Kvíz az egészségért

2022.03.25. 06:25

10 kérdés az egészségről - 2. rész: a szűrővizsgálatok életet menthetnek

A Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda kérdéssora nőknek és férfiaknak.


A Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda és Lelki Egészség Központ egészség megőrzési kvízjátéka

 

Sokszor halljuk, hogy az időben felismert betegség jól gyógyítható, ezért rendszeresen egészségügyi szűrővizsgálatokon kell megjelenni, a részvételi adatok mégis azt mutatják, hogy a rendelkezésre álló népegészségügyi szűrővizsgálatokat sokan nem veszik igénybe. Többen teljesen egészségesnek érzik magukat, ezért nem tartják fontosnak, és vannak, akik azért tartanak tőle, mert attól félnek, hogy súlyos betegséggel kell majd szembesülniük. Érdemes tudni, hogy a szűrés nem diagnosztikus módszer, de csökkenti a daganatos megbetegedések előfordulását, mert még idejében képes azonosítani azokat a kóros állapotokat, melyek a súlyos daganatos betegséghez vezethetnek. A tüneteket, panaszokat még nem észlelő, egészséges emberek körében kerül sor ezekre a típusú szűrésekre, annak érdekében, hogy a test elváltozásaira minél hamarabb fény derüljön. A daganatos megbetegedések a megfelelő kezeléssel sikerrel gyógyíthatók abban az esetben, ha idejében felismerésre kerülnek, és az előrehaladottabb stádiumban lévő betegségek kezelésére is széles körben állnak rendelkezésre korszerű módszerek. A „homokba dugom a fejem” stratégia a tapasztalatok szerint sajnos, nem sok jóra vezet.

 

Tudás-teszt itt >>

 

Természetesen a legjobb, ha inkább a betegségek megelőzésére koncentrálunk, és egészségesebb életmódot alakítunk ki, és ebben családtagjainkat is segítjük, azonban emellett sem elhanyagolható a szűrésen való rendszeres részvétel. A kettő együtt lehet hatékony abban, ha minél több életévet szeretnénk egészségben megélni.

 

Az Egészségfejlesztési Iroda elkötelezett abban, hogy minél többen igénybe vegyék a szűrővizsgálatokat, ezért foglalkozunk mai kvízünkben a méhnyakszűréssel és az 50-70 évesek körében népegészségügyi szűrésként újonnan bevezetett vastagbélszűréssel. A kérdések mindkét nem képviselőinek ajánlottak, számos hasznos információt tartalmaznak. A családtagok közötti beszélgetések témái is lehetnek, azért hogy egymást erősítsék a vizsgálatokon való részvétel elhatározásában.

 

A szűrések egészség megőrzésben betöltött szerepéről, a szűrések menetéről az EFI a következő oldalt ajánlja: www.szures.nnk.gov.hu

 

Tudás-teszt itt >>

 

Forrás: www.szures.nnk.gov.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában