Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Séta a város alatt

Győr - Ritka alkalom volt a hétvégén Győrben: a kíváncsiak rövid sétát tehettek a Teleki utcai Füles bástya alatti kazamata zárt területén.

Eközben nyílt történelemórán kaptak tájékoztatást az építmény – ˝Európa várainak kulcsa˝ – történelméről.

A kulturális örökségek napja alkalmából szervezett kétnapos programot a hétvégén az Arrabona Városvédő Egyesület Győrben, a Teleki utcai Füles bástyán. Az érdeklődők számos érdekességet tudhattak meg az építmény történetéről, miközben Szabó Gyula, a megyei építészkamara elnöke végigvezette őket a bástya alatt található kazamata máskor zárt területén. Bana József történész, a győri levéltár igazgatója a vár bontását ismertette. A színpadon számos program várta az érdeklődőket.

A Füles bástya alatti kazamatában sokan voltak kíváncsiak Szabó Gyula ˝történelemórájára˝.Fotó: Bertleff András
A Füles bástya alatti kazamatában sokan voltak kíváncsiak Szabó Gyula ˝történelemórájára˝.Fotó: Bertleff András

Győr vára Európa legnagyobb reneszánsz erődje volt, kora legkorszerűbb építészeti technológiájával készült, bevehetetlen erősség hírében állt. Az erődöt az 1540-es évek közepén kezdték el építeni, de külső védőművei csak az 1660-as évek végén készültek el.

Az erődnek, mely a dunántúli főkapitányság székhelye is volt, közvetlen szerepe Bécs, ezzel együtt a császári birodalom védelme volt, így kaphatta a ˝Nyugat kapuja˝, illetve az ˝Európa várainak kulcsa˝ jelzőket.

A győri várat újkori története során kétszer birtokolta ellenség: egyszer 1594 és 1598 között a törökök, s egyszer 1809-ben a franciák. A hadászati jelentőségét vesztett várat 1821-ben kezdték el bontani, a hosszas folyamat 1896-ban ért véget a Fehérvári kapu és a föléje emelt tűztorony elbontásával, s a Duna-bástya még meglévő kazamatáinak, bástyaudvarának és ágyúdombjának elbontásával ért véget 1939-ben. Ekkor ˝született meg˝ a Dunakapu tér.

Európa legnagyobb reneszánsz erődjéből ma kevés bemutatható elem maradt, s azok mindegyike nem is látogatható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszpolgári címet adtak át a falunapon és Korda Gyuri is fellépett

Lesérült a falunapi focimeccsen szombaton Pér polgármestere, de sportemberhez méltóan végigsántikálta a napot. Tovább olvasom