Pro Urbe Győr díjas könyvtárigazgató - "Ez a díj nem egyszemélyes"

Pro Urbe Győr díjat kapott dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója több évtizedes kiváló intézményvezetői munkája, valamint a város kulturális életét gazdagító, értékes szakmai és alkotói tevékenysége elismeréseként. A szakembert a napokban újraválasztották, további öt évig marad az intézmény vezetője.

Ollári Gergely

Dr. Horváth Sándor Domonkos a Pro Urbe díjjal. Fotó: Rákóczy Ádám

– Közel negyven éve dolgozik Győrben. Milyen érzésekkel vette át a Pro Urbe Győr díjat?

– Sok ilyen nap nincs az ember életében. Két évvel ezelőtt éltem át hasonlót, amikor Szinnyei József-díjat kaptam, ami a szakmában adható legmagasabb elismerés. Akkor úgy éreztem, a szakmám oldaláról ismertek el, most pedig a város részéről, ami a helyi érték­ítéletet tükrözi. Megrendítő, és nagy bennem a hálaérzet. De ez utóbbi díj nem egyszemélyes. Azt szoktam mondani, a kiállított díszoklevélnek csak egy sarkát fogom én, a többi hármat a kollégáim és munkatársaim.

– Sok minden történt az elmúlt negyven esztendőben, van, amire kifejezetten büszke, és sokat emlegeti?

– A központi könyvtár külső és energetikai felújítása szép eredménnyel zárult, úgy, ahogy a felnőttolvasótér belső rekonstrukciója is. Ilyen volt annak idején a Kisfaludy Károly Könyvtár felújítása, amit emeletről emeletre tettünk szebbé. Olyan volt, mint a puzzle, ami folyamatosan bővült. Modern és szerethető tereket hoztunk létre az évek alatt, ahol az emberek találkozhatnak, olvashatnak, kölcsönözhetnek. Emellett jó visszaemlékezni valamennyi Győri Könyvszalonra is, ami a város egyedi és különleges programja.

Dr. Horváth Sándor Domonkos a Pro Urbe díjjal. Fotó: Rákóczy Ádám

– Milyennek látja Győr jelenlegi kulturális életét?

– Hihetetlenül gazdag, egyedi jelenség. Nagy erőssége a Győri Nemzeti Színház és a Győri Balett, amelyek a kulturális élet zászlóshajói. Számos intézmény működik itt, több ízlésvilág jelenik meg, több célközönséget céloznak meg. A legcsodálatosabb az, hogy a Covid idején is szolgáltattak. Aztán ott a Generációk Háza, a Vaskakas Bábszínház, a különböző civil szervezetek és vállalkozások munkája. Ezek mindegyike üde színfoltja a kulturális életnek.

– A kultúra is fejlődik. Mit gondol, miben kell változnia?

– Az intézmények nem rivalizálnak, hanem együttműködnek. Ez nagyon szép. Mindenkinek fontos feladata, felelőssége van, ami leginkább a győriségtudatot erősíti. Ezek mentén fejlődik Győr, és egyre erősebb.

– A napokban újraválasztották, további öt évig marad a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója. Milyen tervei, céljai vannak a közeljövőben?

– Az intézmény hamarosan Győr városrészeinek tizenegy kötetből álló közösségtörténeti feldolgozását is átnyújtja majd a helyieknek, és elkezdődik a szintén modernizált gyermekkönyvtár megyei olvasás- és irodalom-népszerűsítési programja. Hamarosan átadjuk az első győri könyvkölcsönző automatát is. Ezeken túl itt az idei év egyik legjelentősebb programja, a Petőfi-fesztivál és -programsorozat, amivel kapcsolatban szintén bőven akad tennivaló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában