Kvíz az egészségért

2022.05.31. 11:36

10 kérdés az egészségről - Ismét tanultunk az egészségjátékból a kisalfold.hu-n

Befejeződött a Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda és Lelki Egészség Központ és a kisalfold.hu 6 részes, 10 kérdés az egészségért elnevezésű játéka. Ismét sokan nekiugrottak a kvízkérdéseknek, a legügyesebbek könyvet nyertek.

kisalfold.hu

Gombás Zita, a Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda és Lelki Egészség Központ munkatársa a nyerteseknek járó, lelki egészséggel, illetve egészséges táplálkozással kapcsolatos könyvekkel. Fotó: Huszár Gábor

Sikert aratott lapunk és az egészségfejlesztési iroda közös kérdéssora

A kvízt a Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda és Lelki Egészség Központ (EFI) munkatársai, orvosok, szakemberek állították össze. Pozsgai Márta, az EFI projektmenedzsere és Gombás Zita, az iroda munkatársa az értékelés során olyan válaszokra bukkantak, amelyek arról árulkodnak, hogy sok tévhit kering a köztudatban. Ezeket vettük sorra. 

Vitaminok 

A legtöbbször rontott kérdés ez volt: a K-vitamin a véralvadás folyamatát segíti. Hogyan befolyásolja a kumarin típusú (Syncumar, Warfarin) véralvadásgátlók hatását a K-vitamin-tartalmú élelmiszerek fogyasztása (zöld leveles növények, spenót, brokkoli, saláta, fejes káposzta, kelkáposzta, illetve a tojás és a tej)? Helyes válasz: a K-vitamin-tartalmú élelmiszerek csökkentik ezen véralvadásgátlók hatását. Többen azt írták, hogy erősítik. A szakemberek elmondták: aki véralvadásgátlót szed, például szívproblémákra, fontos, hogy ezzel tisztában legyen, illetve orvosi tanácsra javasolt a táplálkozási szokásokhoz igazítani a gyógyszerszedést. 

Poszt-COVID-szindróma 

A poszt-Covid-szindróma annál jelentkezik inkább súlyos tünetekkel, aki túlsúlyos, krónikus szív- és érrendszeri betegséggel, krónikus pulmonológiai alapbetegséggel, anyagcsere-betegséggel küzd, daganatos betegséggel él, dohányos, súlyos állapotot vészelt át. Itt sokan tévesen jelölték be, hogy csak a súlyos lefolyású betegségen átesetteket fenyegeti. 

Testmozgás 

Életünk része kell legyen a rendszeres testmozgás, a szervezetre gyakorolt egyik azonnali hatása a pulzusszám megemelkedése, ami életkorfüggő. Egészséges maximális mértékének számítási módját kérdezték a szakemberek, amelyre a helyes válasz: 200–életkor. Ezt jellemzően nem tudták a kvíz kitöltői, ahogy erre a kérdésre sem válaszoltak többen jól: Átlagosan mennyi kalóriát lehet elégetni 30 perces futással? Helyes válasz: 300–350 kcal. Sokan úgy tippelték, hogy ez a szám magasabb. 

Méhnyakszűrés, vastagbélszűrés 

A méhnyakszűrés a 25–65 év közötti nőknek évente ajánlott. Milyen a méhnyakrák előfordulási gyakorisága hazánkban? Helyes válasz: évente több mint 1000 megbetegedést diagnosztizálnak. Sajnos sokan alulbecsülték a számot, ezzel együtt a veszélyt is. Szintén sok helytelen válasz érkezett erre a kérdésre: A vastagbélrák megelőzésének hatékony formája a vastagbél­szűrés, melyre az 50–70 év közötti férfiak és nők kapnak meghívót, vagy egyénileg is lehet jelentkezni rá. Mi ennek a szűrési módszernek a lényege? Helyes válasz: a székletben jelentkező vér kimutatása. A sok téves tipp egyik oka az lehet, hogy ez a vizsgálat a népegészségügyi szűrések sorában viszonylag fiatal. Aki koránál fogva érintett, érdemes tájékozódnia a szures.nnk.gov.hu oldalon. 

Le lehet-e szokni a dohányzásról? 

A legtöbbször rontott kérdés ez volt: Mit gondol, melyik a leggyakoribb sikeres leszokási módszer az alábbiak közül? Helyes: újratanulni a nemdohányzó magatartást, fokozatosan csökkenteni a cigaretták számát, majd teljesen elhagyni a dohányzást. Sokan az egyik napról a másikra elhagyást írták, pedig ez valójában 100 emberből talán ha négynek-ötnek sikerül. A petz.gyor.hu oldalon a dohányosok a leszokáshoz kapcsolódóan számos hasznos írást találnak. 

Alvászavar 

A legtöbbször rontott, inkább érdekes, mint tévhitet boncolgató kérdés ez volt: Mi jellemző a REM-alvásra? Helyes válasz: pulzus és légzés felgyorsul, gyors szemmozgások jelentkeznek, az izomtónus megszűnik, álmok ebben a szakaszban jelentkeznek, az alvásidő 20 százalékában figyelhető meg. Erre a legkülönfélébb rossz válaszok érkeztek. Szintén rosszul becsülték meg a választ erre a kérdésre: Mit gondol, a népesség hány százaléka szenved visszatérő vagy rendszeres alváselégtelenségben (elalvási nehézség, éjszakai ébredések, sikertelen visszaalvás, túl korai, fáradtan való ébredés)? A helyes válasz: 15–30 százalék. A rosszul válaszolók fele ennél kevesebbre, a másik fele többre gondolt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában