Kisalföld logö

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Baby boom van Lébényben - évente átlag 30 gyermek születik

Rendhagyó mértékben növekszik egy Győr-Moson-Sopron megyei kisváros népessége: a háromezer-kétszáz főt számláló Lébényben évente átlagosan 30 gyermek születik, és csak az elmúlt három hónapban 13 újszülött lakosa lett a kisvárosnak. A helyi óvodába jelenleg 128 lébényi gyerek jár, az új bölcsődében a májusi átadás után 24 gyereket várnak. A polgármester szerint a családok többirányú támogatása segíthette elő a pozitív változást.
Érdekes jelenségre figyelt fel Kovács Gábor, Lébény város polgármestere: a több, mint háromezer lelket számláló településen csak idén 13 gyerek született, ami az éves átlaghoz képest nagyon jó eredmény. A kimagasló szám egy idén januártól indult családtámogatási program révén tűnt fel az önkormányzatnak, 2019-től ugyanis minden újszülöttet megajándékoznak százezer forinttal, és egy harminc ezer forint értékű babakelengye csomaggal. Januárban 3, februárban 4, márciusban 6 ilyen csomagot adtak át.
 

A város népesedési mutatói eddig is átlag fölöttiek voltak a magyar településekhez képest: Lébényben minden századik lakosra jut egy újszülött kisbaba.
 

„Hogy kizárólag a támogatás ösztönözte volna a szülőket, biológiailag lehetetlen, de tény, hogy a településen kedvezőek a feltételek a gyermekvállaláshoz. Nem találtunk fel semmi újat, csak szisztematikusan összerakjuk a családalapítás puzzlejét. Ezek a kis elemek többségében minden település asztalán ott hevernek: korszerű óvoda, kiváló iskola, megfelelő orvosi és védőnői ellátó rendszer, folyamatos egészségügyi szűrőprogramok, emellett hamarosan átadjuk a bölcsödét is. A babatámogatási csomag ennek a modellnek az egyi ékköve, a puzzle következő darabja pedig egy új játszótér lesz" – mondta el Kovács Gábor, Lébény város polgármestere, aki szerint ezek együttesen járultak hozzá ahhoz, hogy egyre több gyermek születik a városban.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korszerűsítik a hegyeshalmi vasútállomás vágányhálózatát

A tehervonatok hatékonyabb és biztonságosabb közlekedése érdekében kerül sor a felújításokra, amit… Tovább olvasom