Kisalföld logö

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra -1°C | 12°C Még több cikk.

Meghalt Larry Roberts, az internet egyik alapító atyja

Nyolcvanegy éves korában meghalt Larry Roberts amerikai tudós, az internet egyik atyja.
Nyolcvanegy éves korában meghalt Larry Roberts amerikai tudós, az internet egyik atyja, aki az 1960-as években vezette az amerikai Fejlett Kutatási Projektek (ARPA) Ügynökségét, amelynek feladata volt az ősinternet, az Arpanet létrehozása. Roberts december 26-án halt meg szívrohamban - közölte családja.

Ő volt az, aki számtalan mérnököt toborzott arra a feladatra, hogy megépítse a rendszer hardverjét és a működtető programot. Az Arpanet technológiája alapozta meg napjaink világhálójának működését. Larry (Lawrence) Robertset tartják Bob Kahnnal, Vint Cerffel és Len Kleinrockkal az internet alapító atyjainak - olvasható a BBV hírportálján. Roberts szülei vegyészek voltak, de ő az elektronikát választotta, annak modern, előrenéző volta miatt. "Valami újat akartam, nem öreg tudományt, mint a vegyészet" - mondta egyszer egy interjúban. Robertsnek tulajdonítják az Arpanet szerkezetének és az útvonalválasztóknak a megtervezését.

Az Arpanet az egyetemek és a fontosabb intézmények központi számítógépei között teremtette meg a kapcsolatot. Az 1969 szeptemberében megszületett rendszert még telefonvonalak kötötték össze. A rendszert eredetileg csak az állományok átvitelére fejlesztették ki. A felhasználók azonban hamarosan többet, elektronikus levelezést akartak. 1983-ban alakult ki egyfajta internet, amelynek gerincét az Arpanet adta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezrek ünnepelték az újévet Rio de Janeiróban

Százezrek ünnepelték tűzijátékkal, zenével és tánccal az új év beköszöntét Rio de Janeiróban. Tovább olvasom