A szabad sajtó napja Sopronban: Bódvai Ildikó kollégánk munkáját is elismerték - fotók

A soproni önkormányzat a Magyar Sajtó Napja alkalmából ünnepséget tartott kedden délelőtt a városházán.

Papp Fanni

Bódvai Ildikó

A városvezetés nevében Farkas Ciprián polgármester és Simon István alpolgármester köszöntötte a helyi sajtó képviselőit. Az ünnepnap alkalmából a közösség tájékoztatásában végzett kitűnő munkájának elismeréseként Polgármesteri Elismerő Oklevelet adott át Bódvai Ildikónak a Kisalföld soproni szerkesztőségvezetőjének és Filep Istvánnak a Soproni Téma fotóriporterének.

Bódvai Ildikó 1996 óta dolgozik a Kisalföld szerkesztőségében, előbb újságíróként, majd 2002-től a soproni szerkesztőség vezetőjeként. A megyei napilap központi szerkesztőségében immár két évtizede következetesen képviseli a soproni olvasók érdekeit. hogy minél nagyobb felületen, minél több hírrel, hasznos információval és szórakoztató tartalommal láthassák el az itt élőket.

Munkája során gyakran foglalkozik közéleti témákkal. 1997-ben például átfogó írást publikált az 1989-es Páneurópai Piknik hátteréről, történéseiről és az utóéletéről. Vallja, hogy az újságírók egyik legfontosabb feladata segíteni az embereket közérdekű problémáik, ügyes-bajos dolgaik megoldásában. A nyilvánosság erejét kihasználva vezetésével fontos ügyek mellett kötelezte el magát a soproni szerkesztőség.

Cikksorozatok jelentek meg a 85-ös főút korábban életveszélyes szakaszának felújításáért, kampány indult a Tómalom utcai gyermekotthon lakóinak megsegítéséért, a kerékpározás népszerűsítéséért és sok más fontos ügyért. Ezekben a kérdésekben mindig együttműködésre törekedett az önkormányzattal és a városvezetéssel.

Filep István fotóriporter és fotóművész már egész fiatalon határozott elképzeléssel bírt a jövőjével kapcsolatban. Tízéves korában eldöntötte, hogy felnőttként vagy fotóriporter, vagy színész lesz. Fiatalkorát is ez a két irány határozta meg. A gimnáziumi évek alatt első helyen szerepelt a színház és a szavalás, míg hobbiként a szabad percek mindegyikét a fényképezés töltötte ki.

Tanulmányait az akkor egyetlen magyarországi fotográfusképző intézetben, a budapesti Práter utcában folytatta. A tanulóévek végeztével, 1977. augusztus 15-től világosítóként kezd az MTI-Fotó Illusztrációs Rovatánál. Majd a ranglétrát végigjárva, 1982-től már műszaki reklám- és illusztrációs fényképészként dolgozott. A rovat szerkesztőséggé való átalakítása után pedig a képeslap csoportba került.

A levelezőlapok készítése során bejárta egész Magyarországot, így a nyugat-dunántúli Régiót is, melybe azonnal beleszeret, és innentől kezdve a Fertőd–Sopron–Nagycenk háromszög lelkes rajongója lett, amelynek visszavonhatatlan bizonyítéka, hogy később Budapestről Fertőújlakra költözött.

1998-tól a Magyar Távirati Iroda külsős fotóriportere és ausztriai tudósítója. Esztergomról készült fotóalbumát 1988-ban adták ki. 1996-ban a Fertőd-Eszterháza című kötete aratott nagy sikert, amely azóta több kiadást ért meg. A Szentendrei Szabadtéri Múzeumról 2000-ben jelent meg albuma. Ő fotózta a Különc Borvidék című könyv első és második kiadását is.

A Soproni Téma első számú fotósa 2020 óta. Egyéni látásmódja, rendkívüli érzékenysége és technikai tudása emeli az ország legjobb fotósai közé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában