Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Vizet a Dunába: Egyhangú igen a népi kezdeményezésre - képgaléria

A Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottsága a dunakiliti kihelyezett keddi ülésén ajánlást fogalmazott meg az Országgyűlés számára, ebben a Kisalföld népi kezdeményezésének általános vitára bocsájtását egyhangúlag támogatta.18 óra 40 perc - Folyamodvány, petíció a magyar kormánynak

Babos Attila, a Szigetközi Fejlesztési Tanács elnöke, Dunaszeg polgármestere mind a 28 szigetközi polgármester aláírásával egy folyamodványt adott át Nagy István mosonmagyaróvári képviselőnek.

A petíció címzettje a magyar kormány: a dokumentumban többek közt a Mosoni-Duna azonnali vízszintemelését és az Öreg-Duna vízgazdálkodási kérdéseinek megoldását sürgetik.

Babos Attila azt kérte: bízzanak a helyi szakemberekben, s találjanak mielőbb mindenki számára lefogadható megoldást.

A házigazda Dunakiliti polgármestere, Szokoli Sándor szerint a Szite javaslat bármilyen vízmegosztás esetén életképes, a megoldást illetően pedig mielőbbi döntés sürgetett.

18 óra 30 perc

Nagy Andor ezután visszautasította "Illés Zoltán gyalázását": szerinte nem korrekt, mivel nincs jelen, s nem tudja magát megvédeni.

Fejér Andor (Fidesz) is azt tartotta fontosnak, hogy szakmai kérdésként kezeljék az ügyet, Bartos Mónika (Fidesz) szerint pedig a népi kezdeményezés sikertörténet, amelyben a kezdeményezők és a bizottság szándéka megegyezik. Bödecs Barna (Jobbik) úgy látja: nem lehet újabb 20 évet várni a megoldással.

A bizottság ezután egyhangúlag úgy döntött: ajánlásban támogatja a Kisalföld népi kezdeményezésének általános parlamenti vitára bocsátását.

18 óra 23 perc

Ne merjek szóba állni a vízügyi lobbi civil szervezetbe bújtott területi képviselőivel, akik megvett emberekkel - kaptam ilyen e-mailt és telefonhívást 2009-ben, amikor miniszterként a Szite javaslatot is hallhattam egy fórumon" - kezdte korábbi sérelmével Szabó Imre.

Ezután Illés Zoltán rádióinterjúját idézte a népi kezdeményezéssel kapcsolatban: "rossz politikusi magatartás, ha valaki üzenni akar. A szakmának kellen eljutnia oda, hogy megmondja, az előterjesztések közül mi támogatható."

"A vidékfejlesztési minisztériumnak sunyi és impotens a hozzállása ehhez a kérdéshez. Miért nem állt ki ide ma tőlük valaki, s ismertette a javaslatát? Ha Hágába visszamegyünk, ismét eltelik 15-20 év, s semmi sem változik. Akkor sem, ha a népi kezdeményezést egy szerda éjjel 15 bóbiskoló képviselő és az üres falak között tárgyalják, s hoznak határozatot.

A kezdeményezés rendkívül értékes, 20 év után kiszabadult a szellem a palackból, s lehet róla társadalmi vitát folytatni. A szakemberek javasoljanak, a poltika döntsön a megoldásról. Kezdjünk el végre cselekedni. Nem szabad, hogy leálljon az ügy, napirenden fogom tartani" - mondta Kepli Lajos az ülésen.

18 óra 3 perc

A tájékoztatók után a bizottság több tagjai is kifejtette az ügyben alkotott álláspontját. Nagy Andor (Fidesz-KDNP) szerint ez politikai ügy: "tőlünk politikusoktól ne várja el senki, hogy ne politikai szemszögből nézzük az ügyet." Úgy látja: ez nem feltétlenül negatív dolog.

"A helyben élők azt várják el, hogy 20 év után történjen valami. Jogos elvárás, hogy e feszegető ügyben valamilyen irányba el kell mozdulni" - mondta majd a bizottság viszonylag szűk mozgásteréről beszélt. "A népi kezdeményezés sikeres, hisz a bizottság eljött Dunakilitire, ajánlást fogalmaz meg, a parlament pedig megtárgyalja."

"Tartózkodjunk attól, hogy műszaki megoldási javaslatokat tegyünk politikusként: ez a szakemberek dolga. Figyelembe kell vennünk, hogy a megoldásra nagyon erős helyi akarat van. Remélem nem kell újabb húsz évet, talán még húsz hónapot sem várni arra, hogy a térség jogos igénye megoldódhasson."

Jávor Benedek elnök szerint azon szervezeteknek, amelyeket most sok kritika ért, nem céljuk a szigetközi megoldás akadályozása. Ellenben nézetkülönség van a javasolt műszaki megoldások, s a helyes lépések sorrendjét illetően.

"Az elmúlt 20 év bizonyítota számunkra, hogy a szlovákokkal nemigen van reális esély megállapodni tárgyalásos úton. Amit a magyar kormány tehet, hogy visszaviszi az ügyet a Hágai Nemzetközi Bíróság elé, s egyértelmű állásfoglalást kér. Nem teheti meg, hogy nem használja ki az utolsó rendelkezésre álló kártyát a vízmegosztásról. Ezután láthatjuk, hogy mi a hosszútávon rendelkezésre álló vízmennyiség: ez befolyásolja, melyik az a megoldás, mely a legjobban kielégíti az itt lakók igényeit és az ökológiai szempontok közötti kompromisszumot.

17 óra 24 perc

A népi kezdeményezést benyújtó Szammer István, a Lapcom Kft ügyvezető igazgatója elmondta: tudni lehetett, hogy a népi kezdeményezés elindítása nagy óvatosságot igényel, nehogy politikai játszma áldozata legyen.

"Most stabil helyzetben beszélhetünk most egy kényes témáról. Az elmúlt napokban Illés Zoltán államtitkár felvetette, hogy milyen újság és emberek állnak a kezdeményezés mögött.

Ami tény: erős szociális szerepvállalást indítottunk el, s az elmúlt évtizedben komoly tapasztalatokat szereztünk.

Ez a kérdés feszegeti a régiót: úgy gondoltuk, nem lehet tovább halogatni megvitatását. Több mint nyolcvanezer ember aláírta az íveket, ami azt mutatja, nem olyan kérdés, mely fölött el lehet siklani.

Az, hogy 20 éve végignézzük a táj pusztulását, ma már politikai felelősség. Azokkal az emebrekkel kell párbeszédet folytatni, akik itt élnek, akik ennek következményeit viselik.

Mi ebben segítettünk, felvállaltuk a népi kezdeményezést: sok örömünk volt ebben az időszakban, mert ennyire egységesen még sosem állt ki az itt élő közösség egy célért. Azt kérném a bizottságtól, a képviselőktől: segítsenek túllépni ezen a húsz éven.

Lássuk be, hogy nemet mondani egy ilyen kérdésre, az felelőtlenség, mondhatni károkozás. Azzal lezárni, hogy `majd akkor térjünk vissza az ügyre, ha megegyeztünk a szlovákokkal´, megint csak felelőtlenség. Vannak olyan megoldások, melyek véleményem szerint nem veszélyeztetnek egy ilyen megállapodást.

Azt kérem, támogassák a kérdés megvitatását, hogy a parlamenttől kikényszeríthető legyen a szakmai megoldás."

15 óra 50 perc

A bizottság tagjai részéről elsőként Kepli Lajos (Jobbik)fogalmazta meg véleményét, tapsot is kapott érte.

"Az, hogy Magyarország végre vegye komolyabban a Szlovákiával való tárgyalásokat, nem megoldási alternatíva. A nemzetközi jogi kötelezettség ellenére másfél évtized után sincs eredmény Szigetköz ügyében. Nem tudom komolyan venni az olyan civil szervezeteket, akik akkor, amikor végre beszélni lehet a megoldási javaslatokról, nem hajlandóak részt venni a bizottság ülésén, mondván ott szóba kerülnek olyan javaslatok is, melyek nekünk nem tetszenek" - utalt a Védegyletre és a Duna Chartára.

"1992 óta a gát és a vízlépcső nálunk szitokszó, olyan ellenlobbi indult, mely nem teszi lehetővé a rendes párbeszédet, egyes szakmai köröket száműztek. 

A népi kezdeményezés sikere bebizonyította, hogy Szigetközben valamit tenni kell. A politikát ki kell venni a kérdéskörből. Lehet, hogy hiba volt a vízlépcső építés elkezdése, s lehet, hogy az abból való kilépés  nagyobb katasztrófát okozott" - mondta.

15 óra 40 perc

Fűzfa Zoltán, a szigetközi Pisztráng Kör Egyesület vezetője azt a tévhitet próbálta eloszlatni, hogy a Duna gondjait elsősorban Bős-Nagymaros okozta.

"Igaz, az i-re a pontot az erőmű tette fel. Végül azonban a szlovák titkosszolgálat sem intézhette volna jobban, hogy Szlovákia megkapja az egész folyót fele beruházási költséggel" - mondta. Hozzátette: Szigetköz érdekében az egyetlen jó megoldás a dunakiliti fenékküszöb volt. "Harminc mesterséges gát biztosítja, hogy a víz bennmaradjon a mellékágrendszerben" - mondta. Több célt fogalmazott meg: olyan vízdinamikát, ahol kisvizek és árvizek is vannak, az ökológiai átjárhatóság biztosítását.

"Az ötven százalék víz is kevés a megoldáshoz. Egyébként a fővárosi zöldekkel nem beszélünk egymással szemben. Ökológia átjárhatóság, vízszintemelés, fél-egy méteres fenékküszöbök - ezek olvashatók a Védegylet javaslatában" - közölte.

Gruber Tamás a WWF képviselője úgy kezdte: elsősorban a Reflex hozzászólásával értenek egyet. "Magyar-szlovák tárgyalások nélkül  szakmai kérdésekkel nem érdemes foglalkozni" - jelezte. Szerinte szakmai kérdések ne parlamenti vitában dőljenek el, a két minisztérium értékeljen, s döntsön a megoldási javaslatokról.

15 óra 20 perc

Jávor Benedek a bizottság elnöke már az ülés elején jelezte: az előzetes egyeztetések alapján egységes a bizottság abban, hogy  parlamenti vita legyen a népi kezdeményezésben megfogalmazott kérdésekben. Bejelentette: a Duna Charta és a Védegylet végül távol maradt az üléstől, véleményüket írásban juttatták el a bizottságnak. 

Nagy István mosonmagyaróvári polgármester szerint túl sokat szenvedett  már a térség attól, hogy a feje fölött döntöttek olyanok, akik nem ismerték az itteni helyzetet. Azt kérte, hogy politikai helyett szakmai kérdésként kezeljék az ügyet, ütköztessék az elképzeléseket.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki igazgatóhelyettese, Láng István a belügyi tárcát képviselte, s annak álláspontját vázolta. A víz keretirányelvben megfogalmazottak szerint az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna is erősen módosított víztest: az 1995-ben megépített dunakiliti fenékküszöb segít a jó ökológiai potenciál elérésben, vízminőségi gondot nem okoz, a mellékág-rendszerben az élőhelyek száma nőtt, változatosabb lett - bár mint mondta, itt még van mit fejleszteni.

Az Öreg-Duna árvízlevezető képesség csökkent a szakaszos növényzet irtás ellenére is, míg a Mosoni-Duna esetében egyre nehezebb a magasabb szinten levonuló árhullámok kezelése. "A hullámtéren ideiglenes jellegű művek épültek, ezekben az árhullámok sok kárt okoznak, az erre fordított összegből jelentős fejlesztéseket lehetett volna végrehajtani." Mindezen gondok megoldása érdekében a tárca szerint a Duna hossz- és keresztirányú átjárhatósága mellett a hasznosítás növelését sürgette. "Nagy lehetősége lennének megfelelő megoldások esetén" - mondta.

Szabó Imre alelnök (MSZP) azt kérdezte: a BM álláspontja megegyezik-e a Vidékfejlesztési Minisztériuméval? Jávor Benedek elmondta: a felkérés ellenére a VM nem kívánta az ülésen ismertetni álláspontját, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának pedig nem tette lehetővé a részvételt. A tárcát "megfigyelőként" Kovács Péter helyettes államtitkár képviselte, aki annyit azért megjegyzett a hátsó sorokból: minisztériuma Láng István mondandójának vízkeretirányelvre vonatkozó részével egyetért.

Tóásó Gyula, a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület elnöke úgy  fogalmazott: húsz év telt el az egyesek által lehetetlennek titulált  folyóelterelés óta. Ennyi idő nem volt elegendő Szigetköz gondjainak  megoldására. Hozzátette: fele vízhozam átadása esetén is a keresztirányú átjárhatóság biztosítása után kifolyna minden víz  a szigetközi mellékágrendszerből. Tóásó szerint a milliárdos kutatások egy része teljesen felesleges volt, "a költekezésnek politikai okai voltak." A helyi érdekek figyelembe vételét sürgette, majd a Szite javaslatról beszélt. Jávor Benedek kérdésére Pannonhalmi Miklós Szite szakértő elmondta: egy tanulmány szerint még 70 százalékos vízátadás esetén is műszaki megoldás kell.

Másként, másban látja a megoldást Lajtmann József, a Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársa. Néhány hónapja kiadott  kiáltványukból idézett, miszerint a szlovák féltől kell több vizet kicsikarni a hágai ítéletből következőleg. Hangsúlyozta, hogy a népi kezdeményezés "Vizet a Dunába" szlogenjével egyetért, ám azzal nem, hogy a "háttéranyag gátakról szól." "A keresztirányú átjárhatóság nem realitás, tudomásul kell venni"- mondta.

Előzmények: A Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottsága a dunakiliti kihelyezett mai ülésén ajánlást fogalmazott meg az Országgyűlés számára, ebben általános vitára bocsájtását egyhangúlag támogatta a Kisalföld népi kezdeményezését, a szigetközi Öreg-Duna és a Mosoni Duna vízgazdálkodási kérdéseinek megvitatásáról.


Bertleff András

Olvasóink írták

 • 10. Cloeon_dipterum 2012. október 10. 15:30
  „8. Veszettzsiráf 2012.10.10. 07:47
  Becsületes dolog, amit teszel a kis dolgoktól a nagy dolgokig amit írtál.
  A magyar drogfogyasztást és a közlekedést is politika irányítja függetlenül, hogy nálad a politika mit jelent. Úgy gondolom, hogy addig nem tudunk lépni az ügyben, amíg nincs egységes érdekképviselete a Szigetköznek. Összegyűlt 80 ezer aláírás, ami hatalmas eredmény, egyrészt még mindig kevés és az a 80 000 ember egy állásponton van-e? Tudják, hogy mit és hogyan akarnak megvalósítani? Ha nem, akkor mind a 80 000 ember ugyanazt az embert kérte fel képviselőjeként, aki az ő álláspontját hivatott véghezvinni? Úgy veszem észre, hogy az ügyet képviselő szakemberek is megosztottak. Így nem működik. Ha van egy jó terv, akkor azt ismertetni kell valamennyi szigetközivel. Feltételezem többen laknak a Szigetközben és környékén, mint 80 000 ember. Egyszóval jó részük érdektelen is. Sajnálom, hogy egyáltalán ekkora aláírásgyűjtésbe kellett kezdeni, mert sem a korábbi, sem a mostani kormányhatalom nem akar lépni az országérsz megmentéséért. Tehát a képviselők alkalmatlanok a rájuk bízott feladat ellátására már több, mint 20 éve, mégis megszavazzák őket a szigetköziek. Így önmagában sajnos már ők is hibás politikát folytatnak vagy ez jó nekik. Én sajnálom a vízhiányban tengődő vidéket, az emiatt a pénzhiányban sínylődő gazdaságot, a haldokló ökoszisztémát és szánalmasnak tartom a szigetköziek nemtörődömségét. Ezt ne magadra értsd, aki tett is valamit ellene.”
 • 9. nagyjancsi 2012. október 10. 08:38
  „magzol!
  Ugye véletlenül sem maga Magyar Zoltán jobbikos OGY. képviselő?”
 • 8. Veszettzsiráf 2012. október 10. 07:47
  „@Cloeon_dipterum
  Kicsit korán küldtem el...
  Szóval,
  A megoldást ismerem, szakmai szervezet dolgozta ki, és ha hiszed ha nem, többször felajánlottam segítségemet. Mindenesetre többet teszek a szigetközért mint bármelyik irányító politikusunk, ha mással nem is, mint hogy több zsák szemetet szedek össze évente a dunaparton, illetve az apadások után a kubikokban maradt halivadékokat, szomszédaimmal és barátaimmal együtt visszamenekítem a dunába. Ja, politikai irányítás nélkül, bár ezek kis horderejű tevékenységek. Nálam a politikát a mai magyar politikára kell érteni, nem az álláspontra. Használjuk akkor inkább a magyar politikai vezetés kifejezést.
  Köszönöm”
 • 7. Madarász 2012. október 10. 07:45
  „Remélem végre menesztik Illést, nagyon itt az ideje!”
 • 6. Veszettzsiráf 2012. október 10. 07:36
  „Cloeon_dipterum ?
  Ezt te komolyn gondolod ?
  Tényleg jó ebben az ügyben a politikai irányítás ? Az tette tönkre a dunát. De te biztos jobban tudod.”
 • 5. magzol 2012. október 09. 20:10
  „A Jobbik fogalmazta meg leginkább az itt élők véleményét! Örülök, hogy van egy párt, aki tényleg nem változott meg attól, hogy bekerült a parlamentbe!”
 • 4. Cloeon_dipterum 2012. október 09. 18:45
  „Fenntartható fejlődés? valaki szóljon már neki, hogy ilyen nem létezik. Lejáratják az országot.

  1. Veszettzsiráf 2012.10.09. 15:28
  Ha nincs megoldás, akkor miért olvastad el a hírt. Ha tudod a megoldást, akkor vidd véghez és segísd meg a hazát ezzel. Ugyanakkor még szerencse, hogy politikai irányítás folyik. Minden valamire való szakmának van érdekképviselete és politikája, álláspontja, amit képvisel. Minden a politika irányít, akár a vízügyet, akár a baromfitenyésztést.”
 • 3. ktl 2012. október 09. 16:30
  „A Reflex felszólalása kivételesen olyan <moderálva>nyalónak tűnik...”
 • 2. ktl 2012. október 09. 16:11
  „Illés Zoltán nem szólalt fel?”
 • 1. Veszettzsiráf 2012. október 09. 15:28
  „Nakérem, akkor most hogy is ? Adtunk a <moderálva>nak egy pofont. Mi is lesz most, újabb 20 év vita ?
  Megoldás ? Lesze ? Sajnos elképzelhetetlennek tartom. Amíg itt politikai irányítás folyik szakmai kérdésekben addig itt döntés nem fog születni, főleg nem tett.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Debütált az Apácák című musical a Győri Nemzeti Színházban - videó

A hétvégén debütált az Apácák című musical a Győri Nemzeti Színházban. Videó. Tovább olvasom