Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Újra felszállnak a szúnyogirtó gépek

Szigetközben felszállnak a permetező helikopterek. Az önkormányzatok megelőlegezik a költségeket, hektáronként bruttó ezer forint a tarifa.
Bár a pályázati pénzek odaítéléséről csak a napokban döntenek, nem lehet tovább várni: szerdától a Szigetközben felszállnak a permetező helikopterek. Az önkormányzatok megelőlegezik a költségeket, hektáronként bruttó ezer forint a tarifa.

Még a nyár közepén adták be igényüket a szigetközi önkormányzatok a Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, hogy az idei szúnyogirtásnál is kapjanak állami segítséget. 100–200 ezer forintos „önerejükhöz" szeretnének 200–500 ezer forintot nyerni az élősködők permetezésére. A nyáron a térségben alig néhány helyen irtottak. Igaz, a legtöbbször nem is volt égető a helyzet.

Kimle, Rajka, Dunakiliti, Dunasziget, Halászi, Máriakálnok, Hédervár, Ásványráró, Mecsér és Darnózseli közösen igényelt összesen 3,25 millió forintot a fejlesztési ügynökségnél. A meglévő harmincszázalékos önerőt is igazolni kellett: a legkevesebbet (90–90 ezer forintot) Máriakálnok és Mecsér vállalta, míg a legtöbbet (225 ezret) Kimle. Településenként lebontva ez 200–500 ezer forintos állami támogatást jelenthet. Közösen igényelt még központi forrást Püski, Dunaremete, Kisbodak és Lipót, valamint egy másik csoport: Győrújfalu, Dunaszentpál, Dunaszeg és Győrladamér. Egyedül pályázott Mosonmagyaróvár: itt kétmillió forint áll rendelkezésre a körülbelül 1400 hektárnyi területre. Ez körülbelül másfél permetezésre elegendő.

Első irtás Mosonmagyaróváron

A meleg szeptemberi idő és a sok csapadék miatt mostanra lett tarthatatlan a helyzet. A hét végére rendkívül elszaporodtak az élősködők. Nem lehet tovább várni az irtással. Rajkától Ásványráróig tizenegy település fölött száll majd el a helikopter szerdán, s permetezi a vizes élőhelyeket. Összesen ezerötszáz hektáros belterületet fed le ez a gyérítés. Az önkormányzatoknak meg kell előlegezniük a költségeket, ugyanis a pályázati kérelmekről csak néhány nap múlva lesz döntés: a hivatalok reménykednek a támogatások odaítélésében. A vállalkozó cég itt bruttó ezer forintért vállalta hektáronként a feladatot.
Bednarik György, a Mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezetője elmondta: a városban – az időjárás függvényében – pénteken, szombaton vagy vasárnap lesz szúnyoggyérítés. Ez lesz egyébként az első idei irtás.

Biológiai kellene

Babos Attila, Dunaszeg polgármestere elmondta: eddig kétszer irtottak, ám alig volt látható eredménye. Most hétvégén a permetezést elmosta az eső, ám ezen a szombaton vagy vasárnap a tervek szerint újra gyéríthetnek. A polgármester hozzátette: ő már évek óta hangoztatja, hogy a mostani módszernek nagyon kevés az eredménye, inkább csak az emberek megnyugtatására elég. A biológiai irtásnak lenne igazán értelme, ám az többszörösébe kerül, s az állam nem vállalja magára a költségeket. Információink szerint Kisbodak, Dunaremete, Püski és Lipót pályázatát a Regionális Fejlesztési Ügynökség formai hibára hivatkozva elutasította, így ők most a vis maior alapból próbálnak pénzt szerezni. Marovics Géza dunaremetei polgármester elmondta: két hete permeteztek e négy településen, s a tervek szerint ebben a hónapban még sor kerül irtásra.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a várkertben

Jó néhány évszázadot utazhattak vissza az időben azok, akik kilátogattak a hétvégén a hatodik alkalommal megrendezett Mosonmagyaróvári Várjátékokra. A Tengri Íjász és Hagyományőrző Egyesület rendezvényén a látogatók betekinthettek többek közt a rómaiak és a germánok táborába, és láthatták a korabeli táborok mindennapjait. Tovább olvasom