kisalfold.hu podcast

2023.01.13. 06:27

Az identitást erősítik az értékeink - Dr. Pető Péterrel, a vármegyei értéktárbizottság elnökével beszélgettünk - Hallgassa meg!

Győri vár, soproni Tűztorony, szigetközi friss víz vagy rábaközi perec. Néhány azon kincseink közül, amelyek már bekerültek az értéktárba. Legújabb podcastünkben minderről dr. Pető Péterrel, a vármegyei értéktárbizottság elnökével beszélgettünk.

Mészley Réka

Dr. Pető Péter volt legújabb podcastünk vendége, aki Mészely Réka újságíróval beszélgetett.

„Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn” – Széchenyi István ezen gondolata a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Értéktár Bizottság jelmondata, hangsúlyozta dr. Pető Péter, aki a vármegyei közgyűlési alelnöki tisztsége mellett több civil szervezetben is vezető funkciót tölt be, valamint elnöke a vármegyei értéktárbizottságnak is.

– Célunk, hogy identitást építsünk, hiszek abban, ha a lokális identitások erősek, abból lehet erős nemzeti identitást építeni. Magyarságunk pedig a nyelvünkön, a nemzeti identitásunkon múlik – vallotta legújabb podcastünk vendége, dr. Pető Péter. 

A jogalkotók 2012-ben fogalmazták meg az értéktárak fontosságát, az elmúlt tíz évben egyfajta mozgalom jött létre. Dr. Pető Péter arról is beszámolt, hogy a vármegyénkben működő országosan is példaértékű munkát végez, együttműködve csallóközi partnerekkel is, illetve segítve a települési és tájegységi értéktárak munkáját. 

Megtudtuk, hogy az elmúlt egy évtized alatt nálunk hetvenkét települési értéktár jött létre, sőt, három tájegységi értéktár is működik. A bizottsági elnök mesélt arról is, hogy milyen elvek mentén döntenek arról, hogy egy adott érték bekerülhet-e a megyerikumok közé, melyből jelenleg száztizenkettőt tartanak számon. 

Dr. Pető Pétert arról is kérdeztük, hogy miért jó, ha egy-egy település eléri, hogy a vármegyei kincsek közé kerüljön egy-egy helyi érték. Azon túl, hogy a helyi identitást erősíti, a térségek is jobban megismerhetik egymás természeti, építészeti, kulturális értékeit, hagyományait, melyek közül sok például csak az adott településre jellemző. 

Beszélgetőpartnerünk azon településeket is arra buzdítja, ahol még nem hoztak létre helyi értéktárat és ehhez kapcsolódó bizottságot, bátran tegyék meg e lépést, hiszen erre nálunk számos jó példát találhatnak. 

A beszélgetés

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában