Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Hamburgeradóról, avagy falatozzon sült kolbászt velünk!

"A magyarországi egészségtelen táplálkozás szinonimája simán lehetne a hazai közétkeztetés."


Elárulok egy kulisszatitkot kedves Olvasóinknak. A kisalfold.hu csapata előszeretettel falatozik sült kolbászt, hurkát, pecsenyét a Virágpiacon kellemes, verőfényes napsütéses napokon. Miközben tunkoljuk a falatokat a mustárba, nagyokat beszélgetünk, s persze kicsit lazítunk, mókázunk a munkatársakkal (barátokkal).

Azzal is tisztában vagyunk, hogy minden egyes alkalommal igazi kalóriabombát tömünk magunkba - többségünknél gyarapszik is a pocak évről évre picit -, de hát a jó dolgok már csak ilyenek az életben: károsak.

Jó hír viszont a kisalfold.hu csapata számára, hogy szeptembertől a zsíros-kolbászos déli ebédeinket feltehetőleg nem sújtja majd a hamburgeradó, mert ugyan a sült kolbászt és a hurkát nagy mennyiségben egészségesnek jóindulattal sem lehet nevezni, de szerencséjükre nem hívják őket sem chipsnek, sem sült krumplinak.

A héten elfogadott, hamburgeradó néven elhíresült törvény logikáját mindenesetre jól szemlélteti előző mondatunk: következetességet meglehetősen nehéz felfedezni benne. Mint ahogy arra is érezhetően fittyet hánytak az új adónem elfogadói, hogy egészségtelen étel, táplálkozás valójában nincs (lásd nagy mennyiség) - csak egészségtelen életmód.

Abba az ellentmondásba pedig bele se menjünk hosszabban, hogy több táplálkozási szakértő szerint a törvény névadója, a hamburger konkrétan szó szerint nem is olvasható a javaslatban, mivel a gyorséttermek termékei csak részben szerepelnek (ilyenek az üdítők vagy a sós krumpli) az elfogadott jogszabályban.

Hasonlóan érthetetlen, hogy a cukrászdák termékei után jelenlegi tudásunk szerint nem kell majd plusz adót fizetni, míg az előrecsomagolt édességek után igen.

Utóbbi paradoxonok maradjanak mindenesetre a gyorséttermek, a cukrászdák és a fogyasztók problémája - utóbbiak pénztárcájára megy amúgy a játék - , azt hiszem, az ugyanakkor mindannyiunkat érin(het)i, hogy a kórházban milyen kosztot kapnak szeretteink, vagy milyen ebédet az óvodában gyermekeink.

Mindezt pusztán csak azért vagyok kénytelen felhánytorgatni, mert a magyarországi egészségtelen táplálkozás szinonimája simán lehetne a hazai közétkeztetés.

A hamburgeradóban mégsem esik erről árva szó sem.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. Dwatson 2011. július 09. 14:03
  „Még jó,hogy a pálinka egészséges ital,még a kamionsofőrök is elhitték,és fogyasztják is rendesen,aztán meg mennek neki a busznak meg be a szanatórium udvarára mert azt se tudják melyik városba vannak.Azért hiába engedték el az adóját,mint egészséges italnak,a gyereknek én mégis inkább az egészségtelen kólát meg csipszet adnám helyette.”
 • 44. Dwatson 2011. július 09. 13:51
  „Ez egy rossz gazdaságpolitikát folytató kormány kétségbeesett próbálkozása az emberek lehúzására.”
 • 43. Valaki 2011. június 29. 18:00
  „"mert ugyan a sült kolbászt és a hurkát nagy mennyiségben egészségesnek jóindulattal sem lehet nevezni"

  Balázska, mitől lett egészségtelen a sült kolbászt és a hurka ? :))))”
 • 42. kisember1 2011. június 27. 16:20
  „:-)”
 • 41. karakter 2011. június 23. 15:35
  „Összeszedtem, hogy az utóbbi fél évben mi mindent vettem, amit meg fognak adóztatni:

  1l energiaital +300 Ft
  18l kóla +180 Ft
  16.5l izesített ásványvíz +165Ft
  9l egyéb üdítő +90 Ft
  4 csomag bolognai fix alap +80 Ft
  18,2l sportital+182 Ft
  1l jégkrém +50 Ft
  2.2l málnaszörp +22 Ft
  0,4kg piskótatallér +80 Ft
  0,8kg szaloncukor +160 Ft
  1,4kg túrótorta +600 Ft

  Ez eddig +1909Ft

  Amit nem tudom, hogyan fognak adóztatni:

  565g ananászbefőtt
  3,2kg őszibarack befőtt
  1,5kg eperdzsem
  1,5kg sütésálló lekvár
  0,5kg csokoládé

  Szóval ha ezt még januárban megemelik, akkor az legalább +5000Ft kiadás évente.”
 • 40. Madarász 2011. június 23. 14:47
  „39:

  Sajnos ez így van. Az európai lakosság nagy része rendelkezik egy olyan génnel, ami felelős a szervezet raktározásáért. Eléggé logikus, hogy az éhínségek idején azok élték túl, akiknek volt ilyen génjük. :(”
 • 39. annobon 2011. június 23. 14:14
  „32-höz: "Az elhízás meg nem csak a kajától és a mennyiségtől függ, hanem a rendszertelenségtől is." Továbbá alkati (genetikai) kérdés is. Családomban is van olyan, aki annyit ehet (zabálhat) amennyit akar és mégis olyan sovány, hogy akármelyik lágeres filmbe elmehetne statisztának!”
 • 38. Abrafax 2011. június 23. 13:32
  „A mindenkori(!) kormány adókon keresztül befolyásolja:
  az üzemanyagok, a dohányáruk, a szeszesitalok, a fűtőanyagok árát.
  De ugyanez érvényes az ingatlanvásárlás mellékköltségeire, az okmányok kiállítására, a legkölönbözőbb termékek ÁFA-körbe sorolására, a gyakorlatilag mindent terhelő forgalmi adók kulcsára. És ne feledkezzünk el a különböző agrártámogatásokról, amivel szintén befolyásolják az emberek fogyasztási szokásait. Fentieket a világon MINDEN működő állam megteszi, nem csak Hitler, Lukasenko, Castro, vagy valamennyiük legrosszabbika az emberevő nácibolsi patás Orbánördög. Ennyit az elk.ásról.
  Mekis áron pedig simán lehet jó vendéglői menüt is kapni, illetve ugyanannyiért közétkeztetni is lehet, ha van olyan szülő, aki azt ki tudja fizetni. De persze megadóztathatjuk az egészségtelen menzákat is, remek ötlet, de azért névvel-címmel nagyon ne hangoztasd. És gyártsunk újabb előírásokat a házi disznóölésre és a lassan teljesen szlovák kézbe kerülő húsipari feldolgozókra, hadd menjen ki a teljes iparág a Duna túloldalára.
  Az előbbi narancsos hasonlat is sántít, mert a lenti filmekben komplett gyorséttermi menütől híztak fel, nem a húspogácsától.”
 • 37. Madarász 2011. június 23. 12:30
  „Norbi29! Dehongynem!
  Ha elolvasod egy részében ez már benne van. ;)”
 • 36. Muaddib 2011. június 23. 12:29
  „35.norbi29
  Dehogynem mindenki tudja, hogy ez egy lehúzás de mondj nekem olyan kormányt, akinek hasonló elmebeteg ötletei nem voltak?

  A Sportszereknél meg már én is említettem egy javaslatot hogy lehetne egy olyat, mint a sulinet programba hogy személyenként egy bizonyos összegért vásárolt sportszer árát visszakapod az a befizetett adódból.

  Személy szerint engem sem annyira érint a dolog, mert az érintett termékeket nem igazán fogyasztom vagy némelyiket évente kétszer.

  Egyértelmű, ha egészséges táplálkozás lenne a cél, akkor a másik oldalról közelítenék meg a dolgot adókedvezmények az egészséges termékekre.

  Sőt én a seggilyeket is úgy osztanám ki mind régen a seregben az eltávot előtte kb4000 méter futás a salakon, aztán mehetsz.:)))))))))))))”
 • 35. norbi29 2011. június 23. 12:09
  „Itt nem veszi senki sem észre, hogy nem az a lényeg hogy egészségesen táplalkozik e az ember vagy nem

  egyedül csak az új adónem plusz bevételi forrás a lényeg,

  hogy következetes e a törvény vagy sem senkit sem érdekel.

  Inkább a sportszereket kéne propagálni, aztán lehet annyi hamburgert enni mellette mint a csuda”
 • 34. öröksoproni 2011. június 23. 10:53
  „Az egyik gyermekünk egy évig ebédelt az óvodában, rendszeresen visszatérő hasmenése volt és a nyár elejére meghízott, pedig mozog. Most ebben a tanévben decembertől heti három alkalommal ebédelt az iskolában, három kiló ráugrott, pedig mozog sokat. Úgy néz ki, mint akit felfújtak. A szar helyett ugyanannyi energia jót főzni.”
 • 33. Beex 2011. június 23. 10:23
  „30. karakter 2011.06.23. 10:07
  Az első nagyjából arról, igen.. Sarkítva igaz a narancsos hasonlatod, de azért a "mi tudunk egészségesen enni a mekiben"-től messze van.
  Nézd meg a másikat is, szerintem érdemes..”
 • 32. Muaddib 2011. június 23. 10:19
  „Az elhízás meg nem csak a kajától és a mennyiségtől függ, hanem a rendszertelenségtől is.
  A rohanó világunkban rengetegen vannak, akik csak este tudnak nyugodtan enni akkor, meg ami belefér.
  Na innen egyenes út az elhízás és teljesen mindegy mit eszel.
  Én is sokáig így voltam!
  Ma már próbálók úgy enni, mint a mondás szerint.
  Reggel úgy és annyit egyél, mint egy király délben úgy és annyit mind egy tisztviselő este meg mind egy koldus.”
 • 31. Muaddib 2011. június 23. 10:09
  „Kinek a pap kinek a papné!
  Még szerencse hogy nem vagyunk egyformák!
  Egyetértek azzal a véleménnyel, hogy ha tényleg az egészség a fontos, akkor az egészséges ételekről le kell venni az áfát, a sportszereket lehetne olyan formában kedvezménnyel adni mind annak idején a sulinet programban a számítástechnikai cuccokat.
  Magyarországon a kevesebb jövedelmek miatt nincs olyan hatása még a mekinek mind Amerikában(elhízásra gondolok) hisz ott szinte mindenki gyors kajákon él. Arra kell törekedni, hogy ez így is maradjon.
  Ha ma egy élet erős felnőtt ember normális étvággyal be megy a mekiben akkor az rendszeresen komoly nyomot hagy a pénztárcán.
  Évente kétszer én is betérek a párommal, de kb. ennyi tisztességes áron jól lakni, azért nem lehet.
  A sült kolbászos nem mindenhol jó, de aki rendszeresen jár egy helyre, az kitapasztalja melyik az igazi
  Házi kolbász, amit otthon készít az ember az, persze hogy jobb, mert a saját ízlésed alapján készíted de ez szinte igaz majdnem minden házilag készíthető kajára.”
 • 30. karakter 2011. június 23. 10:07
  „24. Beex 2011.06.23. 08:37

  Ha jól tudom, akkor a film arról szól, hogy valaki csak gyorséttermi kaját eszik, és bemutatják, hogyan romlik az egészsége. Gondolom, ha valaki kizárólag csak narancsot enne, annak is romlana az egészsége.”
 • 29. pancser 2011. június 23. 10:01
  „anyu3! Teljes mértékben igazad van, a mekit vannak akik zsigerből gyűlölik, ez az ő dolguk. Mi azonban szeretjük és biztosak vagyunk abban, hogy egészségesen étkezhetünk ott ha akarunk. Ha lesz adó, a meki tudni fogja hogyan kell alkalmazkodni, kétlem, hogy a virágpiaci kolbászsütő erre képes lenne.”
 • 28. anyu3 2011. június 23. 09:51
  „Én a mekiben általában salátát szoktam enni.A környezetemben aki kövér, az egyik se a mekibe jár.
  Javaslom megadózatni a " valóvilágokat" a tévében. Az agymosás legalább annyira veszélyes .”
 • 27. Hunicum 2011. június 23. 09:44
  „23. anyu3!

  Eddig abba a hitbe voltál, hogy a kövér emberek a Mekiben élnek? Tudod, a magyarok zöme jár oda. Nem feltétlenül ott kell egy pillanatot elkapnod és az alapján leszűrnöd a véleményed. Nézzél csak nyugodtan körül a környezetedbe, mert azokról az emberekről is beszélünk, csak éppen akkor nem voltak ott mert kijöttek már.
  :D”
 • 26. anyu3 2011. június 23. 09:38
  „Ha nem zabál többet, mint amennyit lemozog, akkor nem lesz super size. Az a baj, hogy sokan csak zabálnak
  ész nélkül.”
45 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kattogó betűk

Nemrég azt olvastam, nem gyártanak több írógépet a világon. Bezár az utolsó mechanikusírógép-gyár is Indiában. Tovább olvasom