Kvíz az egészségért

2022.04.15. 06:30

10 kérdés az egészségről - 5. rész: alvászavarok

Ön jól alszik? Az alvás zavara összetett probléma.

kisalfold.hu

Fotó: pixabay.com

Az alvás szervezetünk alapvető működési folyamatai közé tartozik. Fontos, mással nem pótolható élettani szerepe van a szervezet fizikai és pszichés regenerációjában. Az alvás nem passzív állapot, aktív idegrendszeri működés következménye. Számos hormonális, anyagcsere és idegrendszeri folyamat zajlik az alvás alatt.

Ön jól alszik? Az alvás zavara összetett probléma. Tesztelje tudását! A Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda kvíz kérdései >>

Az alvásigény egyénenként és életkoronként jelentős eltérést mutat. Serdülőkorban alakul ki a felnőttekre jellemző alvás mintázat, mely általában 7-8 óra alvás éjszaka, délutáni rövid alvásperiódussal. A természet változásai - fény és sötétség váltakozása - és a ránk ható környezeti viszonyok, pl. zajok, munkarend befolyásolják az alvásunkat.

Ha frissen ébredünk és kipihentnek érezzük magunkat, akkor elegendő az alvásra fordított idő, és megfelelő az alvás minősége is.

Az alvászavarok egyszerre jelentenek tünetet és betegséget. Mindkét esetben komolyan kell venni, mivel az alvászavarok nem csak a szervezet regenerálódását nehezítik meg, hanem a mindennapos fizikai és szellemi tevékenység végzését is ellehetetleníthetik. 

Az alvászavarokkal küzdők mintegy 15 százalékának esetében a háttérben pszichés feszültség kísérőjelenségeként mutatkozik az alvászavar. Nagy részük nem is érzékeli a nappali feszültséget, csak az alvászavar jelentkezésén keresztül észlel problémát.

Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak mellékhatásként alvászavart, ilyenek például a béta-blokkolók, de a túlzott koffeinfogyasztás is problémás lehet.A csökkent, illetve nehezített alvást, álmatlanságot inszomniának, a fokozott alvástevékenységet  hiperszomniának nevezzük. Nagyon gyakran egyszerre mindkét jelenség jellemzi az alvászavarral küzdő embert, hiszen aki éjszaka nem képes kipihenni magát, nem tud aludni, nappal általában fáradékonyabb, álmosabb, gyakran a nappali órákban alszik. Mivel a kialvatlanság rontja a teljesítőképességet, növeli a balesetek kockázatát és csökkenti az immunrendszer védekező képességét, ezért ilyen esetben feltétlenül szakemberhez kell fordulni.

Az alvászavar típusai

  • Az inszomnia, azaz álmatlanság olyan állapot, amikor fáradtak vagyunk, nagyon szeretnénk aludni, de nem tudunk. Vagy felületesen alszunk, éjszaka többször felébredünk, esetleg túl korán ébredünk fel. A tartósan fennálló inszomnia hátterében állhatnak különböző testi vagy mentális betegségek, egyes gyógyszerek, élvezeti szerek, életmódbeli és lelki tényezők egyaránt.
  • Hiperszomnia áll fenn, ha nappal annak ellenére fáradt valaki, hogy éjszaka elegendő ideig aludt. A hiperszomnia oka lehet bizonyos gyógyszerek, főként altatók vagy nyugtatók túladagolása, de a fokozott alvásigény utalhat testi betegségekre is.
  • Narkolepszia: a legnehezebben diagnosztizálható alvászavar váratlan alvásrohamokkal, átmeneti bénultsággal, hallucinációkkal jár, és gyakran évtizedeken át okoz nagyon kellemetlen tüneteket.
  • A nyugtalan láb szindróma legfőbb tünete a végtagokban, főleg a lábakban érzett kellemetlen, nehezen leírható diszkomfort érzés, ami nemcsak az elalvást, de a nappalokat is jelentősen megnehezíti.
  • Az alvási apnoét, vagyis légzéskimaradást a garatban kizárólag alvás, illetve szendergés közben kialakuló, ismétlődő elzáródás okozza.
     

Az alvászavarok kezelése

Amennyiben 1 hónapnál tartósabbak a panaszai, feltétlenül keressen fel szakembert! Rövid, átmeneti alvászavar és ismert ok (időzónaváltás, stressz, családi, munkahelyi konfliktus, testi betegség) esetén megoldást jelenthetnek a következő módszerek:

  • Az alvás-ébrenlét ciklust befolyásoló szokások megváltoztatása, így például a minden nap ugyanabban az időben fekvés és kelés
  • Rövid hatású altatószer átmeneti alkalmazása
  • A zavart kiváltó ok elhárítása vagy megoldása, például szorongás esetén autogén tréning

Tartós alvászavar esetén, a megfelelő kezeléshez először az okot kell kideríteni. Sokszor szükség van alváslaborban végzett vizsgálatokra, ahol az alvásszakértő orvos a megfelelő kórelőzmény és nemegyszer családtagoktól nyert információk birtokában (horkolás, alvajárás) alvásvizsgálatot javasol. Ilyen esetekben csak a műszeres vizsgálat tud fényt deríteni az alvászavar mögött meghúzódó okokra, így lehetőséget adva az eredményes megoldásra.

Összeállította: Domjánné Bartalos Krisztina mentálhigiénikus
Forrás : https://bhc.hu ,https://benu.hu, https://www.nappialvas.hu, https://nlc.hu

Ön jól alszik? Az alvás zavara összetett probléma. Tesztelje tudását! A Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda kvíz kérdései >>

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában