Meghatódva, gombóccal a torkában vette át a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést a selmecbányai örökség szószólója, ifj. Sarkady Sándor

Szívügyének tekinti a soproni-selmeci hagyományok feltárását és ennek megismertetését a hallgatókkal. Munkái azt a célt is szolgálják, hogy egyre több fiatal válassza a soproni egyetemet

Varga Henrietta

dr. ifj. Sarkady Sándor a magyarság és a város történelmét feltáró kutatói és oktatói munkája illetve az egyetem szellemiségét, különösen a selmeci hagyományok ápolását szolgáló tevékenysége elismeréseként vehette át a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést.

Fotó: Máthé Daniella

A magyarság és a város történelmét feltáró kutatói és oktatói munkája illetve az egyetem szellemiségét, különösen a selmeci hagyományok ápolását szolgáló tevékenysége elismeréseként dr. ifj. Sarkady Sándornak a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést adományozta Novák Katalin köztársasági elnök.

- A díjat a gyönyörűen feldíszített Vigadóban vehettem át, meghatódtam, gombóc volt a torkomban és rögtön a szüleim jutottak eszembe. Arra gondoltam, hogy édesanyám és édesapám, akik sajnos már nem élnek, mennyire büszkék lennének erre a kitüntetésre - kezdett bele ifj. Sarkady Sándor.  Azt, hogy ezt a díjat megkaphattam elsősorban nekik köszönöm. Óriási elismerés, hogy értékelik azt a munkát, amit szeretett szülővárosomért és egyetememért tettem - folytatta.

Sándor szívügyének tekinti a soproni-selmeci hagyományok feltárását és ennek megismertetését a hallgatókkal. Munkái azt a célt is szolgálják, hogy egyre több fiatal válassza a soproni egyetemet, hiszen ezen intézmény falai között tanulni, dolgozni presztízs tanulónak, oktatónak egyaránt.

- Selmecbánya és a selmeci szellem örök, hazaszeretet, testvériesség, bajtársiasság, egymásrautaltság jellemzi, ezt oktatom immár 14 éve a diákjaimnak. Mindent elkövetünk, hogy ez az örökség fennmaradjon - tette hozzá.

- A műveimet a tanulók szolgálatába állítom, az óráimon ezekből adok fel részleteket vagy történelmi jegyzeteket. A hallgatóim megtanulják, a kijelölt részeket elolvassák, feldolgozzák és megismerhetik azt, hogy például az ötvenes években mennyire nehéz volt soproni főiskolásnak lenni. Megtudhatják, hogy a régi diákoknak, ha kellett titokban, ha kellett féltitokban, mennyit kellett küzdeni azért, hogy tovább vigyék a selmeci hagyományokat. A nehézségek ellenére a tapasztalataikat továbbadták a következő nemzedéknek és ez tükröződik a megjelent munkáimban is.

Egyik kedvence az a gyűjtemény, ahol a selmeci diák,- és képeslapokat dolgozta fel közel 600 illusztrációval. Ezt a hallgatók is kifejezetten szeretik, főleg az elsőévesek, akik ilyenkor látják milyen fontos a hagyományápolás.  

- Folyamatosan biztatom őket, hogy a XXI. század közepén ők is örökítsék meg az egyetemi diákéletet az utókor számára - zárta a beszélgetést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában