrséget állnak a sírnál.

– Édesapám emléke miatt vállaltam, hogy gondjaimba veszem Lőrincz Mátyás sírját annak idején – fogalmazott a Kisalföldnek Margit néni. – Ő 1946-ban jött haza a háborúból, nagyon gyenge állapotban. Elmondása szerint a székelyek mentették meg az életét, ők táplálták betegségében. Mikor a sírhoz kijövök, mindig elszorul a szívem és édesapámra gondolok. Meg arra, hogy Mátyásért vajon hol imádkozott édesanyja, tudta-e a család, hogy hős fiuk hol talált örök nyugalomra. Én még a nagyváradi püspök úrnak, Tempfli Józsefnek is írtam, segítsen felderíteni a Lőrincz család tagjait, de nem érkezett válasz.

A budapesti sír emléktáblája.
A budapesti sír emléktáblája.

A család tudott róla

Ennek ellenére viszont a Lőrincz család tudott a csornai sírról, sőt, Becze Csaba szerint ők exhumáltatták és szállíttatták át előbb a rákospalotai családi sírboltba, aztán 1998-ban Kispestre.

– Lőrincz Mátyás lánytestvére még élt, amikor könyvemhez gyűjtöttem az anyagot – sorolta a részleteket a történész. – Tőle tudom, hogy a csornai síremléket édesapjuk állíttatta a háború után. Az 1970-es évek elején szintén a család kérésére exhumálták és temették át Rákospalotára. Csodálkozom, hogy erről a temetői nyilvántartásban nincs feljegyzés, de a pilóta nővére állította, hogy ő a csontokat is látta. Hogy 1998-ban a kis rákospalotai, tehát nem a nagy köztemetőből miért vitték át a Wekerle-telepi templom urnatemetőjébe, nem derült ki. Ott emléktáblája is van. Márpedig Csornán semmilyen nyoma nincs annak, hogy Lőrincz Mátyást
exhumálták. Ezt Abdai Imre, a sírkertet felügyelő Jószív kft. kirendeltségvezetője is megerősítette.

– Ha a sírból felszedték volna a maradványokat, annak feltétlenül nyoma lenne a nyilvántartásban. Ahogy a német katonasírok exhumálásáról is vannak adataink – közölte Abdai Imre. – Még akkor is, ha mindez az 1970-es években történt. A korabeli előírások ugyanis már akkor is szabályozták ezeket az eljárásokat.

Lőrincz Mátyás csornai sírját Szűcs Jánosné gondozza, de rendbehozatalára már nincs ereje.
Lőrincz Mátyás csornai sírját Szűcs Jánosné gondozza, de rendbehozatalára már nincs ereje.

Van harmadik emlékhely is

Becze Csaba szerint tehát nem baj, hogy két emléktáblán is szerepel Lőrincz Mátyás neve. Sőt, van egy harmadik is Ságváron. Az őrmester gépét a Somogy megyei település határában lőtték le. Ezt Bódis Ilona ottani, a Ságvárért kitüntetéssel díjazott helytörténésztől tudtuk meg. A ságváriak az 1990-es évek elején állíttattak emlékművet a hősi halottaknak. Azóta minden évben megemlékezést tartanak. Most kopjafa állítására készülnek.

– Ahol Lőrincz Mátyás gépe lezuhant, papi birtok, puszta volt – mondta el Bódis Ilona. – Egy kereszt maradt meg a régi időkből, ahol minden esztendőben ökumenikus istentiszteletet rendezünk. Idén szeptemberben kopjafát állítunk a vadászpilóta tiszteletére.

Lőrincz Mátyás vadászpilóta őrmester a Veszprém-Jutas repülőtéren, győri gyártású Messerschmittjének orrán ülve.
Lőrincz Mátyás vadászpilóta őrmester a Veszprém-Jutas repülőtéren, győri gyártású Messerschmittjének orrán ülve.

Szűcs Jánosné annak idején a csornai Jézus Szíve-plébániáról kikérte a hős katona halotti anyakönyvi kivonatát. Eszerint a pilóta 1944. november 5-én halt hősi halált. November 13-án temették Csornán, a „beszentelő pap Élő Pál plébános" volt. A szülők: Lőrincz Ferenc királyi műszaki főtanácsos és Füzeséry Magdolna. Azt Becze Csabától tudjuk, hogy a család Trianon után Erdélyben maradt és a második bécsi döntéssel lettek magyar állampolgárok. Később Erdély újbóli elcsatolása után települtek át Magyarországra.

A csornai sír most eléggé rossz állapotban van. Margit néni saját költségén ugyan lefedette a sírt, de a betonlap tönkrement. Az idős asszony azt mondja, virágot visz ki a sírra, imádkozik is, de sem anyagi, sem fizikai ereje már nincs arra, hogy ismét rendbe hozassa Lőrincz Mátyás városbéli emlékhelyét. Azzal Margit néni is egyetért: jobb, ha a magyar hősöknek két emléktáblájuk is van, mintha egy sem volna. 

Olvasóink írták

 • 2. Bedő Csongor László 2008. szeptember 15. 09:04
  „Tisztelt Szerkesztőség!

  Kérem továbbítsák hálás köszönetemet, tiszteletemet és nagyrabecsűlésemet Szűcs Jánosné és Pátka Zoltán felé, akik ÖNZETLEN munkájukkal teszik azt ami sajnos sok embernek eszébe sem jut!
  A Magyar Hősök emlékét ápolni, irántuk való tisztelet jeléül ki ki a maga módján személyük életbentartásán munkálkodnak. MINDEN EMBER ADDIG ÉL, AMÍG EMLÉKEZNEK RÁ!
  Telefonszámom: 05209 357 460

  Tisztelettel: Bedő Csongor László”
 • 1. Bedő Csongor László 2008. szeptember 09. 15:38
  „Kiegészítés a cikkhez: vitéz Lőrincz Mátyás Tibor 1921. január 04-én született Nagyváradon. Édesanyja (anyai Nagymamám) Füzesséry Magdolna Izabella festő- és szobrászművész.Matyi nővére, Pálma él, 90 éves. Valóban exhumálták és édesapja mellé temették a rákospalotai újköztemetőben. Majd senkit meg nem kérdezve Édesapám innen is exhumáltta mindkettejüket és hamvasztásuk után kerültek a kispesti Petőfi téri rk. templom urnatematőjébe.
  Telefonszámom: 061 479 0883,
  06209 357 460.
  Ui.: Földi maradványaiból az exhumálás helyszínén találtam csontokat, melyek Matyié és Édesapjáé. Ezeket én Őrzöm.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hunyadi-hét a gimnáziumban

Csorna - Alapításának 60. évfordulóját ünnepli a Hunyadi János Gimnázium és Szakközépiskola. A jeles… Tovább olvasom