Kiemelkedő oktatói-kutatói pályafutás - Kissné dr. Zsámboki Réka három évtizede hűséges a Soproni Egyetemhez

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel ismerte el az államfő a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar tudományos és külügyi dékánhelyettesének, Kissné dr. Zsámboki Rékának kiemelkedő oktatói-kutatói pályafutását, aki az óvodapedagógia területén végzett kutatásai, valamint az óvodapedagógus-képzésben és a Kárpát-medencei intézményhálózat kiépítésében vállalt példaértékű szakmai és vezetői munkája elismeréseként érdemelte ki a kitüntetést.

Papp Fanni

Kissné dr. Zsámboki Réka hitvallása, hogy a neveléstudomány és a pedagógiai gyakorlat iránti elköteleződés és felelősség mentén hiteles és követendő példát kell nyújtani a ránk bízott gyermekeknek, tanulóknak, szülőknek és pedagógusjelölteknek.

Fotó: Rombai Peter \ RepeszTech

  • Kissné dr. Zsámboki Réka pályafutása harminc évvel ezelőtt a Soproni Óvóképző Főiskolán kezdődött, s máig hűséges maradt az intézményhez.

- Sikeres pályafutásomat családomnak, egykori tanáraimnak, kollégáimnak és munkahelyi vezetőimnek is köszönhetem. Munkámat a tőlük kapott szellemiség, pedagógiai hitvallás és emberi értékek mentén próbálom végezni - meséli Kissné dr. Zsámboki Réka, aki vallja, hogy az állami kitüntetés nemcsak megtisztelő elismerés, hanem a jövő generációit nevelő hazai és határon túli óvodapedagógusokért vállalt szakmai felelősség is egyben.

- Már kora gyermekkoromtól kezdődően tudtam, hogy kisgyermekek nevelésével, tanításával szeretnék foglalkozni, és a pályaválasztásig kitartottam egykori álmom mellett – emlékezett vissza Kissné dr. Zsámboki Réka. Hozzátette, hogy éppen harminc évvel ezelőtt, 1993-ban lépte át a soproni Benedek Elek Pedagógiai Kar küszöbét, mint hallgató, s itt szerezte meg óvodapedagógusi diplomáját.

- Hallgatóból később gyakorlatvezető óvodapedagógus lettem a Soproni Óvóképző Főiskola I. számú Gyakorló Óvodájában, ahol egy országosan egyedülálló pedagógiai kísérlet megvalósításában is közreműködtem. Célestin Freinet francia reformpedagógus természet- és életközeli nevelési koncepciójának adaptálásával a kilencvenes évektől kezdődően kinyitottuk az óvoda kapuját az életre - a korábbi kötelező foglakozások és feladatlapok kitöltése helyett -, felfedező séták során ismerkedtünk meg a bennünket körülvevő természeti és társadalmi környezet csodáiban rejlő ismeretekkel – részletezte Kissné dr. Zsámboki Réka.

Neveléstudományi tanulmányait később az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán folytatta, majd ugyanitt summa cum laude minősítéssel doktori fokozatot szerzett. Az élet közben egy érdekes választás elé állította.

- A Nyugat-magyarországi Egyetem Pedagógiai Karán lehetőséget kaptam arra, hogy édesanyám nyomdokaiba lépve, a felsőoktatásban folytassam a pályafutásomat. A váltás nagy dilemmát jelentett számomra, azonban úgy éreztem, hogy oktatóként tevékenykedve egyre több szakmailag felkészült és elhivatott óvodapedagógus-hallgatót tudok majd képezni. Ma ők folytatják ezt a szép hivatást, élményekben gazdag óvodai életet és boldog gyermekkort nyújtva a rájuk bízottaknak - zárta gondolatait a díjazott, aki jelenleg a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar egyetemi docense és dékánhelyettese. Feladatkörébe tartoznak a nemzetköziesedést szolgáló oktatási, kutatási és mobilitási programok, a határon túli pedagógusok továbbképzése, a gyakorlati képzés és a bázisóvodai hálózat koordinációja, a minőségbiztosítás, valamint a Karon folyó tudományos munka felügyelete.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában