Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Az iskolával nyertek, a beköltözőkkel nem

Rábakecöl - A képviselő-testület szigorú takarékossági intézkedései nyomán hitelfelvétel nélkül dolgozták le a községi kassza hiányát. Fejlesztéseikre idén mindössze tizenhárommillió jut.
A rábakecöli lakossági fórumon Tuba Erik polgármester úgy fogalmazott: tavaly az előírt kötelezően ellátandó feladatok fedezetének előteremtése volt a községháza legfontosabb tennivalója. A polgármester hozzátette: a gazdálkodási fegyelem és a takarékossági intézkedések bevezetésével a költségvetés több mint negyvenmilliós hiányát sikerült hitelfelvétel nélkül áthidalniuk.

A takarékossági intézkedések a falu gazdálkodásának minden elemét érintették. A közmeghallgatáson elhangzott, az intézményi struktúra kötelező átszervezésével az intézmény-fenntartói költségeket is lefaragták.

Az erre a célra fordított összeg harminchét százaléka az előző évinek.
A takarékossági intézkedések hatására például a telefon- és internetköltségeket is félmillió forinttal csökkentették, de a dologi kiadások összességében is hét százalékkal alatta maradtak az előző évinek. Megtakarítást eredményezett a körjegyzőségbe való belépés is.
– Sajnos a takarékosabb gazdálkodás ellenére sem „dőzsölhetünk" a fejlesztési pénzekben. 2007-ben egy utcát és a temető parkolóját újítottuk fel, valamint épületeink tetőszerkezetén és néhány útszakaszon karbantartásokat végeztünk – mondta a polgármester.

Új szemétgyűjtők: A település csinosításából az óvodások is kivették részüket. Fotó: Turbók Attila
Új szemétgyűjtők: A település csinosításából az óvodások is kivették részüket. Fotó: Turbók Attila

A helyi iskoláról szólva Tuba Erik hangsúlyozta, úgy tűnik, jó döntést hoztak tavaly, annak ellenére, hogy a település lakosságát erősen megosztotta a helyi oktatás jövőjének kérdése.

– Ha az iskola a tavalyi év legjobb döntése volt, akkor meg kell neveznem egy rosszat is, ez pedig a beköltöző család kiválasztása – jelentette ki Tuba Erik. Az idén szigorodtak a feltételek, ám a beköltözőknek magasabb támogatásokat adnak.

A közmeghallgatáson elhangzott, az önkormányzat új internetszolgáltatóval kötött megállapodást, amellyel a vezeték nélküli hozzáférést biztosítják a településen. Környezetvédelmi akciók és fejlesztések terén is előrelépés volt.

Az idei tervekről szólva a polgármester hangsúlyozta: nem mer ígérni konkrét eredményeket, csupán a pályázati lehetőségek még jobb kihasználását. Erre az évre mindössze tizenhárommillió forint áll rendelkezésre fejlesztési célokra, melynek egy része már le van kötve.
– Április elejétől a helyi kábeltelevízió üzemeltetésére új szolgáltatóval kötöttünk szerződést, aki kiépít egy csillagpontos hálózatot – tette hozzá a polgármester. Négy Vas megyei településsel közösen benyújtottak egy pályázatot buszöblök felújítására, valamint egy másikat rendezvény megvalósítására. A három kistérség által készített turisztikai pályázatnak része a Rába-parti csónakkikötő-pihenőház megépítése. Folyamatban van több kisebb pályázat készítése, májusban adják be az Erkel utca, valamint a temető (ravatalozó, urnafal, kerítés) felújítására kidolgozott dokumentációkat. Már kész tervekkel rendelkeznek járdák felújítására, a megvalósításhoz külső forrásokat várnak. Állítása szerint nincs sok esélyük, de a polgármester szeretne egészségügyi fejlesztésekre is egy EU-s pályázatot elkészíteni.

Olvasóink írták

 • 4. polgármester 2008. május 06. 16:38
  „"Aki mindent tud":
  Köszönöm az "építő jellegű" kérdéseket, így legalább az esetlegesen elmaradt tájékoztatás is nyilvánosságot kaphat. Tehát vázlatosan a válaszok:
  1. A képviselőtestület tiszteletdíját harmadára csökkentettük a korábbihoz képest.
  2. Az urnafal lakossági igény nyomán került napirendre.
  3. A kikötői tervek valóban a fiókból kerületek elő, ám azt nem értem, hogy miért kerültek oda, hiszen egy kész, postára adásra váró pályázati anyag része volt pár éve. Most pótoltuk az akkori mulasztást, és megragadtuk az ismét kínálkozó lehetőséget.
  4. Az előző lakos által az önkormányzatra hagyott 0,- Ft (nulla)adósságot hiánytalanul kifizettük. :) A volt bérlő és a szolgáltató között fennálló tartozás pedig kettejük dolga.
  5. A hiányolt munkahelyek akkor valósulnak meg, amikor a szakképzett munkavállalók a Vocational iskolapadjából felállva felveszik a munkát.

  ,,Aki még a mindent tudónál is többet tud":
  Felesleges ennyire felháborodni az intelligencia hiányán...

  ,,Senki":
  Azért szerencsére többen vannak azon képviselők, akik a pezsgőzés helyett inkább ülésre járnak. Nem attól igazi képviselő valaki, hogy mekkora a baráti köre, mennyire népszerű, stb., hanem attól, hogy mennyire lelkiismeretesen jár el a települése érdekében.

  Tuba Erik”
 • 3. Senki 2008. április 27. 13:02
  „Ejha!!!

  Csak idetévedtem és micsoda hozzászólások!
  A 2. kommentnek gratula, teljesen igaza van. Sajnos a környéken is vannak gondok, többek közt akár a kecöli testülettel is, ahol egynehányan magukba nézhetnének. Ha látnának ott valami értékeset, nem csak a testületi ülés helyett megivott pezsgőt. Na de mindegy, úgysem tudjuk sem a világot, sem az embereket megmenteni. Hajrá fiatalok, TALÁN mienk a jövő. Ha a "tisztelt" öregek el nem cseszik.”
 • 2. Aki még a mindent tudónál is többet tud 2008. április 26. 09:44
  „Tisztelt " Aki mindent tud " !
  Írása vonatkozásában lenne néhány megjegyzésem.
  Tartalmi vonatkozásban első ránézésre is vádaskodó, mond-
  hatni gusztustalan.
  Írásából sugárzik a tájékozatlanság, irigység, primitívség,
  naívitás és főleg az " eszmei " elkötelezettség.
  A jeligéjét illetően válaszhatta volna a SPION kifejezést is, mivel valószinüleg a " szakmai képzettségét " az előző időszakban
  szerezte, hűségjutalom címén közpénzből finanszírozva.
  Ön könnyen vádaskodik és mocskolódik, mert 2006 ősze óta
  az önkormányzat tevékenysége, gazdalkodása, a közpénzek
  felhasználása mindenki számára nyílvános és publikus.
  Bizony elötte ezek mind tabu témák voltak!
  Valószinüleg Ön is haszonélvezője volt az inkognítós
  időszaknak, most azért nem tetszik a jelenlegi rendszer,
  mert az anyagi források elapadtak.
  Ezeket a kérdéseket, vádakat megfogalmazhatta volna az
  önkormányzat nyílvános rendezvényein, ha gerinces ember
  lenne, és merné vállalani az állításait.
  Ön az előző időszak- a többség számára hátrányos - önkor-
  mányzását síja vissza, vagy mint sógor, koma, jóbarát a
  haszonélvezetét.
  Bár úgy gondolom az utóbbit.
  Ön a kérdései alapján atelepülés fejlődése ellen van.
  2010-ig a településen remélem az önkormányzati munkában
  az első szempont a közügy lesz, s csak utána fog következni
  a piszkos magánügy.
  Ha ezt a sorrendet Ön és az önhöz hasonló gondolkodású
  személyek szeretnék megváltoztatni, 2010-ben megmérettet-
  hetik magukat.
  Addig viszont kénytelenek lesznek elviselni azokat a pozitív
  változásokat, amelyek az új ciklusban történnek a köz javára !”
 • 1. Aki mindent tud 2008. április 25. 07:17
  „Ha ez mind igy lenne kecölben, akkor javasolnánk a képviselö testületi tagok szenté avatását. Még a hiányon lehetne faragni ha tiszteletdijukat a község szebbé tételére forditanák az úrak. Érdeklödnék, hogy az urnafal saját ötlet-e vagy a szomszédos település utánzása? A kikötöi terveket csak a fiokbol kelett elövenni, mert már az elözö polgármesternek is terve volt. Még egy kérdés a betelepités által a községbe jövö lakos álzal hátrahagytt közüzemi számlákat a képviselötestület saját zsebböl vagy a község közös kasszályábol fogja kiegyenlÍteni? Az uj lako által igért munkahelyek mikor fognak megvalosulni?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisztújítás az MDF-ben helyi szinteken is

Kapuvár - A Magyar Demokrata Fórum (MDF) az alapszabálya alapján országos tisztújítást határozott el… Tovább olvasom