Vágon életveszélyessé vált a kémény, nem tud fűteni a nyugdíjas Matild néni

Használhatatlanná vált a Vágon élő Ring Matild Elisabeta kéménye, az otthonában ottjártunkkor mindössze nyolc fok volt. A Jóakarat hídján keresztül az összefogás ismét megmutatkozott, a támogatás jelentős mértékben hozzájárul a kémény rendbetételéhez.

Kustor Réka

A kémény javíttatása most az elsődleges, hogy Ring Matild Elisabeta végre fűthessen. Fotó: Kustor Réka

Kötött holmiban, jó melegen felöltözve fogadott bennünket vági otthonában Ring Matild Elisabeta. Elkél a sok ruha, hisz a szobájában a hőmérő csupán 8 fokot mutatott. A tél egyre hűvösebbre fordul, így gyorsan megoldást kell találni a fűtésére, más alternatívát nem mer használni. A kónyi központból érkező családsegítő rögtön a segítségére sietett, közreműködnek a probléma megoldásában, ahogy a Kisalföld alapítványán keresztül érkező 200 ezer forint támogatás felhasználásában is. 

– Nem tudok már a padlásra felmenni, így nem is vettem észre a hibát – kezdte a nyugdíjas, aki egyedül él a házban, hű társa a kiskutyája. Az a szerencse, hogy nem történt nagyobb baj. Matild néninek Kolozsvárról vezetett az útja előbb Várpalotára, majd 14 évvel ezelőtt Vágra. A férjét, aki Kolozsváron volt a porcelángyárban kémikus, sajnos már rég elvesztette.

– Ott szeretek lenni, ahol a családom van – utalt arra, hogy szeretett fia és családja közelében telepedett le, aki próbálja ugyan segíteni, de a kiadások mára jelentősek lettek. 

Matild néni röntgenes volt három évtizeden át, de dolgozott gyárban, majd újságkihordóként. A nyugdíja szerény, a kiadásaival igyekszik felelősen gazdálkodni, de a napi megélhetésen túl a kapu rendbetételére felvett gyorskölcsön is nyomja a vállát. Az egészségi állapota is leromlott az évek alatt, minderre jön a kéményprobléma: – A kéményseprők a helyszíni szemle során az életveszélyes állapotára tekintettel betiltották annak használatát, amíg a kibéleltetése és javítása meg nem történik. A költségek elérik a 350 ezer forintot, ezt önerőből nem tudom kigazdálkodni – mondta. 

A pléd alatt három vastag takaró, alulról is jól kibélelt az ágy, jó meleg az öltözék. Matild néni 76 éves, egyébként energikus, próbálja magát nem átadni a keserűségnek, inkább a helyzet megoldására törekszik. Valamennyi fája van, bekészítve várja, hogy tűzre kerülhessen és végre felmelegedjenek a falak. „Én a kicsinek is örülök, de ez igazán nagy ajándék, hálás vagyok a jó szándékért” – utalt végül a kapott támogatásra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában