Még néhány hónap türelem

2023.02.03. 07:48

Egy éve kezdődött a parkolólemez építése Győrben a Kuopió parkban, nyár elejére talán elkészül - Videó

Győr-Adyvárosban a Kuopio parkban tavaly óta zajlik a parkolólemez építése. A környéken élők már régóta vártak arra, hogy enyhüljenek a parkolási nehézségek. Radnóti Ákos alpolgármesterrel, adyvárosi önkormányzati képviselővel néztük meg, hogy halad a munka.

Barki Andrea

Adyvárosban ez lesz a harmadik nagy parkolólemez a kórház és a vásárcsarnok melletti után – emelte ki Radnóti Ákos.

Fotó: Csapó Balázs

– A Kuopio parki beruházás megvalósítása sokáig húzódott, mert nagyon komoly költségekkel jár – mondta Radnóti Ákos. – Országgyűlési képviselőinkkel régóta dolgoztunk ezért a projektért, végül is két és fél milliárd forint támogatást sikerült hozzá szerezni. A hideg ellenére most is folyik a munka, hogy a nyár elejére minden elkészülhessen. Villanyt szerelnek, bádogoznak. Nemcsak parkolólemez épül, a parkot is felújítjuk. Az aszfaltozásra tavasszal kerül sor, majd a parkosítás következik. Készül a futópálya, rakják a szegélyeket – mutatta az alpolgármester. 

Járdák is megújultak 

– Sok új parkolóhely lesz a parkolólemezen, a felszíni parkolóhelyek közül már több rendelkezésre is áll. Köszönjük a lakók türelmét, hiszen az építkezés miatt ideiglenesen sok parkolóhelyet kellett megszüntetni. Jó hír viszont, hogy a Kodály Zoltán utca 2–10-es házsor melletti területen már több új parkolóhely van, mint eddig, mert forgalomtechnikailag másképp alakítottuk ki. A Földes Gábor utcánál negyvenkettővel lett több, mellette pedig a járdát is építjük. A Móra-iskola környékén borzalmas állapotban volt a járda, azt is megjavítottuk. 

A díjról később döntenek 

A 166 új parkoló jelentős előrelépést jelent. 
– Tudom, hogy ez is kevésnek tűnhet, hiszen a háztartások többnyire két autóval rendelkeznek, bár annak idején ezeket a lakótelepeket nem így tervezték, nem gondoltak arra, hogy egynél több autója is lehet bárkinek. Hozzá kell azonban tennem, hogy a zöldterületeket is szeretnénk megóvni. Szükség van a parkokra is, nem lehet mindent lebetonozni. Itt is nagyon sok fát megmentettünk. Ha valaki így sem talál parkolóhelyet, hozzá kell szokni, hogy pár percet gyalogolnia kell – mondta az alpolgármester, aki arra a kérdésre, hogy kell-e fizetni a parkolólemez használatáért, így válaszolt: – 2015 óta a lakosságot többször megkérdeztük, fórumot is tartottunk. A válaszadók 80–90 százaléka azt mondta, hogy mindenképpen fizetne a parkolásért, csak végre legyen már parkolóhely. A lemezen egy garázsszintű szolgáltatást nyújtunk bekamerázott, kivilágított, biztonságos helyen. Meg kell majd gondolni, hogy milyen díjazást alkalmazunk, de ez egy későbbi döntés lesz. 

A lakók már várják 

– Örülünk, hogy a fejlesztések befejeztével több parkolóhely lesz. Napközben még csak-csak találni, de délutántól már szinte esélytelen, hétvégén meg pláne. Sajnos rengeteg rossz állapotú, műszakilag használhatatlan gépkocsi foglalja a környéken a helyeket, elszállításukkal is fel tudnának szabadítani néhányat. A szomszédban nemrég megszűnt a rendőrségi kirendeltség, azonban az ahhoz tartozó parkolóhelyeket még mindig csak engedéllyel lehet használni. Ha feloldanák a korlátozást, szintén lennének pluszhelyek – fejtette ki véleményét a Kuopio park szomszédságában álló tízemeletes ház egyik lakója. – Érdeklődtünk a Győr-Szol Zrt.-nél arról, hogy mikortól lehet igényelni fix kocsibeállót a parkolólemezen, de egyelőre nem tudtak konkrétumot mondani. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában