Kvíz az egészségért

2022.04.08. 06:39

10 kérdés az egészségről - 4. rész: le lehet-e szokni a dohányzásról?

Az Egészségfejlesztési Iroda kérdéssora nemcsak dohányosoknak.

kisalfold.hu

Illusztráció - pixabay.com

A dohányzást káros szenvedélyként ismert a köztudatban, talán még az is közismert, hogy számos betegséget okozhat, köztük a legsúlyosabbakat is, de mégis a leghúsbavágóbb tény nem nyer elég teret akkor, amikor a cigaretta egészségre gyakorolt hatásairól beszélünk: a rendszeres dohányzás átlagosan 7-10 évvel megrövidíti az életet. Az a tény sem annyira ismert, hogy negatívan befolyásolja a betegségek kezelését, hátráltatja a felépülést.

 

A dohányzásról leszokásról tudástesztünk itt elérhető >>

 

A dohányzás megelőzése különösen fontos, hiszen a dohányzás súlyos függőséget okoz. A cigarettázók igen hamar megtapasztalhatják ennek jeleit, életmódjuk elhagyhatatlan részévé válik a nikotin, a dohányos viselkedés. Már az első cigarettával azonnal elindulnak az egészségkárosító folyamatok is, ennek ellenére a dohányos a szenvedélyét kezdetben pozitívan éli meg, és főként stressz oldóként használja. Csak később szabadulna egészségre káros szokásától, azonban az komolyan próbára teheti akaraterejét.

 

Ha Ön dohányzik, érdemes tudnia, hogy sohasem késő letenni a cigarettát!

 

A leszokás nem könnyű, motivációja más-más, illetve hullámzó intenzitású lehet, ha azonban tenni szeretne a saját vagy családja egészségéért, és nyitott marad a füstmentes életre, sikerülhet a leszokás, ami segítséggel sikeresebb lehet. Önnek és környezetének is joga van a dohányfüst mentes életre!

 

A leszokás lehetőségéről érdeklődjön a Győri Járási Egészségfejlesztési Irodában: 96/507-900/8575, [email protected]. Az EFI dohányzásról leszokást tervezőknek szóló kiadványa online: https://www.yumpu.com/hu/document/view/65105747/dohanyzas-leszokas-20-12-16

 

Játsszon velünk!

A dohányzásról leszokásról tudástesztünk itt elérhető >>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában