Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

Magyar érettségi 2019 - Minden másodperc számított

Magyar érettségi 2019 - Minden másodperc számított
Ahogy a felnőtt életben megszoktuk, a végzős diákok többsége is a vészes időhiányt említette a "legnagyobb ellenfélnek" a magyar érettségin. A szövegértést a többség "nehéznek és száraznak" ítélte, a műelemzésre azonban nem hallottunk panaszos szót.
"Száraz szöveget kaptunk"

A maturálóknak "első körben" 90 perc alatt szövegértési feladatsort és szövegalkotási feladatot kellett megoldaniuk. A tanároknak és a diákoknak egybehangzó véleménye, hogy az idei szövegértési feladatsor bonyolultabb volt, mint a tavalyi. "Rettentő száraz szöveget kaptunk" – mondta egyik beszélgetőpartnerünk. Ezt követően érvelési vagy gyakorlati szövegalkotási feladatot jött; a kettő közül egyet kellett választani. Többség – ami kisebb meglepetéssel ér fel – inkább a régészeti leletről szóló hivatalos levelet választotta, a szinkronizált filmekről szóló érvelés helyett. Pedig utóbbi testhezálló feladat volt a mai tinédzsereknek, hisz imádnak filmeket, sorozatokat nézni a telefonjukon.

Jó elv

A műelemzésre 150 perc jutott. "Amennyire nehéz volt a szövegértés, itt annyira megkönnyebbülhettek a végzősök. Jól értelmezhető és elemezhető Mándy Iván-novellát kaptak, ahogy a József Attila- és a Radnóti-vers is korrekt választás. Mindhárom mű viszonylag ismeretlen, leszámítva talán József Attila Kertész leszek című versét, melyet Koncz Zsuzsa dalként énekelt. A trend az, hogy a diákok olyan műveket elemezzenek az érettségin, melyekkel nem találkoznak tanulmányaik során. Ez jó elv, törekvés, hisz így lehet igazán mérni a képességeket" – mondta Csengeri Mária, a győri Móra-iskola igazgatója.

"Vártam a magyar érettségit és szerencsére nem csalódtam. A matek nehezebb dió lesz. Angol-magyar szakon szeretnék tanulni az ELTE-n ősztől" – közölte Varga Klaudia. Priskin János is a humán tantárgyakat részesíti előnyben, örülne, ha szépirodalommal foglalkozhatna. "Ötösért jöttem a magyar érettségin. Remélem, annak ellenére meglesz, hogy az idővel megcsúsztam" – bizakodott a Móra búcsúzó diákja.
 
A győri Móra búcsúzó diákjai (b-j), Förhétz Máté, Förhétz Dávid, Priskin János és Varga Klaudia egyaránt bizakodóan tették le a tollat a magyar érettségi végén. Fotó: Cseh Róbert
A győri Móra búcsúzó diákjai (b-j), Förhétz Máté, Förhétz Dávid, Priskin János és Varga Klaudia egyaránt bizakodóan tették le a tollat a magyar érettségi végén. Fotó: Cseh Róbert
Magyar után jön a matek

Förhétz Dávid és Máté ikertestvérek, mindketten gépészmérnökként képzelik a jövőjüket. "Legalább négyest szeretnék az összes érettségi tantárgyból. Próbáltam minél igényesebben megoldani a magyar feladatokat, piszkozatokat készítettem. Egyedül az érvelést nem sikerült befejezni" – hallottuk Dávidtól. Máté, aki 20 perccel idősebb testvérénél, a reál tantárgyakra fókuszál, az utóbbi hónapokban főleg a matektudásán "gyúrt". "Bízom benne, hogy beérik az elvégzett munka és minél jobb érettségit írok matematikából" – mondta. Egy kalappal az összes érettségizőnek a mai vizsgához!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyák napja - Ünnepeljük ma az édesanyákat! Anyák napi köszöntők, versek

Anyák napja - Ünnepeljük ma az édesanyákat! Anyák napi köszöntők, versek
Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. Tovább olvasom